Keuzegids Hbo 2017 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Voorwoord

Knus bij mams blijven wonen?

Op de dag dat deze gids werd afgerond, was er nieuws. Steeds minder eerstejaars gaan op ­kamers – omdat dat zo duur is. Dat klinkt begrijpelijk, want waarom zou je je in de schulden steken als je ook bij je ouders kan blijven wonen? Je kiest de hogeschool om de hoek, schuift elke avond aan voor het eten en met een beetje geluk wordt ook je was voor je gedaan. Lekker handig toch?

Toch worden wij hier verdrietig van. Niet omdat we al die vaders en moeders per se met een ‘leeg nest’ willen achterlaten. En we denken ook niet dat langer thuisblijven nou zo slecht is voor je zelfstandigheid. Wat ons droevig maakt, is dat duizenden studenten zo de kans mislopen om te studeren bij een opleiding die écht bij hen past, die ze echt uitdaagt en waar ze dus het meeste aan zouden hebben. Want de beste opleidingen ­liggen vaak niet naast de deur.

Nou was de Nederlandse student altijd al behoorlijk honkvast. In de VS is het normaal dat je na je achttiende een universiteit drieduizend kilometer verderop kiest, en nog maar een paar keer per jaar je ouders ziet. Maar bij ons ben je zeker als hbo-student al een wereldreiziger wanneer je vanuit de Randstad naar Breda, Zwolle of Den Bosch gaat.

“Dat is het einde van de wereld”, roepen je klasgenoten dan, terwijl de reis per trein nog geen twee uur duurt. En wat zij nog niet weten, is dat jij met je bewuste keus meer kans hebt om je studie met succes af te maken dan zij. Want studenten die een willekeurige opleiding om de hoek kiezen, hebben veel vaker achteraf spijt en haken ook vaker tussentijds af.

De makkelijke en ‘goedkope’ keus van bij je ouders blijven wonen, kan zo voor veel studenten nog duur uitpakken: een jaar of meer verspild, extra collegegeld betaald, en ook pas later een diploma gehaald waarmee een serieus salaris te verdienen valt. Een paar duizend euro minder kamerhuur kan zo dus best twintigduizend euro verlies opleveren. Daar staan te weinig jongeren en hun ouders bij stil.

Ons advies is simpel: laat je keus niet bepalen door reisafstand, maar ga voor de inhoud. Zoek de allerbeste opleiding die bij je past. Als je op kamers moet kost dat iets extra, maar die investering is het dubbel en dwars waard. Moet je daarvoor bij DUO geld lenen, schrik daar dan niet van. Je hoeft pas jaren later terug te betalen en de rente is praktisch nul. Durf dus je vleugels uit te slaan, ook als je daarvoor moet lenen.

 

Frank Steenkamp
Hoofdredacteur

Keuzegids Hbo 2017 | www.keuzegids.org