Keuzegids Hbo 2019 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Ad: in twee jaar een hbo-diploma

Ben je klaar met je mbo-4-opleiding en wil je verder studeren op het hbo, maar niet  meteen weer 4 jaar? Dan is de Associate degree (Ad) een uitkomst. Wat deze onderwijsvorm precies inhoudt en waar je Ad-opleidingen kunt doen, lees je in dit artikel.

Een Ad is een tweejarige opleiding op hbo-niveau. De toelatingseisen zijn dan ook gelijk aan een hbo-bachelor. Je komt binnen met een diploma mbo-4, havo of vwo. De laatste jaren is het aantal studenten dat een Ad volgt sterk toegenomen: in 2016 volgden ongeveer 38.000 studenten de Ad, in 2017 waren dit er al bijna 50.000. Het aantal studenten is vorig jaar dus met meer dan 30 procent toegenomen. 
 
Focus op de praktijk
Je kunt Ad’s in allerlei richtingen volgen. Toch is er een belangrijk verschil met volledige hbo-bachelors. Bij de Ad’s speelt focus op de praktijk een sterkere rol en richten opleidingen zich wat sterker op behoefte op de arbeidsmarkt. Veel Ad’s leiden op tot manager in verschillende vakgebieden. Grofweg zijn de populairste Ad’s verdeeld over drie vakgebieden: ten eerste economie en management. Hierbij kun je denken aan ondernemerschap en retail management. Ook management in de zorg is populair.  Ten tweede worden ‘mensstudies’ als pedagogisch educatief medewerker, HRM en sociaal werker veel gekozen. De derde grote richting is techniek, met name ICT.
 
Waar vind je ze?
Je kunt door het hele land Ad’s volgen. Toch verschilt het erg per instelling hoeveel Ad’s er worden aangeboden en hoeveel studenten er zijn. Hogeschool Rotterdam is met afstand de grootste aanbieders van Ad-opleidingen. Een kwart van alle Ad-studenten volgt de opleiding aan deze instelling. Ook Avans had afgelopen jaar veel Ad-studenten. Net als Stenden hogeschool, die afgelopen jaar is samengevoegd met andere noordelijke hogeschool NHL
 
Studenttevredenheid
Over het algemeen zijn studenten van Ad’s ongeveer even tevreden over hun opleiding als studenten die de gehele hbo-bachelor volgen. Wel zijn er in de oordelen kleine verschillen tussen de Ad in deeltijd en de Ad in voltijd en de volledige hbo-bachelor in voltijd als deeltijd.
Op één punt scoren de Ad’s in deeltijd veel beter dan zowel de hbo-bachelor (voltijd en deeltijd) als de Ad’s in voltijd. Dit is de voorbereiding op het beroep. Veel studenten die een deeltijd Ad-opleiding volgen, zullen al een relevante baan in het vakgebied hebben. Zij vinden dat hun studie daar een zeer goede aanvulling op is. Ze leren op de opleiding praktische beroepsvaardigheden die ze meteen in de praktijk kunnen brengen.
Keuzegids Hbo 2019 | www.keuzegids.org