Keuzegids Hbo 2018 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Voorwoord

Twijfel is nuttiger dan je denkt!

Sommige leerlingen weten al drie jaar tevoren precies welke studie ze willen doen. Wij lieten eens uitzoeken of dat voordelen heeft. Komen vroege kiezers beter door het eerste studiejaar dan anderen? Het verrassende antwoord is: nee. Een beetje twijfel is nuttig.

Het leek logisch: leerlingen die al vroeg hun studiekeuze gemaakt hebben, hoeven niet te twijfelen en kunnen recht op hun doel af. Dat is fijn voor je motivatie, scheelt energie in examentijd en zal toch ook wel bijdragen aan een flitsende start van de studie? Maar dat ligt dus even anders.

Een landelijke enquête onder dertienduizend eerste- en tweedejaars studenten levert aardige inzichten op over hun studiekeuze. (Zie keuzegids.org/aansluitmonitor.) Sommige dingen wisten we al: wie echt laat een beslissing neemt –in juli of augustus – loopt meer risico om in het eerste jaar te falen: te slecht voorbereid. Beter gaat het met degenen die vóór de examenuitslag hun keuze maken. Maar het verrassende is: eerder dan mei beslissen levert amper winst op. Zelfs de kleine groep die het al twee of drie jaar eerder weet, heeft geen grotere kans op succes in het eerste studiejaar. Kiezen in mei is blijkbaar goed genoeg.

Maar dat betekent nog niet dat je pas halverwege je examenjaar hoeft te beginnen met nadenken over je studiekeuze. Want een goede voorbereiding blijft nuttig en nodig. In vele onderzoeken is al gebleken dat leerlingen die in de laatste twee schooljaren actief bezig zijn met hun oriëntatie, veel meer kans op studiesucces hebben dan anderen.

Wij waren ook benieuwd wélke keuzevoorbereiding nou het effectiefst is. Dat leverde aardige resultaten op.
Meeloopdagen? Een of twee keer is redelijk nuttig, maar bij drie of vier keer meelopen is dat nut juist verdwenen. Te veel twijfelen helpt dus niet. Datzelfde zien we ook bij gebruik van studiekeuzetests, bijvoorbeeld via DeDecaan.net. Een enkele test vergroot de kans op een succesvolle studiekeuze, maar wie een hele reeks testen doet, ziet al gauw door de bomen het bos niet meer. En dan ben je dus nog geen steek verder.

En de Keuzegids? We zouden gek zijn als we ook daarvan het nut niet lieten onderzoeken. Gelukkig blijkt alle
moeite niet voor niets. Wie onze gids nooit gebruikte, had 36 procent kans om al vroeg in het eerste jaar genoeg punten te hebben. De groep die de gids wél gebruikte, deed het een stuk beter met 42,5 procent kans op gunstige studieresultaten. Ook intensief gebruik van de gids blijkt niet nadelig.

Ons advies aan studiekiezers is dus: stop niet met twijfelen, maar blijf tot ver in je examenjaar nieuwsgierig naar je studiemogelijkheden. En gebruik de Keuzegids. Want dat werkt.

Frank Steenkamp
Hoofdredacteur

Keuzegids Hbo 2018 | www.keuzegids.org