Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Rechten

Het recht in eigen hand

In dit artikel worden de volgende studies besproken:

  • Rechten
  • Hogere Juridische Opleiding

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar bij vrijwel alle keuzes die je maakt in het leven speelt het recht een rol. Ook nu, bij het inschrijven voor een nieuwe studie, het huren van een kamer, het lenen bij DUO en het kopen van nieuwe studieboeken; zo bezien is het recht heel divers en kun je alle kanten op. Maar er is ook best wat concurrentie, dus om een goede baan te vinden zal je moeten uitblinken.

Arbeidsmarkt

Het zijn lastige tijden voor hbo-opgeleide juristen. Minder dan de helft vindt kort na afstuderen betaald werk. De meeste anderen zoeken hun geluk bij een universitaire master. Ze hopen daarna ook ‘togaberoepen’ zoals advocaat te mogen uitoefenen, maar daarvoor stellen de universiteiten wel pittige eisen. Al met al zijn de afgestudeerden daarom niet zo tevreden over hun startpositie. De verwachting is dat de hoge werkloosheid nog wel even aan zal houden.

Locaties en toelating

Door het hele land heen kun je op hbo-niveau een juridische studie volgen. Bij Zuyd Hogeschool vind je de hogere juridische opleiding, hbo-rechten kun je volgen aan twaalf reguliere hogescholen in dertien verschillende steden. Avans en Fontys zijn een samenwerking aangegaan en hebben hun rechtenopleidingen ondergebracht bij de Juridische Hogeschool Avans-Fontys (JHAF). De colleges vinden gewoon plaats in Den Bosch of Tilburg, afhankelijk van de locatie van jouw keuze. Wil je iets meer vrijheid in de duur van je opleiding, dan kun je ervoor kiezen hbo-rechten op afstand te volgen aan NTI, NCOI of LOI. Deze instellingen bieden overigens ook een klassikale variant aan.

Alle havo- en vwo-profielen geven toegang tot hbo-rechten. Meestal kun je ook met een mbo-4-opleiding aan de studie beginnen. Hbo-rechten is populair, daarom beperken de Hogeschool Leiden, Hogeschool Utrecht en Hogeschool van Amsterdam al jaren de instroom door middel van een loting. Voor het jaar 2015-2016 had Leiden een centrale loting, en selecteerden de HU en HvA hun studenten zelf. Houd goed onze website in de gaten voor de nieuwe selectieregels.

Voor alle startende rechtenstudenten is een goede beheersing van de Nederlandse taal aan te bevelen. Als je voor de volledig Engelstalige opleiding in Den Haag gaat, is kennis van en interesse in de Engelse taal natuurlijk een extra aandachtspunt.

De opleiding

Het gros van de instellingen biedt een algemene, brede rechtenopleiding aan. In je eerste jaar oriënteer je je op de verschillende rechtsgebieden. Denk aan strafrecht, privaatrecht, arbeidsrecht, internationaal en Europees recht en bestuursrecht. In het tweede jaar breid je je kennis over deze gebieden verder uit door dieper op de stof in te gaan. Het blijft natuurlijk wel een beroepsopleiding, dus er is veel aandacht voor de praktijk. Zo loop je tijdens je derde jaar stage of kun je kiezen voor een semester in het buitenland. In je vierde jaar heb je meestal nog de mogelijkheid om een minor of keuzevakken te volgen.

Sommige instellingen bieden expliciet afstudeerrichtingen aan. Zo kun je bij de Hanzehogeschool kiezen tussen vijf specialisaties: recht & overheid, privaatrecht, de HBO bedrijfsjurist, arbeidsrecht en international law. Saxion heeft een algemeen juridisch, bestuursjuridisch en een bedrijfsjuridisch uitstroomprofiel. En ook InHolland heeft drie afstudeerrichtingen: recht & conflicthantering, recht & onderneming en recht & overheid.

De Haagse Hogeschool biedt een afwijkende opleiding aan. De voltijdstudie is daar volledig in het Engels en richt zich uitsluitend op internationaal en Europees recht. Je hebt pas in het vierde jaar de mogelijkheid om stage te lopen, maar ook tijdens de eerdere jaren is er aandacht voor de beroepspraktijk door bijvoorbeeld bijeenkomsten met advocaten en andere professionals.

