Keuzegids Hbo 2021 | keuzegids.nl

Kiezen op afstand

Een verstandige (online) keuze

Maak je dit schooljaar een studiekeuze, dan zitten open dagen en meeloopdagen er door de coronamaatregelen helaas niet in. Desondanks zul je je moeten oriënteren en uiteindelijk een beslissing gaan nemen. Hieronder lees je hoe je, ondanks de maatregelen, toch een weloverwogen keuze maakt.

Keuzemogelijkheden

Dat open dagen en meeloopdagen niet doorgaan of online plaatsvinden, betekent niet dat je ze daarom links moet laten liggen. Juist niet: aangezien je lessen grotendeels online plaatsvinden, is het goed alvast kennis te maken met deze manier van ‘naar school gaan’. Daar komt bij dat veel instellingen hun best doen om studiekiezers op alternatieve wijze een indruk van de opleiding, hogeschool en het studentenleven te geven. Ze organiseren bijvoorbeeld virtuele rondleidingen over de campus, webinars en chatsessies met docenten en studenten. Kijk daarom goed rond op de opleidingswebsites om erachter te komen wat de verschillende instellingen te bieden hebben. Voor een overzicht van de voorlichtingsactiviteiten die hogescholen organiseren, kun je ook de landelijke Open dagen kalender van Studiekeuze123 in de gaten houden.

De sfeer van het studentenleven en de schoollocatie proeven wordt wat lastiger, maar ook dit hoef je niet geheel aan je voorbij te laten gaan. Plan bijvoorbeeld een dagje weg naar de stad waar je (misschien) gaat studeren en loop of fiets dan even langs de hogeschool. Zo ontdek je alvast of je een goed gevoel bij de stad hebt en heb je meteen een keer de route naar de leslocatie geoefend. Ook is het aan te raden de hogeschool, opleiding en de bijbehorende studievereniging op te sporen op social media, zodat je misschien wel video’s of foto’s tegenkomt die een goede impressie van de studie en het studentenleven geven.

De knoop doorhakken

Je online oriënteren op de mogelijkheden is één ding, uiteindelijk zul je ook de definitieve beslissing op afstand moeten maken. Om een goed beeld van de inhoud van een opleiding te krijgen, kun je vaak online proefstuderen, maar is het soms ook mogelijk om digitale cursushandleidingen, opgenomen hoorcolleges en opdrachten van studenten te bekijken. Gelukkig was alle praktische informatie over aanmelden, deadlines, toelatingseisen en selectieprocedures altijd al online te vinden en kun je een hogeschool voor vragen altijd bellen, mailen of een chatbericht sturen.

Heb je je eenmaal aangemeld, dan staat je vaak nog een online matchingsdag te wachten. Je volgt dan bijvoorbeeld een online hoorcollege, maakt een toets of hebt een videogesprek met een studieloopbaanbegeleider. Kies je een fixusstudie of een opleiding met aanvullende eisen? Dan doorloop je ook deze selectie meestal ook online. In dat geval maak je thuis opdrachten of toetsen en videobel je met docenten. Sommige selectieprocedures vinden wel doorgang, zoals de medische keuring van de opleiding tot maritiem officier en de sportkeuringen van ALO-opleidingen.

Les op afstand?

In hoeverre opleidingen coronamaatregelen doorvoeren in de dagelijkse gang van zaken, is per hogeschool verschillend. Bij sommige instellingen, zoals de HAN, Inholland en Windesheim, krijgen eerstejaars voorrang om lessen op locatie te volgen. Zo kunnen studenten elkaar eerst goed leren kennen en een band opbouwen. Andere scholen, zoals Tio, kiezen ervoor alle lessen online te geven. De meeste scholen, zoals Fontys, de Hanzehogeschool, de HvA en Saxion, kiezen voor de gulden middenweg en bieden zowel thuisonderwijs als fysieke lessen aan. Je volgt praktijkonderwijs bijvoorbeeld wel op locatie, terwijl je voor hoorcolleges thuis achter je laptop kruipt. Ook is het op de meeste hogescholen nog steeds mogelijk om van studieplekken gebruik te maken.

De situatie verandert bijna van week tot week, dus wil je echt weten hoe jouw toekomstige hogeschool omgaat met alle maatregelen, check dan regelmatig de website van de instelling.

Keuzegids Hbo 2021 | keuzegids.nl

 

Ook in boekvorm!