Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Wo Geschiedenis

Wat hebben premier Mark Rutte, Siemens-topman Ab van der Touw en NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch gemeen? Juist, ze studeerden allemaal geschiedenis. Met een diploma in de geschiedenis kun je dus ver komen, maar dat gaat niet vanzelf. De baankansen voor historici waren de afgelopen jaren niet best, en zullen dat de komende jaren ook niet worden. Zaak om slim te kiezen, en misschien wat extra’s te doen als je net zo ambitieus bent.

Bekijk volledige afbeelding

   |    Kwaliteitszegel    |    Legenda
De mastervergelijker

Arbeidsmarkt

Historici vind je op de meest uiteenlopende plekken. Vaak bij organisaties met een maatschappelijk belang: bij de overheid, non-profitorganisaties, in de politiek of in de journalistiek. Soms ook in de culturele sector, en vergeet het onderwijs niet. Toch is het vinden van werk niet gemakkelijk, zeker niet als je naar een functie op academisch niveau zoekt, met bijbehorend goed salaris. Misschien kun je de aansluiting op de arbeidsmarkt verbeteren door tijdens je master een stage te lopen of alvast een relevante bijbaan te zoeken.

De opleidingen

Geschiedenismasters vind je bij de zes klassieke universiteiten, en in Rotterdam. Alle universiteiten bieden de mogelijkheid je te specialiseren in (internationale) politiek. Meestal focussen die politieke programma’s zich grofweg op de westerse wereld in de afgelopen eeuw. Zoek je een master gericht op de Romeinse en/of Griekse tijd, dan kun je daarvoor in Nijmegen, Leiden en aan de VU terecht.

Veel van de andere specialisaties zijn min of meer uniek voor de betreffende universiteit. Zo kun je voor specifiek Nederlandse geschiedenis (1600-2000) aan de EUR terecht en voor track over kolonialisme in Leiden. De VU onderscheidt zich met medische geschiedenis en aan de RUG is media een van de keuzeopties. De UvA heeft onder meer het praktijkgerichte publieksgeschiedenis, met een verplichte stage. Check online onze mastervergelijker voor een overzicht van alle tracks.

Bij de researchmasters kies je vaker simpelweg voor een tijdvak. Zo zijn de middeleeuwen bij veel universiteiten een expliciete mogelijkheid om je in te verdiepen. In Nijmegen (let op, de master valt hier onder de verzameling ‘Historical, Literary and Cultural Studies’), Leiden en Amsterdam (UvA) kun je echter ook voor politieke, culturele of sociale specialisaties terecht. De researchmasters zijn erg selectief, en om binnen te komen moet je tijdens je bachelor aantoonbaar goede resultaten hebben behaald.

Kwaliteit

Het niveau gaat omhoog, de groepen worden kleiner en je kunt je sterker richten op je eigen interesses. Dat zijn een paar verschillen tussen studeren in de bachelor- en de masterfase. Wat in het geval van geschiedenis niet verandert, is het lage aantal contacturen. Bij alle universiteiten wensen masterstudenten geschiedenis intensiever onderwijs.

Rotterdam en Nijmegen onderscheiden zich met hun eenjarige masters op inhoudelijke aspecten. Studenten en experts zijn het erover eens dat de EUR en de RU een opleiding van hoog niveau aanbieden, met ruim voldoende aandacht voor academische vorming. Samen met de opleiding in Utrecht zijn het ook de meest praktijkgerichte masters, vinden de studenten.

Aan beide Amsterdamse opleidingen en in Groningen leeft er inhoudelijk wel wat onvrede bij studenten, bijvoorbeeld over niveau en samenhang van het programma. Groningen is bovendien op de vingers getikt door het expertpanel van de NVAO. De door het panel bekeken scripties waren niet allemaal van voldoende niveau.

Bij de researchstudenten is de tevredenheid wat groter en zijn er minder zwakke punten. De wetenschappelijke basis is steviger en de docenten worden veelal gewaardeerd. Utrecht is de plek waar zowel studenten als experts het niveau hoog vinden. Ook in Groningen oordelen de experts positief, maar hier hebben de studenten inhoudelijk hun twijfels.

Verwante masters

Ons advies

Experts en studenten wijzen Rotterdam aan als de beste master geschiedenis. Redelijke alternatieven zijn Nijmegen en Utrecht. De Amsterdamse masters bieden meer specialisaties, maar hebben minder tevreden studenten. Voor de researchmaster is Utrecht met klein verschil de beste keuze. Drie andere universiteiten scoren bijna even hoog.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org