Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Wo Bedrijfskunde

Of je nu vers van de universiteit komt of al jaren werkervaring hebt, een academische achtergrond kun je als (toekomstig) bedrijfsmanager goed gebruiken. Veel van deze meestal Engelstalige bedrijfskundemasters sluiten direct aan op je bachelor, andere zijn post-academisch en bedoeld voor mensen uit het vak. Oriënteer je grondig op het aanbod, want elke studie heeft zijn eigen focus en specialisatie.

Bekijk volledige afbeelding

   |    Kwaliteitszegel    |    Legenda
De mastervergelijker

Arbeidsmarkt

Omdat er zoveel bedrijfskundige masters zijn, die elk veel studenten aantrekken, studeren er jaarlijks behoorlijk wat bedrijfskundigen af. Daarnaast heb je als wo-afgestudeerde ook nog concurrenctie van je hbo-bedrijfskundige collega’s en afgestudeerde MBA’ers. Dat zorgt ervoor dat het dringen is op de arbeidsmarkt, maar tot nu toe lijkt dat weinig invloed te hebben op de baankansen. Houd er wel rekening mee dat niet alle banen op academisch niveau zijn.

Bedrijfskunde

Hoewel de universiteiten hun algemene business-masters verschillend inrichten, is er wel een aantal gemeenschappelijke specialisaties te ontdekken. Bijna elke master heeft wel tracks in finance, organisatie en marketing. Marketing komt trouwens, net als internationaal, niet alleen voor als track, maar ook als volledig masterprogramma – zie daarvoor de tabel. Rotterdam kent een richting informatiesystemen en aan de OU kun je je met zelfstudie verdiepen in bijvoorbeeld human resource management. Een master die zich richt op de onderliggende sociale processen binnen organisaties vind je in Nijmegen. Nyenrode biedt de mogelijkheid om tijdens je master een traineeship te volgen of na je master zes maanden een post-master te volgen in het buitenland. Steeds meer programma’s hebben ook een track in operations research, die je bijvoorbeeld voorbereidt op een promotie. Een andere opkomende variant is change management, waarin je het effect van veranderingen op organisaties analyseert. Naast Rotterdam bieden Maastricht en Tilburg ook een research master bedrijfskunde aan. Groningen heeft ook zo’n master, maar met een sterkere economische focus: je vindt hem dan ook in het artikel Economie in dit hoofdstuk.

De meeste universiteiten laten studenten toe met een bachelor in het vakgebied, dus bedrijfskunde, economie of een andere businessgerelateerde opleiding. Toelating gebeurt meestal selectief: de toelatingscommissie bekijkt dan je cijfergemiddelde en/of motivatie om te bepalen of je toelaatbaar bent. Voor hbo-ers uit het vakgebied zijn er schakelprogramma’s, maar ook hiervoor gelden toelatingseisen.

Nergens wordt de praktijkgerichtheid van een master zo gewaardeerd als in Breukelen. Waar studenten elders vaak aangeven meer contact met de beroepspraktijk te willen zien, voldoet de master van Nyenrode (particulier, collegegeld 19.950 euro per jaar) volledig aan die wens. De deskundigen zijn juist minder enthousiast: zij constateerden dat het programma niet voldeed aan het vereiste niveau van academische vaardigheden.

Contacturen zijn er in Nyenrode genoeg, en dat is aan enkele andere universiteiten juist niet het geval. In Amsterdam (VU) en Maastricht bijvoorbeeld, waar studenten ook inhoudelijk wel wat op het programma aan te merken hebben en daarnaast de praktijkgerichtheid als verbeterpunt beschouwen.

Technische bedrijfskunde

Hoewel de naam innovation management vrij breed lijkt, spitst Eindhoven zich specifiek toe op technische innovatie. Je kunt je daarbij richten op de innovatie zelf of op de processen erachter. Ben je een ambitieuze student, dan krijg je de kans om je eigen masterprogramma samen te stellen. In Twente kies je voor financial engineering and management als je geïnteresseerd bent in de financiële kant van innovatief management. De universiteit biedt ook een track in gezondheidszorgmanagement en –technologie, en in productie logistiek. De VU richt zich helemaal op gezondheid, in combinatie met beleid, management of communicatie. De master is sterk verwant aan biomedische wetenschappen: met een bachelor uit dat vakgebied kun je dan ook worden toegelaten. In Groningen behoort de opleiding tot de faculteit wiskunde en natuurwetenschappen en kun je kiezen uit producttechnologie en productietechnologie. Aan de RUG kun je naast september en februari ook in augustus, januari en oktober starten.

