Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Biologie & medisch laboratoriumonderzoek

Het beste medicijn?

In dit artikel worden de volgende studies besproken:

  • Biologie en medisch laboratoriumonderzoek
  • Applied Science
  • Toegepaste biologie
  • Bio-informatica

Een laboratorium is een wereld op zich. Misschien heb jij wel de ambitie om eindelijk een levensreddend medicijn tegen kanker te ontwikkelen. Of misschien wil je, als laborant of bio-informaticus, een bijdrage leveren aan het verbeteren van dopingcontroles. Je vindt in dit artikel praktische opleidingen, waarin onderzoek centraal staat.

Arbeidsmarkt

Als afgestudeerde BML’er kom je vaak terecht in een laboratorium. Denk aan ziekenhuizen, of de chemische en farmaceutische industrie. Ook instituten als TNO en de Voedsel- en Warenautoriteit hebben vaak banen voor laboratoriumonderzoekers.

Ruim een kwart van de studenten leert na de bachelor nog door aan de universiteit voor een mastergraad, bijvoorbeeld in life sciences. Dat doorleren wordt mede ingegeven doordat passende banen ook in de toekomst niet voor het oprapen liggen. Wie wel betaald werkt vindt, krijgt best vaak een vast contract, maar wel tegen een vrij bescheiden salaris.

Locaties en toelating

Er zijn tien hogescholen met een opleiding biologie & medisch laboratoriumonderzoek (BML) in huis. Bij de HU kun je ook terecht voor een deeltijdvariant, waar je voor in aanmerking komt met tenminste een mbo-diploma op niveau 4 en een relevante werkplek.

Meerdere hogescholen hanteren voor hun opleiding, of een deel daarvan, de naam life science. Aan de HAN kun je kiezen voor Nederlands- of Engelstalig, de Engelstalige variant heet ook life sciences. Fontys en Zuyd hebben brede bachelors applied science, waarin BML, chemie en chemische technologie samengevoegd zijn – en in Eindhoven hoort ook voeding daar nog bij.

Toegepaste biologie kun je volgen aan de HAS of aan Vilentum. De HAS had in 2015 een selectieprocedure, maar neemt die drempel komend jaar weer weg. Als je geïnteresseerd bent in biologie, maar ook in computersystemen, kun je terecht bij bio-informatica aan de Hanze, HAN of HL.

Om aan een BML-opleiding te beginnen heb je meestal een N&T- of N&G-profiel nodig, soms is ook E&M met scheikunde of biologie voldoende. Met een vwo-profiel kun je vaak in aanmerking komen voor een verkorte route. Een zestal hogescholen heeft voor BML in 2015-2016 een numerus fixus gehanteerd: dat betekent dat je aan Avans, Hogeschool Leiden, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Utrecht, HAN en InHolland een decentrale selectieprocedure moet doorlopen. Hoe dat volgend jaar zal zijn, lees je in januari 2016 in de update op onze website. Met een mbo-diploma ben je in principe ook welkom, maar let op: met een diploma op niveau 4 uit de sector handel en ondernemerschap heb je geen recht op automatische toelating. Check dus op tijd de eisen aan de hogeschool van jouw keuze.

De opleiding

Tijdens de BML-opleidingen leer je biologische en medische processen analyseren. Daar heb je aardig wat verschillende vakken voor nodig: wiskunde en statistiek, biochemie, microbiologie, pathologie en hematologie zijn slechts een paar voorbeelden. Chemische toepassingen vormen een belangrijk onderdeel van de opleiding. Dat zie je ook terug aan de samengevoegde opleidingen van Fontys en Zuyd en in het gezamenlijke propedeusejaar met chemie van veel andere hogescholen.

Later in de bachelor ga je je specialiseren. Meestal kun je kiezen tussen een diagnostische specialisatie en een onderzoekspecialisatie. Enkele hogescholen hebben bijzondere specialisaties, zoals proefdieren, weefselbiologie of moleculaire plantenbiologie. En aan de NHL kun je kiezen voor human diagnostics, waarmee je medisch analist kunt worden, of voor health and food.

De brede bachelors applied science combineren biologie, voeding, technologie en chemie. Je kiest een specialisatie: bij Fontys kies je voor leven, slimme materialen (bijvoorbeeld cosmetica), technologie of voeding. Aan Zuyd kun je je ook verdiepen in materialen, of je bezig houden met biomedische wetenschap, chemie of chemische technologie. Heb je interesse in die laatste twee, kijk dan ook eens in het artikel chemie in hoofdstuk I.

