Keuzegids Hbo 2020 | keuzegids.nl

Associate degrees

Een leven lang leren

In 2006 werden de eerste associate degrees (Ad’s) aange-boden. Sinds 2018 zijn het zelfstandige opleidingen. Sindsdien bieden steeds meer hogescholen Ad’s aan, maar deze opleidingsvorm is nog redelijk onbekend. Wat is een associate degree en wat kun je ermee?

Wat, waarom en voor wie?

Een associate degree is een tweejarig-programma aan een hogeschool. Het niveau ligt tussen een mbo-4-opleiding en hbo-bachelor. Bij sommige hogescholen volg je tijdens een associate degree (deels) dezelfde vakken als hbo-bachelor studenten, maar doe je er minder. Soms volg je een heel apart programma.

Al een aantal jaar stimuleert de regering in het algemeen, en het ministerie van Onderwijs in het bijzonder, dat je je hele leven lang blijft leren, ook als je al aan het werk bent. Dit kan bijvoorbeeld door een cursus of training, maar ook associate degrees zijn een optie. Ook wil de regering dat het makkelijk is om van de ene naar de ene leervorm door te stromen.

Ad’s hebben twee doelgroepen: afgestudeerden van het mbo en professionals die al een aantal jaar aan het werk zijn en die zich willen om- of bijscholen. Na afstuderen voer je de titel Associate degree en heb je de mogelijkheid om door te stromen naar een verwante hbo-bacheloropleiding.

Ad’s in de Keuzegids

De associate degrees zijn net als alle hbo-bachelors onderverdeeld in de tien vakhoofdstukken. Je vindt de Ad’s na de artikelen over de reguliere hbo-bacheloropleidingen in dat hoofdstuk. Goed om te weten: soms ontbreken daarbij de studentenoordelen, omdat de instroom van eerstejaars vaak te klein is voor een betrouwbaar oordeel.

Keuzegids Hbo 2020 | keuzegids.nl

 

Ook in boekvorm!