Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

ICT

Ter info

In dit artikel worden de volgende studies besproken:

  • Hbo-ict
  • Informatica
  • Technische informatica
  • Business IT & Management
  • Deeltijd en afstandsonderwijs

We genieten volop van alle mogelijkheden die apps, games en andere computerprogramma’s ons bieden. Maar begrijp jij precies wat er achter die apparatuur schuilt? Informatici snappen dat maar al te goed, en denken ook verder: zij zien de nog onbekende mogelijkheden van software en weten hoe ze die werkelijkheid kunnen maken. In het bedrijfsleven, in de wetenschap, in de zorg of in de beveiliging: ict wordt overal gebruikt.

Arbeidsmarkt

Webdeveloper, systeembeheerder, databasespecialist: er zijn heel wat functies waarin je met hbo-informatica terecht kan komen. Wat het wordt, hangt mede af van de precieze richting die je binnen HBO ICT hebt gekozen. Afgestudeerden komen makkelijk aan werk, meestal fulltime met een prima startsalaris. Dat is boeiend, want twee jaar geleden gaf onderzoeksinstituut ROA nog een pessimistische prognose. In dit jonge beroep gaan nog weinig mensen met pensioen en ze zagen niet genoeg banengroei om alle afgestudeerden op te vangen. Inmiddels is er wel een groei te zien, die in de komende jaren waarschijnlijk nog meer toeneemt. Maar voor wie nog twijfelt: de beste perspectieven heb je als je kunt programmeren.

Locaties en toelating

Sinds vorig jaar hebben de hogescholen een hele nieuwe indeling voor de techniekopleidingen. Veel hogescholen bieden sinds 2015 een ‘brede bachelor’ HBO-ICT aan. Dat betekent dat daar alle informatica-opleidingen samen zijn gegaan in één opleiding. Een deel van het programma, zeker aan het begin van de studie, was immers toch al hetzelfde en op sommige plekken zelfs gezamenlijk. Bij HBO-ICT krijg je dus een basis in de ICT, en daarna kun je kiezen voor een specifiekere studierichting. Je kunt aan HBO-ICT beginnen met elk profiel. Weet je al dat je de richting van technische informatica op wil, dan raden de hogescholen wel wiskunde B aan. Bij de HvA werd het afgelopen jaar geselecteerd. Hou er dus rekening mee dat dit in het komende studiejaar weer het geval kan zijn.

Maar let op: lang niet alle hogescholen krijgen nu een studie HBO-ICT. Sommigen blijven hun informatica-opleidingen apart aanbieden. Daarom zie je in de grote rankingtabel ook waar je nog een aparte studie informatica, technische informatica (TI) of business IT & management (BIM) kunt doen. Ook bij deze opleidingen kun je met ieder profiel starten. Wil je technische informatica doen en heb je een havo-maatschappij­profiel, dan moet je wiskunde B in je pakket hebben gehad.

De opleidingen 

Drie hogescholen hadden al eerder de overstap gemaakt naar een HBO-ICT-opleiding: Fontys, HZ en Zuyd. Bij Fontys bestaan inmiddels 11 studieroutes, waaronder ook technische en bedrijfskundige varianten. De HZ heeft twee afstudeerrichtingen: software engineering en business & management. Bij Zuyd kies je na een jaar voor information management, information technology of infrastructure design. Ook bij de andere hogescholen wordt steeds meer duidelijk welke keuzemogelijkheden je hebt. Zo heeft de HAN een profiel speciaal gericht op de ontwikkeling van webapplicaties, en kun je bij de HvA kiezen voor game development. Maar de meest voorkomende specialisaties zijn nog altijd software engineering (informatica), technische informatica en business IT & management, waarvan je hieronder een omschrijving vindt.

Informatica is de meest brede richting. Je doet kennis op over ict-systemen, netwerken, databases en applicaties. Je krijgt programmeren onder de knie, leert meer over het ontwerpproces en oefent met samenwerken, presenteren en projectmatig werken. Softwareontwikkeling, netwerkbeheer en game- of applicatieontwerp zijn veelvoorkomende keuzevakken.

Technische informatica is gericht op het ontwerpen van systemen die bedoeld zijn om allerlei soorten hardware aan te sturen. Smartphones, beveiligingscamera’s, medische apparatuur: het zijn maar een paar voorbeelden van apparaten met zulke ingebouwde computersystemen (embedded systems). Maar het kan ook gaan om grote machines, in een fabriek, drukkerij of in de logistiek bijvoorbeeld.

Business IT & management is minder technisch en meer bedrijfskundig. De focus ligt op processen binnen een bedrijf, met name als die te maken hebben met het verzamelen, opslaan en overdragen van informatie. Het hangt natuurlijk heel erg af van het soort bedrijf, maar denk bijvoorbeeld aan personeelsgegevens, klantenbestanden of programma’s die de prestaties van het bedrijf monitoren. Er wordt ook aandacht besteed aan hoe je problemen analyseert en nieuwe systemen of ict-toepassingen kunt bedenken, plannen en invoeren.

