Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Wo Fiscaal en Notarieel Recht

De huizenmarkt klimt langzaam uit het slop, maar notarissen moeten nog even wachten tot ze daar echt de vruchten van plukken. Omdat een belangrijk deel van het werk van een notaris nog steeds bestaat uit het opmaken van hypotheekakten en akten van levering, en juist die markt de laatste jaren ongunstig is geweest, moeten notariskantoren het nog even rustig aan doen. Fiscalisten hadden niet zo veel last van de crisis, en ook nu nog zijn ze gewild bij bedrijven die advies nodig hebben over de belastingregels.

Bekijk volledige afbeelding

   |    Kwaliteitszegel    |    Legenda
De mastervergelijker

Arbeidsmarkt

Ondanks de economische verbeteringen en groei van de huizenmarkt zijn de baankansen van notarieel juristen in ieder geval tot 2018 slecht. Dat is een flinke achteruitgang als je kijkt naar de manier waarop afgestudeerden tot nu toe over de arbeidsmarkt spraken: volop voltijdbanen, bijna altijd werk op niveau, en een zeer hoog startsalaris. Voor fiscalisten klopt dat laatste beeld wel nog aardig. Zij blijven interessant voor grote bedrijven die relatief weinig last hebben gehad van de economische crisis.

De opleidingen

Fiscaal en notarieel recht zijn allebei vrij specifieke onderdelen van rechtsgeleerdheid, en daarom is er weinig ruimte voor verdere specialisatie. De opleidingen notarieel recht maken verder geen onderscheid en bieden alleen een algemeen masterprogramma aan.

Bij vier opleidingen fiscaal recht kun je je verder specialiseren. De VU, Maastricht en Tilburg maken onderscheid tussen directe belastingen en indirecte belastingen. Bij de track ‘indirecte belastingen’ werken de drie instellingen samen. De UvA maakt een ander onderscheid, namelijk tussen Nederlands belastingrecht en Europees en Internationaal belastingrecht.

Daarnaast is er bij beide opleidingen weinig keuzeruimte. Als je zelf iets in je programma mag invullen, dan is dat vaak maar één vak. Uitzonderingen zijn de masters fiscaal recht in Tilburg en Groningen, waar je twee vakken zelf mag kiezen. Bij notarieel recht biedt de VU als enige keuzeruimte.

Over het algemeen ben je alleen toelaatbaar voor deze opleidingen met een ‘gelijknamige’ bachelor, dus de bachelor fiscaal of notarieel recht. In veel gevallen moet dat zelfs de bachelor fiscaal of notarieel recht van dezelfde instelling zijn. Kom je van een andere universiteit, of heb je een andere (juridische) bachelor, dan moet je vaak eerst toestemming krijgen van de examencommissie.

Kwaliteit

De kwaliteit van de opleidingen in dit artikel is ten opzichte van vorig jaar gedaald. De enige stijger is fiscaal recht aan de VU, die daardoor ook gelijk op de eerste plaats terecht komt. Notarieel recht in Leiden behaalt dezelfde score als vorig jaar. Alle andere opleidingen zijn in studenttevredenheid achteruit gegaan.

Een veelgehoorde klacht van de studenten fiscaal recht betreft de geringe wetenschappelijke vorming. Maar verder is er weinig kritiek is de inhoud van het studieprogramma en de kwaliteit van de docenten. Zo ook aan de UvA, waar de studenten het minst tevreden zijn, maar wel waardering hebben voor het docententeam.

Ook bij notarieel recht richt de ontevredenheid zich op het gebrek aan mogelijkheden om zelfstandig onderzoek te leren doen. Ook zouden de studenten graag meer vaardigheden opdoen die van belang zijn voor het beroep van notaris. Maar omdat op andere punten weinig aanmerkingen zijn, eindigt geen van de masters onder het wo-gemiddelde.

Verwante masters

Ons advies

Maastricht en de UvA doen het met hun masters fiscaal recht duidelijk minder dan de rest, maar verder ontlopen de masters elkaar kwalitatief weinig. Kijk daarom ook naar de (beperkte) specialisatiemogelijkheden. Weet je bijvoorbeeld zeker dat je je alleen wil richten op indirecte belastingen, dan kun je het beste terecht bij fiscaal recht aan de VU, in Maastricht of in Tilburg. Zoek je het liever internationaal, dan biedt fiscaal recht aan de UvA een passende specialisatie.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org