De meningen over deze vrij technische masters zijn verdeeld. In Eindhoven en Enschede is er sprake van goede samenhang en een hoog niveau. In Amsterdam en Groningen mag het onderwijs wel wat stimulerender, vinden studenten. Dat neemt overigens niet weg dat hier vier degelijke masters gepresenteerd worden, die hun studenten op een degelijke manier algemene vaardigheden aanleren en hen laten kennismaken met de beroepspraktijk. De experts roemen het hoge niveau van het programma van de VU, waar studenten zoals gezegd niet laaiend enthousiast over zijn. Op facilitair gebied schort het bij deze universiteit voornamelijk aan de werkplekken voor zelfstudie.

International business

Maastricht biedt al haar twaalf economische en bedrijfskundige specialisaties aan onder de master international business, het grote aantal studenten is dus verdeeld over al deze specialisaties. Dat zijn voornamelijk vakgebieden die hierboven al benoemd zijn: finance, information management, innovatie, maar ook accountancy & control en supply chain management. In Groningen kun je je richten op business in het algemeen of specifiek in China. De universiteiten die geen specifieke specialisaties kennen, behandelen in elk geval onderwerpen als marketing, strategie en finance. Rotterdam focust zich daarnaast ook op duurzaamheid in de bedrijfsvoering.

Twee duidelijke toppers kunnen we in dit vakgebied wel aanwijzen: zowel bij de EUR als bij TIAS (particulier, collegegeld 21.500 euro per jaar) wordt de praktijkgerichtheid erg gewaardeerd. Er is veel contact met de beroepspraktijk en studenten voelen zich toegerust met algemene vaardigheden, die ze bijvoorbeeld kunnen gebruiken om zelfstandig onderzoek te doen. Uitzonderlijk is het oordeel van de deskundigen, die bijna alle programma’s een hoge beoordeling geven voor hun ambitie en het niveau van de programma’s. Dat programma zou in Tilburg volgens studenten juist best wat meer samenhang mogen bevatten.

Marketing

Consumentengedrag, brand management, strategie, communicatie: het zijn thema’s die in alle marketingmasters terugkomen. De meeste masters kennen een vast programma met in de tweede helft van het jaar een periode voor keuzevakken. In Groningen kun je kiezen voor marketing management of marketing intelligence. Tilburg kent naast de brede marketingmaster een aparte opleiding voor marktonderzoek, waarbinnen je kunt kiezen voor de richting strategie of kwantitatieve onderzoeksmethoden.

In tegenstelling tot bij de andere groepen masters, ligt de kwaliteit van de marketingprogramma’s erg dicht bij elkaar. Studenten tonen hier over het algemeen niet zoveel uitgesproken enthousiasme, maar wijzen ook geen ernstige knelpunten aan. De docenten zijn didactisch onderlegd, en de marketingmanagers in spé krijgen een samenhangend en stimulerend programma voorgeschoteld. De wetenschappelijke vorming is ook in orde: huidige studenten voelen zich gestimuleerd zelfstandig onderzoek te doen en krijgen hier voldoende methoden en technieken voor aangeboden. De experts prijzen trouwens het niveau van het Rotterdamse programma en de ambitie van de opleiding.

Thematisch en post-academisch

Onder de thematische masters vinden we nog enkele EUR-masters, gericht op informatiemanagement, ondernemen, innovatie en strategie. Ook in Tilburg kun je je specifiek op strategisch management focussen. De tweejarige opleiding management, economics and consumer studies in Wageningen richt zich op de combinatie van economie met natuur en milieu, duurzame ontwikkeling, bestuur en beleid, leefomgeving en logistiek. Deze thematische master krijgt van studenten de meeste lof, hoewel ze over het programma van innovatiemanagement in Rotterdam ook erg tevreden zijn. De experts prijzen de ambities en het niveau van de masters en vinden voornamelijk afgestudeerden van de WUR getuigen van hoog academisch niveau.

Naast reguliere thematische masters zijn er nog enkele executive masters, voor werkenden die zich verder willen ontwikkelen. Je betaalt er een hoog collegegeld en er gelden vaak ook strenge toelatingseisen. Deze masters richten zich vaak op één aspect van het vakgebied. Zo heeft de Universiteit Twente een master risciomanagement en kun je je aan de Erasmus Universiteit verdiepen in financieel management of communicatie. Tias biedt maar liefst drie verschillende executive masters op twee locaties. Aan deze laatste universiteit – de enige beoordeelde in deze groep - voelen studenten zich meer dan voldoende voorbereid op een carrière als wetenschappelijk onderzoeker: ze worden onderlegd met wetenschappelijke methoden van onderzoek en kunnen gebruik maken van uitstekende faciliteiten.

Verwante masters

Ons advies

De keuze voor een master bedrijfskunde hangt sterk af van jouw persoonlijke ambitie en je doel met de master. Nyenrode is de aanrader van studenten, de OU is zeer geschikt als je een thuisstudie zoekt. Voor een researchmaster is TiU de beste optie. Voor een internationale insteek zijn de EUR en Tias de toppers, en deze laatste biedt ook uitstekende post-academische masters.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org