Keuzegids Hbo 2019 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Voorwoord

Studeren: ratrace of teamsport?

Toen deze Keuzegids bijna klaar was, kwam er een bericht van de minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven. Ze vond dat hogescholen en universiteiten de prestatie-eisen in het eerste jaar moesten verlagen. Want ‘de druk op studenten wordt te hoog’. Verrassend, want vorige ministers hebben zulke eisen juist aangemoedigd.

Nu kwam het idee van de minister niet helemaal uit de lucht vallen. Studenten hebben steeds vaker last van stress en burn-out. Sociale media, uitgaan, een bijbaantje, en daar komt nog de angst voor een hoge studieschuld bij. Zo houd je toch geen energie over om je lessen en tentamens te volgen?

De studentenorganisaties zijn blij dat er nu eens iets aan die vreselijke studiestress gedaan zal worden. Maar het valt ook te begrijpen dat de hogescholen niet blij zijn dat zij de schuld in de schoenen geschoven krijgen. Het is nu nog niet duidelijk hoe het met de discussie over de prestatie-eisen gaat aflopen. Misschien verandert er voorlopig niks.

Toch vallen er uit dit stressgedoe wel lessen te trekken, juist voor toekomstige studenten. Les één: opleidingen zullen altijd eisen stellen, dat hoort er nu eenmaal bij. Dus wen er maar aan dat je prestaties moet leveren. Dat deed je ook al op school, dus “je kunt het!”. Niks moeilijks aan, gewoon een beetje leren plannen en doorbijten bij tegenslag. Doe je dat niet, dan wordt je studie een mislukte ratrace.

Studeren is niet alleen een strijd tegen deadlines. Samenwerken is even belangrijk

Maar nu les twee. Studeren is niet alleen een strijd tegen deadlines. Samenwerken is even belangrijk: met studie­genoten, maar ook docenten en begeleiders. Daarom zeggen onderwijskundigen al twintig jaar dat een studie een gezamenlijke ‘expeditie’ van docenten en studenten is. Samen streef je naar succes.

Studeren is dus een beetje afvalrace, maar ook veel teamsport. Een goede voorbereiding begint met dat besef. Zoek een opleiding die over beide dingen – presteren én samenwerken – een geloofwaardig verhaal heeft. De Keuzegids kan daarbij helpen. Ervaring met sport helpt trouwens ook.

Succes!

Frank Steenkamp
Hoofdredacteur

Keuzegids Hbo 2019 | www.keuzegids.org