De opleidingen toegepaste biologie concentreren zich op het bestuderen van dieren en planten en ecologische systemen. Bij Vilentum kun je vanaf het begin kiezen voor de specialisatie biologie, voeding en gezondheid. Bio-informatica heeft een meer technische invalshoek: je leert je programmeervaardigheden combineren met je kennis over biologie. Zo verdiep je je bijvoorbeeld in mutaties van DNA en de structuren van eiwitmoleculen.

De kwaliteit van de opleidingen

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst
Feiten Prestaties Oordelen Score
Biologie & medisch laboratoriumonderzoek
Ook deeltijd / duaal?
Collegegeld
Instroom
Survival 1e jr
Diploma na 5jr
Genoeg contacturen?
Inhoud
Docenten
Vaardigheden
Voorbereiding loopbaan
Communicatie
Faciliteiten
Expertoordeel
TOTAALSCORE
OORDEEL
Biologie en medisch laboratoriumonderzoek
Deventer Saxion - 1984 70 o o o + + ++ + + + o 74 +
Groningen Hanze - 1984 177 o o + ++ + + + + o o 74 +
Rotterdam HR - 1984 S 242 - - + + + + + + o + 70 +
Breda Avans - 1984 S 193 + + o o o + o o - o 64 o
Leeuwarden NHL - 1984 65 + + o o o + o o - o 64 o

Bij kleine studentenaantallen of steekproeven zijn de gegevens van meerdere jaargangen gebundeld. Succescijfers zijn van zeer kleine of jonge opleidingen niet te berekenen (nb). Voor toelichting en bronnen zie www.keuzegids.org/methodiek

Alle symbolen (+, - en o) geven aan hoe een opleiding scoort vergeleken met het gemiddelde van alle voltijd-opleidingen in het hbo:
- - - = zwakste groep, - - = zwakke groep, - = iets lager dan gemiddeld, o = gemiddeld, + = beter dan gemiddeld, ++ = sterke groep, +++ = sterkste groep
De 'totaalscore' en het 'oordeel' vatten alle cijfers samen. De beste opleidingen herken je aan ++ of +++

Toekomstige biologiestudenten kunnen hun hart ophalen bij deze studies. Er is ruime keuze en de kwaliteit is over het algemeen goed, zo oordeelt de huidige lichting. Gemeenschappelijke knelpunten zijn er nauwelijks, terwijl sommige opleidingen behoorlijk veel studenten in huis hebben.

BML en applied science

Hoewel minder stevig dan vorig jaar, hebben Saxion en de Hanze nog steeds een voorsprong op de rest. Studenten hebben vooral lof voor het vaardighedenonderwijs, een gezamenlijk pluspunt van deze opleidingen. Inhoudelijk wordt de opleiding van de Hanze bestempeld als de beste in zijn soort, met een samenhangend programma en daarop aansluitende toetsen.

Een gemeenschappelijk knelpunt van Avans, de NHL, HU en HAN betreft de faciliteiten. Met name in de werkplekken voor zelfstudie en de bibliotheek zien studenten hier ruimte voor verbetering. De experts waren over de Han overigens erg enthousiast, ze oordeelden met name positief over het hoge niveau van het programma en het kundige personeel. In Amsterdam (Inholland) zijn er weinig inhoudelijke klachten, maar weten relatief weinig eerstejaars het tweede jaar te bereiken.

De brede opleiding applied science is aan Zuyd inhoudelijk sterk, vindt de huidige club studenten. Ze zouden alleen wel graag meer werkplekken voor zelfstudie willen en een uitgebreidere bieb. Aan Zuyd willen studenten meer op de hoogte worden gehouden van hun studievoortgang.

Toegepaste biologie en bio-informatica

Voor toegepaste biologie maak je volgens biologen in spe sowieso een goede keuze. De HAS onderscheidt zich op het aanleren van algemene vaardigheden, zoals problemen oplossen en conclusies onderbouwen. Bio-informatica blijkt een zware opleiding, vooral hard werken om binnen vijf jaar je papiertje te halen. De Hanze onderscheidt zich met een hoog aantal contacturen – gezien de prestatiecijfers lijken studenten die uren ook hard nodig te hebben. Leiden valt net buiten de boot van het gemiddelde, ook door relatief lage prestatiecijfers en lichte kritiek op de docenten.

Verwante studies

Ons advies

Voor een goede opleiding in de biologie hoef je niet ver te zoeken. In Deventer en Hanze vind je volgens huidige studenten goede opleidingen, maar ook in de Randstad kom je degelijke alternatieven tegen. In de hoek van toegepaste biologie en bio-informatica vind je vier topopleidingen, maar bereid je bij bio-informatica voor op een zware opleiding.

Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org