Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Wo Archeologie en Oudheidstudies

Hoewel er in totaal slechts zo’n vierhonderd masterstudenten Archeologie en Oudheidkunde zijn, is er meer dan voldoende keuze in specialisaties. Of je nu een specifiek tijdvak, een bepaalde regio of liever in bredere zin een thema wilt bestuderen, opties zijn er genoeg.

Bekijk volledige afbeelding

   |    Kwaliteitszegel    |    Legenda
De mastervergelijker

Arbeidsmarkt

Natuurlijk kun je met een masterdiploma op zak straks een baan gaan zoeken in het onderzoek. Maar denk ook aan banen bij musea of uitgeverijen. Het onderwijs biedt opties als je verdergaat met Klassieke Talen, de toeristische sector als je je richt op erfgoed. De meerderheid van de afgestudeerden die de afgelopen jaren een baan vonden, werkt overigens niet op wo-niveau, en veel verdienen zit er meestal ook niet in. De prognoses tot 2018 zijn matig.

Archeologie

Om zich te specialiseren binnen de archeologie, zullen veel studenten eerst een geografische keuze maken: Noord-West Europa of de Mediterrane wereld. Daarna kun je in Groningen nog verder specialiseren in bioarcheologie, maritieme archeologie of het Arctisch gebied. In Amsterdam is het programma over Noord-West Europa chronologisch uitgesplitst in de Romeinse tijd of de Middeleeuwen. Kies je voor de Mediterrane regio, dan kun je daar specialiseren in objecten en materialen of juist in sociale en culturele verschijnselen. Een derde programma in de hoofdstad, waar UvA en VU gezamenlijk de opleiding verzorgen, focust op erfgoed of landschap.

Leiden, de opleiding met veruit de meeste studenten, biedt maar liefst dertien specialisaties, waarvan studenten er twee kiezen. De universiteit is sterk vertegenwoordigd in taal- en cultuurstudies, en dat zie je terug in specialisaties over Midden-Amerika en het Midden-Oosten. Maar tracks over erfgoed en musea ontbreken niet. Enkele programma’s behelzen bovendien laboratoriumwerk (onderzoek naar botten en andere opgegraven materialen) en leiden niet tot een MA, maar een MSc-titel.  

In de researchmasters komen grofweg dezelfde keuzethema’s terug. Groningen diept de opties van het eenjarige programma verder uit. Leiden houdt het bij zeven richtingen, inclusief de regionale specialisaties. In Amsterdam zijn geen tracks vastgesteld, maar het gezamenlijke aanbod van UvA en VU zorgt voor meer dan voldoende keuzemogelijkheid.

Vanwege de studentenaantallen zijn de beide Leidse masters ook de enige opleidingen met voldoende betrouwbare gegevens voor een oordeel. Dat oordeel laat een gemengd beeld zien: de experts zijn overtuigd van de kwaliteit, maar de studenten zijn wat kritischer. Wat hen betreft mag bijvoorbeeld het niveau van en de samenhang binnen het programma omhoog.

Oudheidstudies

Kies je voor een master in de Oudheidkunde, dan kies je veelal voor Grieks en/of Latijn, of voor een specialisatie op het gebied van geschiedenis en cultuur. Groningen en Nijmegen houden het simpel: je kiest voor een van die twee smaken. De Amsterdamse faculteiten werken samen en bieden drie programma’s. Het brede programma Oudheidkunde biedt dwarsverbanden met filosofie, archeologie of een oude taal. Maar je kunt je ook helemaal toespitsen op Grieks en Latijn (taal- of letterkundig) en er is een geschiedkundige richting. In Leiden is één van de vier specialisaties gereserveerd voor hen die verder willen met Klassieke Talen. Assyriologie, Egyptologie en Hebreeuws en Aramese Studies zijn de andere opties.

Praktijkgerichtheid is niet het sterkste punt van deze masters. Voor algemene vaardigheden als argumenteren en redeneren is voldoende aandacht, maar die is er minder voor specifiekere competenties. Wel veel complimenten zijn er voor de docententeams. Gaat het over inhoud, dan zijn de studenten in Leiden het meest enthousiast. De experts loven het programma in Amsterdam. De researchmasters oudheidkunde scoren hoger. De VU eindigt net boven Leiden, omdat zowel de inhoud als organisatorische zaken hier goed geregeld is. Dit is ook de enige master die volgens de studenten praktijkgericht is.

Verwante masters

Ons advies

De meest tevreden studenten vind je bij de researchmasters oudheidkunde van de VU en Leiden. Maar verder zijn er weinig kwaliteitsverschillen binnen dit vakgebied. Maak je keuze op basis van interesses. Want al zijn de studentenaantallen niet groot, de meeste universiteiten bieden veel keuze in programma’s en vakken.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org