Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Doorstuderen?

Stapelen & schakelen

Een hbo-diploma halen is een mooie prestatie en je kunt daarna natuurlijk meteen een baan gaan zoeken. Maar sommige studenten willen graag nog verder leren en kiezen voor een vervolgopleiding. Er zijn verschillende mogelijkheden om na het hbo door te studeren.

Hbo-master

Sinds het instellen van de bachelor-master-structuur hebben hogescholen speciale hbo-masters geïntroduceerd. Er zijn voltijdprogramma’s, maar ook heel wat deeltijdvarianten (meestal avondonderwijs, vaak met mensen die al werken) of duale opleidingen waarin je werk en leren combineert. Hbo-masters zijn wat praktischer en meer gericht op het werkveld, terwijl universitaire masters zich voornamelijk op theorie en ­onderzoek focussen. Hogescholen mogen sinds dit jaar de (voorheen aan universiteiten voorbehouden) titels Bachelor of Arts (voor alfavakken) of Bachelor of ­Science (voor bètavakken) gebruiken, maar dat doen ze niet altijd. Titels als Bachelor of Engineering, ­Communication of bijvoorbeeld Law komen dus nog altijd veelvuldig voor.

Je vindt vooral hbo-masters in het onderwijs (lerarenmasters en bijvoorbeeld masters voor het speciaal onderwijs) en de zorg (advanced nursing practice, physian assistent, fysiotherapie). Maar ook in andere sectoren bestaan hbo-masters. Zie voor meer info de Keuzegids Masters.

Universitaire master

De meeste hbo’ers die doorstuderen kiezen voor een universitaire master. Dat kan niet zomaar: de universiteiten willen dat je ontbrekende kennis en ‘academische vaardigheden’ eerst bijspijkert: bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek. Soms kun je hiervoor tijdens je hbo-opleiding al een minor volgen. Hbo-instellingen en universiteiten werken in bepaalde steden samen om dat soort doorstroming mogelijk te maken.

De andere optie is om een schakelprogramma van een half jaar of jaar volgen. Dit heet ook wel een pre-master. Het schakelprogramma bestaat uit een aantal cruciale vakken uit de universitaire bachelor en besteedt ook veel aandacht aan die academische vaardigheden.

Prijskaartje

Het ‘wettelijk collegegeld’ dekt niet alle kosten die een instelling maakt om een opleiding te verzorgen. De rest betaalt de overheid. Daarom geldt het wettelijk collegegeld alleen voor je eerste bachelor en master. Begin je aan een tweede studie (opleidingen in onderwijs en zorg uitgezonderd), dan betaal je instellingscollegegeld: meestal enkele duizenden euro’s per jaar. En dat is relevant als je een schakelprogramma gaat volgen.

Duurt dit programma een half jaar of korter (max. 30 ECTS), dan rekenden de universiteiten tot nu toe het lage wettelijk collegegeld. Vaak duurt een schakelprogramma echter een jaar, en dan wordt het gezien als een soort verkorte bachelor, waarvoor de universiteit instellingscollegegeld in rekening mag brengen.

Route via hbo-propedeuse

Eerst je hbo-propedeuse halen en dan overstappen naar de universiteit? Dat was voor veel ambitieuze havisten tot voor kort een veelvoorkomende route. Per jaar maken ongeveer 1500 hbo’ers die overstap. Maar sinds 2013-2014 is toelating via die weg niet meer gegarandeerd. Het kan nog wel, maar universiteiten mogen extra eisen stellen (bijvoorbeeld een bijspijkercursus wiskunde) of je zelfs weigeren. Check dit dus goed bij de universiteit van je keuze.

Keuzegids Hbo 2016 | www.keuzegids.org