Keuzegids Hbo 2019 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

4 vragen over studeren met een functiebeperking

Voor de een gaat studeren gemakkelijker dan voor de andere. Sommige studenten ervaren een extra uitdaging zoals dyslexie, psychische aandoeningen of een chronische ziekte. C.H.O.I onderzocht in opdracht van Expertisecentrum handicap + studie hoe tevreden studenten met een functiebeperking over hun studie waren. Hieronder de belangrijkste vragen en antwoorden.

Over welke studenten gaat het?
Negen procent van de studenten heeft een functiebeperking. Bij het woord functiebeperking denk je misschien al snel aan iemand in een rolstoel. Zij zitten er zeker tussen, maar er zijn nog veel meer functiebeperkingen.
In het hbo is de meest voorkomende functiebeperking dyslexie (40% van de studenten met een functiebeperking). Op de universiteit komen psychische klachten zoals burn out, depressie of een psychose vaak voor (35% van de studenten met een functiebeperking). Ook chronische aandoeningen zoals reuma, astma of vermoeidheid worden vaak genoemd. Een flink deel van de studenten met een functiebeperking heeft ADHD. 


Zijn studenten met een functiebeperking ontevreden over hun opleiding?
Nee. het hbo zijn de studenten met functiebeperking juist iets positiever over inhoudelijke aspecten zoals het programma en de docenten. Over andere zaken zoals geschikte werkplekken en andere faciliteiten zijn ze wel iets kritischer. Ook kunnen de begeleiding en de voorlichting beter, vinden ze.

Zijn er nog verschillen in tevredenheid tussen verschillende groepen studenten met functiebeperking?
Ja, studenten met dyslexie, dyscalculie, autisme en fysieke functiebeperkingen zijn het meest positief over hun opleiding. 

Studenten met psychische klachten als depressie zijn juist het meest kritisch. Studenten met chronische ziekten als reuma of darmklachten zijn gemiddeld ook minder tevreden.


Bij welke instellingen kun je het best terecht als je een functiebeperking hebt?
Op het hbo zijn studenten met functiebeperking het meest tevreden aan Windesheim, NHL Stenden en Avans. Bij de universiteiten zijn universiteit Wageningen, Twente en de Open Universiteit het meest te spreken over de manier waarop de instelling met functiebeperking omgaat. 

 

Keuzegids Hbo 2019 | www.keuzegids.org