Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo/wo Accountancy en Fiscale Economie

De fiscale masters in dit vakgebied opereren op het snijvlak van economie en recht: belastingrecht, vermogensrecht en ondernemingsrecht, maar dan vanuit een economisch perspectief. Zoek je juist verdieping op het gebied van financiële data, dan kun je kiezen voor accountancy & controlling. En kom je van het hbo, dan heeft deze groep masters jou misschien ook wel iets te bieden.

Bekijk volledige afbeelding

   |    Kwaliteitszegel    |    Legenda
De mastervergelijker

Arbeidsmarkt

Belastingconsulenten, belastinginspecteurs, bedrijfsfiscalisten en beleidsmedewerkers: allemaal hebben ze een master accountancy of fiscale economie op zak. Na die master studeert een heel klein deel nog verder, bijvoorbeeld met de beroepsopleiding van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs. Maar het deel van de afgestudeerden dat direct een baan zoekt, vindt tot nu toe vaak binnen korte tijd werk.

Fiscale economie

Met een masteropleiding fiscale economie raak je nog meer thuis in de Nederlandse en internationale wet- en regelgeving op economische gebied. Je verdiept je in de effecten van belasting op koopgedrag en kijkt kritisch naar de methodologie achter het belastingstelsel. De Erasmus Universiteit heeft de master ingedeeld in drie delen: midden- en kleinbedrijf, de multinationale onderneming en tax policy. Tilburg kent een specialisatie indirecte belastingen. Binnen alle masters kun je je met keuzevakken richten op de Nederlandse economische regels, maar ook het bredere international tax management behoort tot de mogelijkheden.

Vooral in het opdoen van wetenschappelijke en praktische vaardigheden heeft de Erasmus Universiteit een streepje voor op de andere twee beoordeelde masters. Studenten in Tilburg en Amsterdam vinden namelijk dat ze weinig methoden en technieken aangereikt krijgen om zelfstandig onderzoek te doen. Aan de UvA is de communicatie tussen de universiteit en haar studenten daarnaast onderwerp van kritiek.

Accountancy

De masters in accountancy betrekken praktisch allemaal ook het vak van controller bij het programma. In Tilburg kun je kiezen voor een professional track of de CFA-track, waarmee je ook de bijbehorende kwalificatie kunt behalen. Binnen de masters accountancy & control kun je je specialiseren in een van die vakgebieden, de Erasmus Universiteit voegt daar auditing aan toe. Aan de Radboud Universiteit kun je trouwens ook een track accountancy & control volgen, kijk daarvoor in het artikel economie.

Het grootste knelpunt van de accountancy-opleidingen is volgens huidige studenten de praktijkgerichtheid. In Breukelen hebben de twee opleidingen dat stuk juist goed voor elkaar; daarnaast is hier het programma inhoudelijk sterk en zijn studenten positief over het relatief hoge aantal contacturen. Nyenrode krijgt ook van de experts een pluim voor het niveau van het programma (accountancy) en de ambitie van de opleiding (controlling).

Masters voor professionals

Behoorlijk veel instellingen bieden een executive master in finance & control of accountancy, bedoeld voor professionals in het werkveld. De collegegelden voor die masters variëren van rond de vijfduizend tot ruim vijftigduizend euro. De universiteiten bepalen in toelatingsgesprekken of jij de professional bent die ze zoeken. Heb je de master voltooid, dan kun je worden opgenomen in het Register van Controllers.

De executive masters of finance & control zijn vaak te klein om een betrouwbaar oordeel over te vormen. Studenten van deze groep praktische masters zijn professionals in het vakgebied; toch vinden ze het relatief hoge aantal contacturen juist wel prettig. Verder vinden ze de opleidingen het hoge collegegeld wel waard: ze krijgen er deskundige docenten voor terug en er is veel contact met de beroepspraktijk.

Masters voor hbo’ers

Een hbo-diploma bedrijfseconomie, accountancy of fiscale economie kan soms toegang bieden tot een universitaire master of, vaker, tot de pre-master die daaraan voorafgaat. Voor ervaren hbo-afgestudeerden in het vakgebied is er daarnaast een aantal post-initiële hbo-masters, net als de universitaire post-masters tegen een flink hoger collegegeldtarief. Na afstuderen mag je jezelf AA-accountant noemen. De Hogeschool Rotterdam – als enige beoordeelde - is in vergelijking met vorig jaar best wat opgeklommen met haar master in finance and accounting. De deskundigen prijzen het hoge niveau van het programma, waar studenten juist wel ruimte voor verbetering zien.

Verwante masters

Ons advies

Als je een master in dit vakgebied wilt gaan volgen, hangt je keuze vooral af van de ervaring die je al hebt als accountant of fiscalist. Houd rekening met het vaak behoorlijk hoge collegegeld. Tegelijkertijd moet je dat ook afwegen tegen de kwaliteit, die je volgens studenten vooral vindt aan Nyenrode en bij TIAS.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org