De hogere juridische opleiding aan Zuyd Hogeschool is oorspronkelijk ontstaan vanuit Sociaal-Juridische Dienstverlening en bevat nog steeds duidelijke sporen van die opleiding. Zo leer je niet alleen de algemene rechtsgebieden kennen, maar is er ook aandacht voor sociale wetenschappen als psychologie en sociologie. Twijfel je dus tussen SJD en hbo-rechten, dan zou dit een prettige mengvorm kunnen zijn.

Doorstuderen

Als je na je hbo-bachelor een universitaire rechtenmaster wil doen, moet je vaak nog een schakelprogramma of premaster volgen. De Schakelzone Recht (een samenwerking van de Open Universiteit, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit) biedt de optie om tijdens je juridische hbo-bachelor op afstand een onderwijsprogramma te volgen. Een certificaat hiervan garandeert drempelloze toelating tot een rechtenmaster aan een van die universiteiten. Dit kan ook voor de zogenaamde opleidingen met civiel effect, dat vereist is als je advocaat, rechter of officier van justitie wilt worden.

De kwaliteit van de opleidingen

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst
Feiten Prestaties Oordelen Score
Rechten
Ook deeltijd / duaal?
Collegegeld
Instroom
Survival 1e jr
Diploma na 5jr
Genoeg contacturen?
Inhoud
Docenten
Vaardigheden
Voorbereiding loopbaan
Communicatie
Faciliteiten
Expertoordeel
TOTAALSCORE
OORDEEL
Rechten
Den Bosch Avans/Fontys JHAF - 1984 213 o o o + + + o + o + 70 +
Den Haag Haagse Law dt,du 1984 316 - - - + + ++ + o + o 66 +
Arnhem HAN dt 1984 152 o - o + + + o o o + 66 +
Tilburg Fontys JHAF dt 1984 336 - o o + + + o o - + 64 o
Groningen Hanze dt 1984 269 o - o o o + o o o + 62 o

Bij kleine studentenaantallen of steekproeven zijn de gegevens van meerdere jaargangen gebundeld. Succescijfers zijn van zeer kleine of jonge opleidingen niet te berekenen (nb). Voor toelichting en bronnen zie www.keuzegids.org/methodiek

Alle symbolen (+, - en o) geven aan hoe een opleiding scoort vergeleken met het gemiddelde van alle voltijd-opleidingen in het hbo:
- - - = zwakste groep, - - = zwakke groep, - = iets lager dan gemiddeld, o = gemiddeld, + = beter dan gemiddeld, ++ = sterke groep, +++ = sterkste groep
De 'totaalscore' en het 'oordeel' vatten alle cijfers samen. De beste opleidingen herken je aan ++ of +++

Vorig jaar stonden de twee opleidingen van JHAF boven aan de ranglijst, nu moet de Tilburgse opleiding de Haagse Hogeschool en de HAN boven zich dulden. Het grote verschil zit hem in de expertoordelen: vorig jaar kregen beide vestigingen van de JHAF een zeer hoge score van de deskundigen, maar dat oordeel stijgt nu niet meer zo ver boven de anderen uit.

Toch staat de JHAF in Den Bosch nog steeds op de eerste plaats. Vergeleken met de vestiging in Tilburg doet Den Bosch het volgens de studenten iets beter op het gebied van communicatie en studiefaciliteiten. Opvallend is dat de Haagse studenten eigenlijk tevredener zijn dan hun Brabantse collega’s, maar in Den Haag zijn de prestatiecijfers en het aantal contacturen wat aan de magere kant. Overigens is dat een terugkerend probleem bij bijna alle rechtenopleidingen: vooral het aantal studenten dat na vijf jaar een diploma op zak heeft ligt vaak onder het gemiddelde.

Onder aan de lijst staat Inholland. Met de studiefaciliteiten is weinig mis, maar de studenten zijn niet tevreden over de andere aspecten van hun opleiding. De lage waardering voor de docenten, de voorbereiding op de loopbaan en de communicatie zorgt ervoor dat de studie flink onder het hbo-gemiddelde eindigt.

Verwante studies

Ons advies

Als je nu al weet dat je de internationaalrechtelijke kant op wil, dan is de Haagse Hogeschool de beste keuze. Wil je je liever wat breder oriënteren maar heb je wel een duidelijke voorkeur voor een richting, dan kun je kijken of die richting wordt aangeboden bij Hanze of Saxion. Die twee instellingen doen niet voor elkaar onder, bij InHolland lopen daarentegen veel ontevreden studenten rond. De JHAF of HAN in Arnhem zijn goede keuzes voor iedereen die nog helemaal niet weet welk rechtsgebied het meest aanspreekt.

Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org