Veranderingen in de gids
De beperkingen door de coronacrisis zijn van invloed op jouw studiekeuze, maar ook op de gids die nu voor je ligt. Ben je benieuwd wat in deze hbo-gids anders of juist hetzelfde is gebleven, lees dan snel verder!
Nationale Studenten Enquête
De Nationale Studenten Enquête (NSE) is een grootschalig onderzoek waarin honderdduizenden studenten elk jaar hun mening geven over hun opleiding. Dit is één van de bronnen die wij gebruiken om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit van een opleiding. In 2020 heeft minister Van Engelshoven, in overleg met de hogescholen en studentenbonden, besloten om de NSE niet door te laten gaan. Een studenttevredenheids-onderzoek zou tijdens de coronacrisis geen eerlijke resultaten opleveren en bovendien moesten hogescholen in het voorjaar van 2020 hun energie in het aanbieden en ontwikkelen van alternatief (online) onderwijs steken.
De corona-uitbraak is niet de enige hobbel waarmee de NSE de afgelopen jaren te maken heeft gehad. In 2019 besloot de vereniging waarin de meeste hogescholen zich hebben verzameld de uitslagen van de enquête niet te publiceren, omdat ze twijfelden over de betrouwbaarheid van de data. De organisator van de enquête kon die onzekerheid op dat moment niet wegnemen, maar er werden wel wijzingen in de opzet en de uitvoering van de vragenlijst van 2020 voorgesteld en goedgekeurd.
Wat betekent dit alles voor deze Keuzegids?
De meest recente studentenoordelen komen uit de NSE van 2018 en zijn inmiddels al enkele jaren oud. Toch hebben we ervoor gekozen om deze resultaten in deze gids te gebruiken, omdat het nog steeds het meest recente tevredenheidsonderzoek onder hbo-studenten is. Hogescholen doen voortdurend hun best om opleidingen te verbeteren, maar door deze beoordelingen krijg je wel een idee over welke onderdelen van de studie studenten toen meer of minder tevreden waren.
Zie de totaalscore van een opleiding dan ook niet als een absolute waarheid, maar meer als een extra hulpmiddel om je keuze te maken. Wij hebben je daarbij een beetje geholpen door in de artikelen niet te veel de nadruk te leggen op de cijfers in de tabellen. Normaal gesproken omschrijven we deze cijfers en resultaten in de tekst onder de kopjes ‘Kwaliteit’ en ‘Ons advies’. Die vind je in deze gids niet terug, zodat je zelf kunt bepalen hoe belangrijk je de studentenoordelen uit 2018 vindt.
Wat is er nieuw?
We leggen in de artikelen minder nadruk op de interpretatie van de cijfers, maar daar krijg je wel iets voor terug.
- Verschillen tussen de instellingen: Alle hogescholen doen hun best om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je toekomstige beroep, maar soms kun je een bepaalde minor, stage of specialisatie maar op één plek volgen. In deze gids hebben we nog beter deze verschillen tussen de instellingen uitgelicht, zodat jij straks bijvoorbeeld weet waarin de opleidingen toegepaste psychologie in Groningen en Leiden van elkaar verschillen.
- Nieuwe studiesuccescijfers: De score van een opleiding is ook gebaseerd op hoe soepel studenten hun studie doorlopen. Dit zijn wel de meest recente cijfers, waardoor je een goed beeld krijgt van hoeveel studenten zich inschrijven voor het tweede jaar en hoe vaak ze binnen 5 jaar hun diploma halen.
- Vernieuwd opleidingenoverzicht: Wij hebben voor je uitgezocht welke hbo- en Associate Degree-opleidingen worden aangeboden in het collegejaar 2021-2022. Je hoeft dus niet alle opleidingswebsites af, maar hebt alle studies in één keer bij de hand.