Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Maatschappij & Recht

Komt er uit iedere beroepskeuzetest die jij doet dat je ‘iets met mensen’ zou moeten gaan doen? Of ben je ‘maatschappelijk betrokken’ en bovendien geïnteresseerd in recht en bestuur? Dan is het zeker de moeite waard eens goed in dit hoofdstuk te neuzen. Kiezen met je hart is goed, maar vergeet bij de keuze voor een studie in deze sector vooral niet je hoofd te gebruiken. Dan vergroot je je kans op een goede baan straks.

Mensen een handje (of meer) helpen

Mensen helpen, dat is wat de sociale studies in dit hoofdstuk gemeen hebben. MWD, SPH en CMV leiden op tot beroepen waarin je mensen opvangt, bijstaat, ondersteunt, begeleidt, stimuleert of vooruit helpt.

Therapie

Bij creatieve therapie zet je muziek of kunst in om mensen te laten communiceren. Of je werkt vanuit een religieuze basis, als geestelijk werker. Ook toegepaste psychologie gaat over menselijk gedrag. Meestal werk je dan niet als therapeut, maar bijvoorbeeld als organisatie- of loopbaanadviseur.

Het maatschappelijk belang

De overeenkomst tussen sociale en juridische studies is bij SJD het duidelijkst: je helpt dan mensen in een benarde positie. Als hbo-jurist zul je breder met recht bezig zijn. En dat sluit dan weer aan op bestuurskunde en veiligheidskunde.

De vakgebieden

Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org