Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo/wo Pedagogiek en Onderwijskunde

Of kinderen nou in de schoolbanken zitten, spelen met vriendjes, omgaan met vreemden, ruziën met hun broertjes en zusjes of luisteren naar hun ouders, ontwikkelen doen ze de hele dag. Met een master in pedagogiek (hbo) of pedagogische wetenschappen (wo) krijg je meer inzicht over hoe die ontwikkeling van een kind gaat en hoe je die kunt verbeteren. Wil je je meer specifiek richten op opleiden, dan is onderwijskunde een goede optie.

Bekijk volledige afbeelding

   |    Kwaliteitszegel    |    Legenda
De mastervergelijker

Arbeidsmarkt

Pedagogen en onderwijskundigen werken als adviseur, coördinator of beleidsmedewerker bij welzijnsorganisaties, op scholen of bij de overheid. Pedagogen kunnen daarnaast als hulpverlener aan de slag (orthopedagoog) en onderwijskundigen kunnen ook ingezet worden voor bedrijfsopleidingen. Tot nu toe kwamen recent afgestudeerde onderwijskundigen redelijk aan de bak, ze verdienen wat meer dan het wo-gemiddelde en werken vaak op niveau. Voor alumni in de pedagogische wetenschappen ziet het er wat somberder uit, ze komen minder makkelijk aan werk, verdienen onder het wo-gemiddelde en werken vaker onder hun niveau. Voor de komende jaren is de voorspelling dat beide richtingen maar matige perspectief op werk bieden.

Pedagogische wetenschappen

Bij zeven universiteiten kun je een master in pedagogische wetenschappen volgen. Omdat pedagogiek zo breed is, zijn er veel specialisatiemogelijkheden binnen de master. Orthopedagogiek, opvoedondersteuning en onderwijsgerelateerde specialisaties komen het meest voor. Bij orthopedagogiek leer je afwijkingen in de ontwikkeling van een kind te diagnosticeren en zul je vaak te maken krijgen met ernstige stoornissen of gedragsproblemen – dat kan gaan over de algemene ontwikkeling van een kind, maar ook over opvoedings- en leerproblemen die daarmee gepaard gaan. Opvoedondersteuning is wat minder breed en gaat veelal dieper in op de gezinssituatie. Leerproblemen op school vormen weer een aparte tak van sport.

Maar dat zijn nog lang niet alle mogelijkheden. Zo kun je je in Groningen volledig richten op mensen die weinig tot niets zien en horen, bieden Amsterdam en Leiden een forensische track waarin je de link naar criminaliteit legt en kun je je in Nijmegen toeleggen op angst- en stemmingsstoornissen. Rotterdam voegt een stukje onderwijsmanagement aan het programma toe.

Waar het de kwaliteit van de pedagogische wetenschappenmasters aangaat is middelmatigheid troef. Alle opleidingen bieden te weinig contacturen en ze zijn te weinig praktijkgerichtheid, zo oordelen je voorgangers. Minder klachten over de praktijkgerichtheid hebben studenten in Utrecht en dankzij een extra plusje van de experts voor het niveau van het programma komt deze opleiding het beste uit de bus. Door de kritiek van studenten op de inhoud van het programma en de docenten, de communicatie en de faciliteiten komen de studies in Leiden en aan de UvA flink lager uit.

Onderwijskunde

Een academische onderwijskundemaster richt zich specifiek op het leren. Het leerproces, het onderwijsontwerp en onderwijsbeleid zijn deelgebieden die je binnen de masters zult tegenkomen. Enschede heeft het gebruik van ICT door het hele curriculum gevlochten. In Maastricht legt de master dwarsverbanden met economie, bedrijfskunde en HRM. In Groningen volg je ofwel onderwijskunde in het Nederlands, of Education: educational effectiveness and instructional design in het Engels, beide opererend onder dezelfde studiecode.

De oordelen voor de onderwijskundemasters pakken een stuk gunstiger uit dan voor de pedagogische wetenschappen. De wetenschappelijke vorming en inhoud van het programma worden aanzienlijk beter beoordeeld en de opleidingen hebben hun communicatie beter op orde. Wel is ook hier het aantal contacturen een punt van zorg. Dankzij flink tevreden studenten is de opleiding in Maastricht zelfs een topopleiding en de best beoordeelde in dit artikel. Ook de deeltijdmaster onderwijswetenschappen aan de Open Universiteit komt op een goede eindscore.

Researchmasters

Researchmasters vind je aan de UvA, in Leiden en in Utrecht. De UvA combineert pedagogiek en onderwijskunde, je kunt er binnen het programma zelf je route samenstellen. Leiden concentreert zich voornamelijk op psychopathologie. Theorievorming en onderzoek in het leren en overdragen staan centraal bij de UU-master.

Vooral de wetenschappelijke vorming krijgt extra waardering van studenten. Leiden heeft daarnaast de meest degelijke faciliteiten en een goede balans in het aantal contacturen. Daar zouden studenten in Amsterdam en Utrecht juist wel meer van willen zien.

Hbo pedagogiekmasters

De hbo-masters pedagogiek worden door acht hogescholen aangeboden. Ze zijn bedoeld voor mensen die al een pedagogische baan hebben, maar toe zijn aan verdieping. De toelatingseis is in elk geval een relevante baan en een bachelordiploma in de pedagogiek of in social work. Inholland en Fontys vereisen daarnaast een jaar werkervaring, HvA en HAN zelfs twee. De opleidingen leren je de benodigde kennis voor een beleidsfunctie binnen een pedagogische instelling. Je verdiept je in theorie en/of in beleid en management. De NHL heeft een unieke richting voor beleid en ontwikkeling op brede scholen. In Rotterdam staat opgroeien in de grote stad centraal. De HAN heeft specifieke routes voor leraar in het basisonderwijs of mbo/hbo.

Beste optie onder de hbo-pedagodiekmasters is die van Fontys in Tilburg. De opleiding scoort ten opzichte van vorig jaar flink hoger, met dank aan onder meer een sterk gestegen waardering voor vaardighedenonderwijs: zowel het doen van onderzoek als het ontwikkelen van praktische competenties. Bij een flink aantal andere masters zijn de communicatie en de faciliteiten punten van kritiek. Studenten van HAN, de beide vestigingen van NHL en Inholland zijn bovendien niet tevreden met de inhoud van hun opleiding en de docenten. Inholland weet de studenten op geen enkel punt tevreden te stellen en krijgt een oordeel dat flink lager ligt dan dat van de concurrentie.

Verwante studies

Ons advies

Gezien het vooruitzicht op de arbeidsmarkt is het verstandig om extra goed naar de inhoudelijke en kwaliteitsverschillen te kijken. Slechts een beperkt aantal opleidingen weet de middelmatigheid te ontstijgen. Dat geldt in ieder geval voor management of learning in Maastricht, een echte topopleiding, en onderwijswetenschappen aan de Open Universiteit. Utrecht biedt de beste optie voor pedagogische wetenschappen en in Leiden vind je de beste researchmaster. Onder de hbo-masters doet Tilburg het aanzienlijk beter dan de concurrentie.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org