Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo/wo Onderwijsvernieuwing en -management

Het onderwijs is constant in beweging, en wie kun je daar nou beter over laten meedenken dan degenen die al in het onderwijs werkzaam zijn? Hbo-instellingen en universiteiten bieden tegenwoordig speciale masters aan die leraren en schoolleiders kennis laten maken met onderwijs­beleid, onderwijsontwerp en onderwijsmanagement.

Bekijk volledige afbeelding

   |    Kwaliteitszegel    |    Legenda
De mastervergelijker

Hbo Leren en innoveren

Ervaren docenten die zich meer bezig willen houden met onderwijsvernieuwing en beleid, maar niet met management, kunnen kiezen voor een hbo-master leren en innoveren. Je leert te analyseren welke problemen en wensen er zijn in het onderwijs, en hoe die het beste kunnen worden aangepakt.

Deze masteropleidingen zijn bedoeld voor ‘ervaren’, ‘talentvolle’ en ‘excellente onderwijsprofessionals’. Dit houdt feitelijk in dat je al een diploma voor leraar basisonderwijs of van de tweedegraads lerarenopleiding in je bezit moet hebben, plus een aantal jaar werkervaring in het onderwijs. Dat aantal varieert, maar is meestal twee of drie jaar.

De meeste masters in dit veld bieden een algemeen programma aan. Saxion is daarop de uitzondering. Daar kun je kiezen voor drie richtingen: beginnende professionals, onderzoekende onderwijsontwerper, en teacher-leader. De eerste specialisatie is bedoeld voor beginnende leraren, en kun je starten zodra je een werkplek hebt gevonden. Voor de andere twee specialisaties moet je meer werkervaring hebben.

De kwaliteit van deze hbo-opleidingen is over het algemeen hoog. Vooral Inholland blinkt uit op beide vestigingen. Ook Vilentum in Wageningen doet het uitstekend – ook de experts van de NVAO geven deze master op alle punten een pluim. De Rotterdamse opleiding staat er het zwakste voor. Het aantal contacturen is volgens de studenten onder de maat, maar ook de docenten krijgen kritiek. De kwaliteit van lesgeven voldoet niet en ook de begeleiding kan beter. De studenten zijn zelf onderwijsmensen en ze weten dus waar ze het over hebben.

Wo Onderwijsvernieuwing

Ook op academisch niveau kan je je bezighouden met onderwijsvernieuwing en -beleid. Drie reguliere universiteiten en één particuliere instelling bieden masters op dit terrein. Die van de VU richt zich alleen op docenten in het hoger onderwijs, de andere masters houden zich ook bezig met basis- middelbaar en beroepsonderwijs.

Ook hier geldt dat je in principe een afgeronde bachelor of master moet hebben om aan deze opleidingen te mogen beginnen, plus een aantal jaar relevante werkervaring. Uitzondering is Maastricht, waar geen werkervaring vereist is. Omdat de masters post-initieel zijn, moet je ook rekenen op een hoger collegegeld dan gebruikelijk.

De enige beoordeelde opleiding is de particuliere Executive Master of Management in Education bij TIAS. De twee vestigingen krijgen allebei veel waardering. Er heerst vooral tevredenheid over de communicatie vanuit de instelling en de studiefaciliteiten.

Hbo Onderwijsmanagement

Ook voor schoolleiders zijn er masters waarmee zij zich nog verder kunnen ontwikkelen tot een ‘excellent schoolleider’. Je ontwikkelt je managementkwaliteiten en leert onderzoek te doen naar het onderwijsproces om op die manier verbeteringen te kunnen formuleren.

Het grootste deel van de masters heeft als toelatingseis dat je een baan als schoolleider of afdelingsleider hebt, of op een andere manier leiding geeft. Soms mogen leraren die een baan als schoolleider ambiëren ook aan de master beginnen. Verder moet je minstens een bachelorgraad hebben behaald.

De opleiding van Penta Nova maakt de hoge verwachtingen waar. Achter deze naam (die “de nieuwe vijf” betekent) zit een samenwerking van inmiddels zes hogescholen. De leslocatie kan wisselen, maar de recente jaargang studenten in Utrecht oordeelde op alle punten positief. De master in Deventer maakt qua aandacht voor vaardigheden een degelijke indruk. Wel zouden de studenten wat meer en beter contact met docenten en opleiding willen.

Verwante masters

Ons advies

Inholland blinkt uit bij de masters leren en innoveren, maar ook andere masters zijn het overwegen waard. Alleen de opleiding in Rotterdam blijft duidelijk achter. Voor wo onderwijsvernieuwing en hbo onderwijsmanagement bieden respectievelijk TIAS en Penta Nova sterke opleidingen waar je je geen buil aan kunt vallen.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org