Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Bedrijfskunde en Economie

Ben je al werkzaam in de bedrijfskunde en op zoek naar verdieping? Kijk dan eens bij de hbo-masters in dit artikel. Geen twee masters in dit vakgebied zijn hetzelfde, alle kennen ze een eigen invalshoek. Jij en/of je werkgever betalen er flink voor, maar na afstuderen ben je wel een stap verder in je carrière.

Bekijk volledige afbeelding

   |    Kwaliteitszegel    |    Legenda
De mastervergelijker

Bekijk volledige afbeelding

Management, innovatie en marketing

De titel van dit stukje beschrijft eigenlijk al de kern van alle bedrijfskunde masters op hbo-niveau. Ze zijn allemaal gericht op het runnen van een bedrijf en het verbeteren daarvan. De HAN richt zich op het management binnen maatschappelijke organisaties, maar heeft ook een internationale master. Zo’n programma met een internationaal karakter vind je ook in Groningen, en aan Avans kun je terecht voor een strategische en een marketinggerelateerde master. Ben je geïnteresseerd in beleidsvoering rond merken en ontwerpen van een bedrijf, dan kun je in Rotterdam het EURIB Masterprogramma Brand, Design and Reputation Management volgen.

Specifiek management

Behalve masters die zich richten op innovatie van het management in het algemeen, spitsen enkele hogescholen zich toe op een vorm van dat management. De namen behoeven weinig uitleg: er is bijvoorbeeld een master risicomanagement (Haagse), projectmanagement (NCOI, HU) of conflictmanagement (Schouten & Nelissen). De master legal management van de Hva is specifiek gericht op de juridische dienstverlening, en aan Saxion, Zuyd en de HU vind je een master met een focus op vastgoed: facility and real estate management. Het Bredase programma imagineering leert je op een creatieve manier na te denken over organisatorisch ontwerp en samenwerkingen.

Als klanten gaan reizen, is op de plaats van bestemming goed management net zo onontbeerlijk als op de plaats van vertrek. Je richt je met de masters van de NHTV en Stenden dan ook voornamelijk op de internationale dienstverlening. Heb je een functie in de pensioenbranche? Oysterwyck in Tilburg biedt een hbo-master pensions & life assurances aan, waarin je extra kennis opdoet over relevante wetgeving, wiskunde en managementvaardigheden.

Kwaliteit

De masters in Breda, Nijmegen en Rotterdam hebben genoeg studenten voor een betrouwbaar oordeel. Dat oordeel is in de eerste twee steden duidelijk positief, kijk maar naar de docentkwaliteit, het aanleren van onderzoeksvaardigheden en de praktijkgerichtheid van de studies. Op de Rotterdamse master hebben studenten heel wat aan te merken, terwijl de experts het niveau van dit programma juist prijzen.

De twee toerismeprogramma’s van Stenden en die van NHTV krijgen bijzonder veel lof van de deskundigen. Ze zijn extra te spreken over het niveau van het programma van NHTV. Dit is uitdagend, sluit goed aan op de beroepspraktijk en biedt voldoende wetenschappelijke diepgang, aldus de experts.

Verwante masters

Ons advies

Een beargumenteerde vergelijking op basis van kwaliteit kunnen we in dit vakgebied niet voor je maken. Oriënteer je vooral op jouw interesse of ambities, want er is een enorme inhoudelijke verscheidenheid. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in het algemene management in maatschappelijke organisaties, dan is Nijmegen het overwegen waard.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org