Keuzegids Hbo 2021 | keuzegids.nl

Voorwoord

Woord van het jaar?

Misschien ontgaat het je meestal door alle feestdagen, maar Van Dale kiest in december altijd het woord van het jaar. Ging in 2019 nog het redelijk onschuldige boomer met de eer aan de haal, met de maanden die achter ons liggen, zijn er haast te veel woorden die voor deze titel in aanmerking komen. Denk bijvoorbeeld aan anderhalvemetersamenleving, kuchscherm of niesschaamte, maar ook het onderwijs voegde de nodige nieuwe uit-drukkingen toe, zoals thuisjuf of rotatieonderwijs.

De corona-uitbraak heeft onze woordenschat misschien verrijkt, maar tegelijkertijd is onze bewegingsvrijheid behoorlijk ingeperkt. Doordat we in ons kot moesten blijven, zoals de Belgische minister van Volksgezondheid het zo mooi verwoordde, was het afgelopen school- en collegejaar één van de vreemdste ooit. Jij onderging de gedaanteverwisseling van gewone middelbare scholier naar iemand die fulltime afstandsonderwijs kreeg, maar ook hbo’s moesten razendsnel omschakelen. Naast het opzetten van een digitale leeromgeving voor huidige studenten, ging er ook door alle fysieke activiteiten voor studiekiezers een streep. Hier loop jij ook dit jaar nog tegenaan, want hoe kies je een opleiding als je geen sfeer kunt proeven op de locatie waar je straks minimaal vier jaar rondloopt?

Hogescholen zijn inventief en zetten hun voorlichtingsactiviteiten grotendeels online voort, waarbij ze de feitelijke informatie over de desbetreffende studie prima overbrengen. Toch proef je aan de toon op veel opleidingswebsites dat ze niet kunnen wachten om aankomende studenten weer met open armen op locatie te ontvangen. Dat is niet zo gek, want ook instellingen weten dat veel studiekiezers hun gevoel laten meespreken en dat het daadwerkelijke schoolgebouw of de studentenstad een belangrijke rol speelt. Voor nu lossen ze dit vaak op met een virtuele campustour, zodat je toch ervaart hoe het is om daar als eerstejaarsstudent rond te lopen.

Wij helpen je een beetje door het gemis van open dagen heen, door in deze hbo-gids nog meer de inhoudelijke verschillen tussen instellingen uit te lichten. Hopelijk maakt dit de keuze voor de opleiding én de locatie een stukje makkelijker en kun je zo het aantal virtuele campustours een beetje binnen de perken houden.

 

Succes met je keuze!

Redactie Keuzegids

Keuzegids Hbo 2021 | keuzegids.nl

 

Ook in boekvorm!