De kwaliteit van de opleidingen

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst
Feiten Prestaties Oordelen Score
ICT
Ook deeltijd / duaal?
Collegegeld
Instroom
Survival 1e jr
Diploma na 5jr
Genoeg contacturen?
Inhoud
Docenten
Vaardigheden
Voorbereiding loopbaan
Communicatie
Faciliteiten
Expertoordeel
TOTAALSCORE
OORDEEL
Hbo-ict
Almere Windesheim - 1984 60 o o o + + ++ + + + nb 74 +
Zwolle Windesheim dt 1984 402 o o - + + + + + + nb 70 +
Nijmegen HAN - 1984 133 nb nb ++ + o o o + + nb 68 +
Tilburg Fontys - 1984 146 + o + o o o o o o o 64 o
Eindhoven Fontys dt 1984 681 + o o o o o o o o o 62 o

Bij kleine studentenaantallen of steekproeven zijn de gegevens van meerdere jaargangen gebundeld. Succescijfers zijn van zeer kleine of jonge opleidingen niet te berekenen (nb). Voor toelichting en bronnen zie www.keuzegids.org/methodiek

Alle symbolen (+, - en o) geven aan hoe een opleiding scoort vergeleken met het gemiddelde van alle voltijd-opleidingen in het hbo:
- - - = zwakste groep, - - = zwakke groep, - = iets lager dan gemiddeld, o = gemiddeld, + = beter dan gemiddeld, ++ = sterke groep, +++ = sterkste groep
De 'totaalscore' en het 'oordeel' vatten alle cijfers samen. De beste opleidingen herken je aan ++ of +++

Omdat veel ict-opleidingen nog maar net zijn samengevoegd in één brede bachelor HBO-ICT, schuilen er achter de resultaten die we hier hebben gepubliceerd nog studentenoordelen van verschillende oude ict-opleidingen (zie de tweede afbeelding hierboven). Wil je dus bijvoorbeeld HBO-ICT met de specialisatie technische informatica gaan doen, dan is het goed om in je achterhoofd te houden dat de oordelen over HBO-ICT mede zijn gebaseerd op de mening van studenten informatica en BIM.

Wat wel duidelijk is, is dat de studenten aan Windesheim het meest tevreden zijn. Ook in Nijmegen zijn de studenten best te spreken over hun opleiding, maar vooral het aantal contacturen steekt daar met kop en schouders boven de rest uit. In Almere is het vooral het vaardighedenonderwijs dat hoge ogen gooit: de studenten ontwikkelen een kritische houding en leren goed problemen op te lossen. De twee Windesheimlocaties scoren verder nog iets hoger dan Nijmegen met hun docenten en met de loopbaanvoorbereiding.

Acht instellingen eindigen met een gemiddelde score. De studenten zijn zeker niet ontevreden over hun opleiding, al zijn er hier en daar wel wat lichte puntjes van kritiek. Zo mag de Haagse locatie van de Haagse Hogeschool volgens de studenten best wat meer aandacht besteden aan de voorbereiding op de toekomstige loopbaan, en in Zoetermeer kunnen de bibliotheek en onderwijsruimtes wel een opknapbeurt gebruiken.

Zwaardere kritiek is er ook, vooral bij Zuyd in Heerlen en de HvA. De inhoud van het studieprogramma en de toetsing zorgen in Heerlen voor veel onvrede, en ook de praktijkgerichtheid van de opleiding laat te wensen over. De Amsterdamse studenten zijn niet te spreken over de faciliteiten, en net als in Zoetermeer richt de kritiek zich hier op de onderwijsruimtes en de bibliotheek.

Bij de opleidingen informatica, die dus nog niet zijn opgegaan in een brede bachelor, valt op dat de prestatiecijfers een stuk minder zijn dan bij de andere opleidingen. Zo hebben vrij veel eerstejaars moeite om het eerste jaar door te komen. Positieve uitzondering daarop zijn de eerstejaars van Stenden. Wel haalt een klein aantal studenten uit Emmen het diploma binnen vijf jaar, net als in Leeuwarden, Haarlem, Leiden en Rotterdam overigens.

Avans in Den Bosch voert de informaticaranglijst aan – met overtuigende cijfers. De prestaties zijn gemiddeld, en de studenten zijn over de hele linie bovengemiddeld tevreden. Het niveau van het studieprogramma is hoog en de docenten krijgen een pluim. Je vindt hier, volgens de Bossche studenten, ook de beste ict-faciliteiten.

Ook bij TI en BIM staat Avans bovenaan. Bij TI is dat de vestiging in Den Bosch, bij BIM krijgt de Bredase locatie de meeste waardering. Opvallend bij beide vakgebieden is wel het grote verschil met de oordelen van vorig jaar. De oordelen van TI zijn flink verbeterd, met alleen nog een ondergemiddelde score voor Saxion. Vooral de kwaliteit van lesgeven van de docenten is nog een heikel punt voor de studenten.

Bij BIM zijn de oordelen juist een stuk minder dan vorig jaar. Breda en Leeuwarden scoorden toen bijvoorbeeld nog bovengemiddeld. De enige score onder het hbo-gemiddelde was toen voor InHolland, maar die oordelen zijn inmiddels flink onderuit gegaan. Overigens zijn ook de prestatiecijfers niet meer wat ze geweest zijn.

Verwante studies

Ons advies

Wil je een brede ict-opleiding doen, dan zijn er genoeg instellingen die een degelijke studie HBO-ICT aanbieden. Weet je al iets beter welke kant je op wil, dan is het zeker de moeite waard om ook te kijken naar de opleidingen informatica, technische informatica en BIM die nog niet zijn opgegaan in een brede bachelor. In alle drie de gevallen is Avans de beste optie. Wil je heel graag in de Randstad studeren, dan zijn de goede mogelijkheden beperkt.

Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org