Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo/wo Master of Business Administration

Allerhande onderzoeken wijzen nog steeds uit dat een opleiding tot Master of Business Admini­stration (MBA) nut heeft. Afstudeerders verdienen meer en hebben meer carrière­mogelijkheden. Maar je komt een beetje MBA-programma ook alleen binnen met als je al een aantal jaren flink carrière hebt gemaakt.

Bekijk volledige afbeelding

   |    Kwaliteitszegel    |    Legenda
De mastervergelijker

Arbeidsmarkt

De opleidingen richten zich bijna allemaal op professionals die na een aantal jaren werkervaring hun managementvaardigheden willen verbeteren en hun netwerk willen uitbreiden. Daar hebben ze veel geld voor over, vaak tienduizenden euro’s.

Naast de verplichte werkervaring en de forse prijs is er nog een verschil tussen MBA’s en reguliere bedrijfskundige masters: streef je een wetenschappelijke promotie na, volg dan een MSc-programma. Ambieer je een topfunctie in de zakelijk wereld, dan ligt een MBA voor de hand. Garanties geeft een MBA-titel niet, maar een feit is dat er weinig werklozen zijn met MBA achter hun naam.

Soorten MBA

Wie eenmaal het besluit genomen heeft een MBA-titel te gaan behalen, stuit op het probleem van de keuze: Nederland telt tientallen reguliere en particuliere aanbieders, die allerlei soorten programma’s verzorgen.

De belangrijkste kenmerken waarop de opleidingen zich onderscheiden zijn: toelatingseisen, voltijd/deeltijd, leslocatie, geboden specialisaties en kwaliteit of reputatie. En natuurlijk de prijs. In de tabel zijn de opleidingen verdeeld naar accreditatie, een ander relevant kenmerk. Het is overigens schier onmogelijk een volledig overzicht te geven van alle programma’s die in Nederland worden aangeboden.

Toelatingseisen en prijs

Veel opleidingen selecteren de studenten door middel van motivatiebrieven of gesprekken. Daarnaast worden er vaak voorwaarden gesteld. Die voorwaarden zijn bij zogenaamde executive MBA’s een stuk strenger dan bij de ‘gewone’ MBA-opleidingen. De ‘gewone’ richtlijn is een hbo- of wo-diploma plus 2 tot 3 jaar relevante werkervaring. De executives staan open voor managers met 5 tot 7 jaar ervaring. Veel instellingen vragen om referenties of aanbevelingen. Voor Engelstalige programma’s is een behoorlijk grote vaardigheid in die taal vereist, die soms wordt getest.

Onder andere de Business School Nederland biedt een programma speciaal voor jonge, relatief onervaren managers. Zowel NTI als LOI bieden pre-masters, opstapcursussen die je kunt volgen vóór een MBA.

Zoals gezegd loopt de prijs van MBA-opleidingen uiteen van zo’n tienduizend euro tot meer dan vijftigduizend euro. Achter dezelfde titel gaan wel heel verschillende opleidingen schuil. Meerjarige programma’s zijn meestal duurder dan kortlopende opleidingen en over het algemeen zijn de executive opleidingen duurder dan gewone MBA’s. Daarvoor krijg je dan ook meer zwaargewichten bij elkaar in de cursus. Om diezelfde reden zijn deeltijdprogramma’s soms duurder dan voltijdvarianten.

Programma’s

MBA-programma’s kun je volgen in voltijd en deeltijd. Een typisch voltijdprogramma duurt ongeveer een jaar, voor deeltijd is dat eerder twee jaar. Als voltijdstudent leg je je helemaal toe op de studie, maar ook als deeltijder moet je flink aan de bak. De richtlijn is 12 tot 15 uur per week zelfstudie, naast regelmatige bijeenkomsten van soms een dag of avond, met soms een paar aansluitende dagen. En dat kan zwaar zijn, naast een fulltimebaan.

