Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Wo Econometrie

”Je hebt de verkeerde studie gekozen. Tenzij je al econometrist bent”, schreef NRC in februari 2015 in een artikel over de populariteit van econometrie. “Want in een wat tegenvallende arbeidsmarkt zijn econometristen nog steeds de hemel.” Dat klopt, als je naar de cijfers kijkt van de afgelopen jaren. De vraag is of het zo blijft. Snel afstuderen dus, en het liefst met een master van hoge kwaliteit.

Bekijk volledige afbeelding

   |    Kwaliteitszegel    |    Legenda
De mastervergelijker

Arbeidsmarkt

Banken, verzekeraars en pensioenfondsen, onderzoeksbureaus en overheidsinstituten als het CPB en het CBS hebben banen voor econometristen. Zoals gezegd vinden recent afgestudeerden makkelijk werk, in forse meerderheid op wo-niveau, en ze verdienen ruim bovengemiddeld. Voorspellingen voor de komende jaren worden over het algemeen gedaan op een grover niveau van sectoren, waarbij econometrie in het domein ‘economie en bedrijf’ valt. Voor dat domein zijn de prognoses niet goed – voor andere deelgebieden wordt de baankans tot 2018 ‘slecht’ genoemd, voor econometrie ‘matig’.

De opleidingen

Hoewel er aparte masters econometrie, operations research en actuariële wetenschappen zijn, is het onderscheid niet zo strikt. Binnen meerdere econometriemasters komen operations research en actuariële wetenschappen terug als specialisaties. Bovendien biedt Maastricht een master operations research, die meer verwant is aan kunstmatige intelligentie. Let dus even goed op bij de keuze voor een gerichte master of juist een specialisatie binnen een bredere master. Wel heeft elke master ook een algemene track econometrie, waarin het interpreteren en analyseren van data in de micro- en macro-economie centraal staat.

Toepassingen voor de financiële wereld vind je bij de tracks actuariële wetenschappen in Groningen en Maastricht, de finance-specialisaties van de UvA en EUR, en uiteraard bij de twee aparte masters in Amsterdam en Tilburg. Die laatste biedt binnen de bredere master ook de track pensions, aging & retirement.

En dan zijn er nog de professionals voor masters: fors duurder, gericht op werkenden. Met beide masters is de titel actuaris AG van het Koninklijk Acturarieel Genootschap te behalen.

Kwaliteit

Als je een goede master econometrie zoekt, is er wel wat keuze. Twee prima masters vind je in Tilburg en Maastricht: boeiende lesstof, deskundige docenten, een stevige academische vorming en de organisatie op orde. De opleiding in Rotterdam is een goed alternatief, de iets lagere score wordt vooral beïnvloed door wat tegenvallende faciliteiten. En ook de VU doet het aardig, al kan de praktijkgerichtheid beter. Dat is ook een punt aan de UvA, waar verder ook vooral over de faciliteiten wordt geklaagd.

Voor een master operations research moet je in Eindhoven zijn. De studenten zijn tevreden over het lesprogramma en de goede docenten. Ook de wetenschappelijke vorming en koppeling naar de praktijk zijn hier dik in orde. Daarnaast zijn ook de experts zeer te spreken over het niveau. De Tilburgse en Maastrichtse masters blijven wat meer op het gemiddelde hangen. In Tilburg trekt vooral minder waardering over de studiefaciliteiten het oordeel naar beneden, in Maastricht gaat het ook om inhoudelijke zaken als de wetenschappelijke vorming en de praktijkgerichtheid.

De Universiteit Tilburg is wel de beste keuze voor actuariële wetenschappen: inhoud op orde, wetenschappelijk goed en met veel duidelijkheid over roosters, tentamens en dergelijke. De gelijknamige master van de UvA daarentegen krijgt op de meeste fronten minder waardering van de studenten.

Verwante masters

Ons advies

Kijk goed naar tracks en specialisaties en laat je niet misleiden door de naam. Waar operations research en actuariële wetenschappen op de ene plek aparte masters zijn, maken ze elders deel uit van de bredere opleiding. Tilburg is een goede keuze voor zowel econometrie als actuariële wetenschappen. Maastricht is een goede tweede voor econometrie en voor operations research als aparte master moet je in Eindhoven zijn.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org