Keuzegids Hbo 2019 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Ontwerp & constructie

Bij de artikelen in dit hoofdstuk werk je veel met je handen, maar zal je je hoofd ook hard nodig hebben. Hoe zorg je dat een product nog beter, sneller en gebruiksvriendelijker wordt?

De meeste techniekstudies hebben een brede basis. In het eerste jaar krijg je overal veel theoretische vakken als wis- en natuurkunde en programmeren. Je begint ook al snel met practica waar je iets (na)bouwt.

Niet alleen denk je na over hoe producten beter worden voor mensen om te gebruiken, maar je kijkt ook naar hoe je ze milieuvriendelijker kunt maken. Als elektrotechnicus bijvoorbeeld, leer je veel over het efficiënt opwekken en opslaan van energie. Bij bouwkunde richt je je zowel op bouwtechniek- en fysica als op architectuur. Duurzaam bouwen is een belangrijk thema.

Bij logistiek kijk je naar het vervoeren van grote stromen goederen of mensen. Ben je meer geïnteresseerd in de vervoersmiddelen zelf, dan kun je bij voertuigentechniek aan de slag met het ontwerpen van auto’s, boten of vliegtuigen. Als je andere gebruiksvoorwerpen wil innoveren en verbeteren is werktuigbouwkunde of ontwerpen interessant. Civiele technici bouwen dammen, sluizen, bruggen en dijken.

 

De studierichtingen

Keuzegids Hbo 2019 | www.keuzegids.org