Onderdeel van veel programma’s is een studiereis of excursie. Bij sommige internationale programma’s zit je een heel blok of semester in een stad in het buitenland.

Veel van de opleidingen hebben hun bijeenkomsten op een universiteit of hogeschool. Vooral in de Randstad en in Maastricht is er ruimschoots keuze. Sommige MBA-opleidingen vind je op pittoreske locaties: het kasteel van Nyenrode in Breukelen is hét voorbeeld. Je kunt hier zelfs fulltime verblijven (tegen meerkosten). Drie NVAO-geaccrediteerde instellingen bieden afstandsonderwijs aan. Je doet dan vooral veel thuis en online, maar hebt toch ook met enige regelmaat bijeenkomsten. Online kun je verder terecht bij instituten elders in de wereld.

In principe is de MBA-titel vrij algemeen, maar sommige programma’s hebben een specifieke insteek of bieden keuzeopties. Zo heeft het Twentse TSM de keuze uit bouw, zorg of bank en kun je je bij MSM in Maastricht richten op duurzaamheid. Ondernemend leiderschap staat centraal bij een van de IBO-masters en op Papendal in Arnhem biedt de Wagner Group een unieke MBA in sport management. De internationale MBA’s bezien de thema’s in een internationaal perspectief, maar je kunt er soms ook meer leren over een regio; Nyenrode heeft bijvoorbeeld modules over Europa, Azië en Afrika. Bovendien zul je bij de meeste international MBA’s een deel van het curriculum in het buitenland volgen.

Kwaliteit

In deze gids presenteren we doorgaans alleen opleidingen die door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) zijn erkend. Voor de MBA’s maken we een uitzondering. Sommige MBA-programma’s in Nederland hebben wel zo’n keurmerk; je vindt ze onder de eerste twee tussenkoppen in de tabel.

Maar dat zijn lang niet alle MBA’s in Nederland. Naast die genoemde opleidingen zijn er nog talloze aanbieders van MBA-opleidingen. Er zijn Amerikaanse universiteiten die hier programma’s aanbieden, of kleinere opleiders van MBA-programma’s. Wie wat rondneust op internet komt tientallen MBA’s, online MBA’s en sterk aan MBA verwante programma’s tegen. Ze hebben geen NVAO-accreditatie, maar dat hoeft niet te betekenen dat de kwaliteit laag is. We noemen in de tabel ook enkele bekende MBA’s, die onder een internationale accreditatie opereren. Er zijn verschillende internationale verenigingen die MBA-accreditaties verlenen, zoals de ­Association of MBA’s (AMBA) of de Association to ­Advance Collegiate Schools of Business (AACSB). Hun registers zijn online te raadplegen.

Van lang niet alle genoemde MBA-programma’s zijn er dus accreditatierapporten, en studentenoordelen over deze opleidingen zijn al helemaal schaars. Daarom tonen we in de tabel de scores van twee onderzoeken die wel over wat meer gegevens beschikken. De eerste kolom betreft het oordeel van het tijdschrift Management Team, dat een enquête hield onder haar lezers over hun laatst genoten managementopleiding. Hierin worden zijn alleen Nederlandse MBA’s mee­genomen. Internationaal gezien worden MBA’s daarnaast onder meer door de Financial Times geordend. In de top 100 kwamen dit jaar slechts twee Nederlandse instellingen voor: Rotterdam School of Management (EUR) en TIAS (UvT).

Verwante masters

Ons advies

Makkelijk is het niet, een MBA uitkiezen. Verdiep je in een programma en zorg ervoor dat je voor de start weet wat je kunt verwachten. Let op specialisaties als je daarin geïnteresseerd bent. De selectiecriteria kunnen je meer vertellen over je medestudenten. Sommige opleidingen organiseren een proefcollege of hebben een alumnivereniging. En wellicht heeft je eigen netwerk ook nuttige ervaringen.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org