Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Vastgoed & makelaardij

Staat als een huis

Als je kiest voor vastgoed en makelaardij dan bouw je aan een redelijk stabiel fundament voor de toekomst. Het werk van een vastgoedprofessional breidt namelijk uit naar het bedenken van nieuwe concepten voor bestaand vastgoed, omdat er minder wordt gebouwd. Daarom moet je creatief zijn en inzicht hebben in de moderne behoeften van gebruikers en bewoners. Om te slagen in de vastgoedbranche heb je verder affectie met economie, recht, commercie en ruimtelijke ordening.

Arbeidsmarkt

Huizenbezitters raakten hun woningen jarenlang aan de straatstenen niet kwijt. De huizencrisis heeft de baankansen voor vastgoedstudenten doen wankelen, maar het gaat nu wel beter. Fulltime banen zijn nog moeilijk te krijgen, maar de salarissen liggen op een redelijk niveau. De meeste afgestudeerden zijn niet zo tevreden over deze oogst van hun opleiding.

Locaties en toelating

Er zijn vijf locaties waar je vastgoed en makelaardij kan studeren, inclusief de thuisstudie van de LOI. Een havo- of vwo-diploma met het profiel N&T, N&G of E&M is voldoende voor toelating. Heb je C&M gedaan, dan moet je economie - en op de havo ook wiskunde - als keuzevakken hebben gevolgd. De opleidingen bouwmanagement en vastgoed (BMV) bij Tilburg Avans en Haarlem Inholland zijn ondergebracht bij ruimtelijke ontwikkeling (zie hoofdstuk H; Aarde en Milieu).

De opleiding

Als vastgoedstudent word je opgeleid tot een expert met een brede visie op het gebied van kopen versus huren, leegstand van kantoren, verdwijnen van fysieke winkels, het rendement van beleggen in woningen, etc. Naast kennis over huidige trends in de economie leer je over management en marketing, wet- en regelgeving, projectontwikkeling en bouwkunde. Theoretische vakken worden aangevuld met een stage. Ook volg je een keuzeminor, om je te verbreden of te verdiepen. Met dit totaalpakket kan je vastgoedplannen maken voor het huisvesten van personen en bedrijven. Dat doe je in de rol van projectontwikkelaar, belegger, taxateur of vastgoedmanager.

Na de bachelor kan je kiezen voor een master in real estate of voor een universitaire master, die toegankelijk is via een schakelprogramma. Post-hbo-opleidingen kan je in deeltijd volgen via Neprom (Nederlandse Vereniging van Projectontwikkelingsmaatschappijen).

Voor afgestudeerden die willen starten in de makelaardij is er een theoretische vrijstelling van het SVMNIVO examen, zodat je alleen nog een praktijktoets hoeft te halen.

De kwaliteit van de opleidingen

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst
Feiten Prestaties Oordelen Score
Vastgoed & makelaardij
Ook deeltijd / duaal?
Collegegeld
Instroom
Survival 1e jr
Diploma na 5jr
Genoeg contacturen?
Inhoud
Docenten
Vaardigheden
Voorbereiding loopbaan
Communicatie
Faciliteiten
Expertoordeel
TOTAALSCORE
OORDEEL
Vastgoed en Makelaardij
Rotterdam HR - 1984 108 o - o + + + o ++ o o 68 +
Eindhoven Fontys - 1984 100 o - + + o o o + + o 66 +
Groningen Hanze - 1984 86 + - o o o o o o o o 60 o
Enschede Saxion - 1984 57 o - - o o o o o + o o 58 o
LOI (part.) dt,afst 2386 nb o

Bij kleine studentenaantallen of steekproeven zijn de gegevens van meerdere jaargangen gebundeld. Succescijfers zijn van zeer kleine of jonge opleidingen niet te berekenen (nb). Voor toelichting en bronnen zie www.keuzegids.org/methodiek

Alle symbolen (+, - en o) geven aan hoe een opleiding scoort vergeleken met het gemiddelde van alle voltijd-opleidingen in het hbo:
- - - = zwakste groep, - - = zwakke groep, - = iets lager dan gemiddeld, o = gemiddeld, + = beter dan gemiddeld, ++ = sterke groep, +++ = sterkste groep
De 'totaalscore' en het 'oordeel' vatten alle cijfers samen. De beste opleidingen herken je aan ++ of +++

De vastgoedopleidingen doen het redelijk goed, vooral die in Rotterdam en Eindhoven. Rotterdam presteert over de hele linie goed en blinkt uit op het gebied van communicatie; alle benodigde informatie, wijzigingen en resultaten worden goed en op tijd verstrekt. Verder vinden de studenten het directe contact met de docenten, oftewel de studiebegeleiding, prettig.

De studenten in Eindhoven vinden dat Fontys een goed aantal contacturen aanbiedt om goed voorbereid te zijn op de toetsing. Toch behaalt een deel niet de eindstreep binnen vijf jaar. Dat geldt ook voor de andere opleidingen, vooral Enschede Saxion. Groningen is de enige opleiding met een bovengemiddeld aantal studenten dat het eerste jaar behaalt.

Verwante studies

Ons advies

Voor een studie vastgoed en makelaardij is Rotterdam dit jaar wederom de beste keuze en is Fontys een goede tweede. De andere opleidingen zijn veilige keuzes waar studenten geen forse kritiek op hebben. Het is wel goed om te beseffen dat de slagingspercentages niet zo best zijn en de kans bestaat dat je langer over je studie doet.

Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org