Keuzegids Hbo 2018 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Onderwijs & Opvoeding

Juf, meester, leerkracht, docent: het zijn allemaal namen voor mensen die kinderen en tieners  voorbereiden op de toekomst. Je kunt kiezen uit een enorm aanbod van opleidingen. Of je nu les wilt geven op de basisschool of in het voortgezet onderwijs, als algemene leerkracht, docent in een bepaald vak of als gymleraar.

Onderwijs

Voordat je basisschooljuf of meester wordt, doorloop je eerst de pedagogische academie basisonderwijs (pabo). Die zijn er in allerlei smaken: reguliere scholen, pabo’s met een bepaalde identiteit of geloofsovertuiging, vrije scholen. En natuurlijk pabo’s van topkwaliteit en opleidingen die nog veel te verbeteren hebben. Genoeg te kiezen dus. En er wordt komende jaren een flink lerarentekort verwacht, dus de kans dat je al voor je afstuderen een baan aangeboden krijgt is groot.

Docenten in het voortgezet onderwijs zijn er nooit genoeg, lijkt het. Toch maakt het wel uit in welk vakgebied je lesgeeft. Als docent voor één van de bètavakken hoef je niet te vrezen voor werkloosheid. Bij sommige maatschappijvakken (geschiedenis ,aardrijkskunde, maatschappijleer) is het soms wat lastiger om aan de bak te komen. Na je diploma mag je als tweedegraads docent werken in het vmbo en de onderbouw van havo en vwo. Wil je ook de bovenbouw van havo/vwo lesgeven? Dan kun je ervoor kiezen een aansluitende master tot eerstegraads docent te volgen.

Pedagogiek en sport

Als pedagoog sta je niet voor de klas, maar houd je je wel bezig met de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en tieners. Van sporten je beroep maken en tegelijkertijd je pedagogische kwaliteiten trainen? Dat kan met een opleiding tot gymleraar. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Sport moet niet alleen je passie zijn, je moet er ook talent voor hebben. De opleidingen tot docent in het bewegingsonderwijs hanteren strenge toelatingseisen.

De vakgebieden

Keuzegids Hbo 2018 | www.keuzegids.org