Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Logopedie

Geen wanklank te beluisteren

De logopedist kennen de meesten als iemand die kinderen van het slissen of stotteren afhelpt of ze oefeningen met de tong laat doen in opdracht van de orthodontist. Maar het werkterrein is veel breder dan dat. Noem een probleem op het gebied van stem, slikken en spraak en de logopedist weet er wel een behandeling voor.

Arbeidsmarkt

Veel logopedisten gaan aan de slag in een zelfstandige praktijk. Werken in een ziekenhuis of verpleeghuis is een andere optie, net als kinderen begeleiden in het speciaal onderwijs of stemcoach worden. Tot nu toe was een baan vinden geen probleem. Maar de vooruitzichten zijn minder geworden. Fulltime werken wordt sowieso lastig. Daarom is waarschijnlijk het startsalaris ook behoorlijk laag.

Locaties en toelating

Voor logopedie kun je terecht op zeven hogescholen steden, en bij ProEducation/NCOI voor een deeltijdvariant. In Nijmegen kunnen vwo’ers de opleiding logopedie combineren met de studie taal-spraakpathologie aan de Radboud Universiteit. Nijmegen heeft een internationale Duitse/Engelstalige variant. Heerlen heeft een joint degree met een hogeschool in Gent. Je kunt met alle profielen terecht bij logopedie, al is biologie in je pakket handig. Voor elke opleiding moet je eerst een hoor- en stemtest doen.

De opleiding

Je krijgt als logopedist in opleiding les in de verschillende werkterreinen als stem, spraak, taal, gehoor en slikproblemen. Daarnaast krijg je algemene medische vakken als anatomie. Gaandeweg komt de patiënt in beeld: hoe kun je de juiste spraakmethoden zo goed mogelijk overbrengen?

Je doet veel beroepsopdrachten die docenten uit de praktijk halen. Zo leer je problemen herkennen en daar de juiste behandeling bij te verzinnen. Om het vak onder de knie te krijgen, kom je tijdens de opleiding in contact met echte patiënten, bij sommige opleidingen is daar een speciaal behandelcentrum voor ingericht.

De kwaliteit van de opleidingen

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst
Feiten Prestaties Oordelen Score
Logopedie
Ook deeltijd / duaal?
Collegegeld
Instroom
Survival 1e jr
Diploma na 5jr
Genoeg contacturen?
Inhoud
Docenten
Vaardigheden
Voorbereiding loopbaan
Communicatie
Faciliteiten
Expertoordeel
TOTAALSCORE
OORDEEL
Logopedie
 Groningen Hanze - 1984 A 67 + + + + + + + + + + 80 ++
 Nijmegen HAN - 1984 A 130 - +++ + + + o o + + + 76 ++
Eindhoven Fontys - 1984 A 78 + ++ + + o o o o + + 74 +
Heerlen Zuyd - 1984 A 70 o ++ + + + + o o + o 74 +
Rotterdam HR - 1984 A 79 + + + + + + + o o o 74 +

Bij kleine studentenaantallen of steekproeven zijn de gegevens van meerdere jaargangen gebundeld. Succescijfers zijn van zeer kleine of jonge opleidingen niet te berekenen (nb). Voor toelichting en bronnen zie www.keuzegids.org/methodiek

Alle symbolen (+, - en o) geven aan hoe een opleiding scoort vergeleken met het gemiddelde van alle voltijd-opleidingen in het hbo:
- - - = zwakste groep, - - = zwakke groep, - = iets lager dan gemiddeld, o = gemiddeld, + = beter dan gemiddeld, ++ = sterke groep, +++ = sterkste groep
De 'totaalscore' en het 'oordeel' vatten alle cijfers samen. De beste opleidingen herken je aan ++ of +++

Logopedie blijkt geen studie waar studenten het allemaal zelf moeten uitzoeken. Bijna overal heerst grote tevredenheid over het aantal lesuren, de begeleiding en de betrokkenheid van de docenten. Bij sommige opleidingen is het eerste jaar een zware dobber, maar ben je daar doorheen, dan zijn de slaagcijfers bovengemiddeld. Dat geldt bijvoorbeeld voor de twee opleidingen van Windesheim. Ook het schamele lesrooster zorgt daar voor wat onvrede en voor algemene vaardigheden ben je bij de andere opleidingen beter af. Toch is de kwaliteit over de hele linie redelijk.

Het algemene beeld van de logopedie-opleidingen is dan ook erg positief. Utrecht bijvoorbeeld noteert veel goede scores, alleen de faciliteiten laten te wensen over. Zonde, want het stevige programma en de eigen onderwijskliniek was bij de experts aanleiding voor complimenten. Toch is er een heel groepje met nog betere scores. Groningen voert de lijst aan: van docenten tot de samenhang in het programma en van het aanleren van beroepsvaardigheden tot de organisatie; de studenten worden overal even blij van.

Nijmegen, Eindhoven, Heerlen en Rotterdam doen daar overigens weinig voor onder. De eerste twee krijgen ook een pluim van de experts. De Rotterdamse studenten noteren wat organisatorische problemen in het voor de rest opnieuw superdegelijke programma.

Verwante studies

Ons advies

Ga je voor een opleiding logopedie, dan kun je rekenen op goed, actueel en beroepsgericht onderwijs en een grote kans op een diploma binnen vijf jaar. Groningen is de aanrader volgens huidige studenten, maar een verkeerde keuze kun je in dit vak­gebied eigenlijk niet maken.

Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org