Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Voorwoord

Selecteer zelf en begin op tijd!

Nog steeds zijn er scholieren die geen zin hebben om al een jaar tevoren tijd te steken in zoiets als studiekeuze. Zij zijn de belangrijkste risicogroep bij de aanstaande eerstejaars. En dat risico, dat lopen ze vooral zelf. Want de kans is groot dat hun studieloopbaan straks begint met een struikelstart. Dat kost tijd, geld en studieplezier. En het kan ook slechter aflopen: zonder diploma, met lege handen op de arbeidsmarkt.

Selectie. Vijf jaar geleden speelde dat in het hbo alleen bij de kunstopleidingen, maar nu zie je het bij steeds meer studies. Officieel of sluipenderwijs, maar selectie blijft het. Selectie vóór de poort, studiekeuzecheck onder de poort, bindend advies na de poort. Wie daar niet op voorbereid is, doet zichzelf tekort. Dat vraagt misschien nog om uitleg. Dus hier komt-ie dan.

Wie wilde studeren, hoefde begin deze eeuw maar één horde te nemen: het eindexamen! Had je dat gehaald, met de juiste vakken, dan was je kostje gekocht. Je keek rond en meldde je vóór 1 september bij een studie. Als het zo uitkwam, deed je twee jaar over de propedeuse of stapte je na een jaar over. No problem.

Maar zo gaat het niet meer. Eerst gingen de hogescholen prestatie-eisen stellen in het eerste jaar. De lat lag eerst niet hoog, maar is intussen wel opgetild. Wie in het eerste jaar niet de minimale punten haalt (meestal drie kwart van de vakken), moet vertrekken.

En er zijn meer drempels bij gekomen. Iedereen moet zich vóór 1 mei melden voor de ‘studiekeuzecheck’. Doe je dat niet, dan mag je nog op genade hopen, maar recht op toegang heb je nergens meer.

Hier bovenop komt een snel groeiend aantal opleidingen dat officieel studenten mag selecteren. Je moet je daar vaak nog eerder melden. Over de selectie zelf lees je verderop in deze gids. Maar vrijblijvend is het allemaal niet.

Zo liggen er dus na het eindexamen voor veel aanstaande studenten nog drie soorten horden waar ze behendig overheen moet springen. Dat lukt alleen met een goede voorbereiding.

Maar is die boodschap al geland bij die jongens (!) van 16 jaar die zich liever tegen iedereen afzetten dan braaf op tijd door elk hoepeltje te springen? Nee, vaak niet. De oriëntatielessen op school gaan langs ze heen. En net als ze beginnen te twijfelen, begint de drukte voor het eindexamen.

Dan begint het gedonder: geen toelating tot studie A, dan maar naar studie B. Na een half jaar te weinig punten, dus geswitcht naar studie C. En dan maar hopen dat dat goed afloopt.

We schreven het al eerder. Wacht niet tot een opleiding jou kiest, maar zet zelf op tijd de eerste stap. Met de Keuzegids in de hand natuurlijk.

 

Frank Steenkamp
Hoofdredacteur

Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org