Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Inleiding

Gedrag & Maatschappij

Je kunt natuurlijk masters volgen in sociologie of psychologie, maar geluiden uit die vakgebieden klinken ook nadrukkelijk door in de andere studies uit dit hoofdstuk. Zo is multiculturalisme een veelvoorkomende specialisatie bij culturele antropologie, maar zonder sociologische kennis ben je nergens. Deze dwarsverbanden maken dat je soms ook met een andere opleiding dan alleen de gelijknamige bachelor toelaatbaar bent. Des te groter zijn je keuzeopties.

Universitair

De meeste masters in dit hoofdstuk zijn op universitair niveau. Je gaat in op de theorieën binnen het vakgebied, over bijvoorbeeld bepaalde structuren binnen een samenleving of het gedrag van mensen in een werksituatie. Daarnaast doe je veel sociaalwetenschappelijk onderzoek en leer je alles over de methoden en technieken die daarbij komen kijken. Verwante masters, op het gebied van pedagogiek en onderwijskunde, kun je terugvinden in het hoofdstuk Onderwijs en Opvoeding.

HBO

De hbo-masters zijn gericht op professionals die al een tijdje aan het werk zijn in het sociale werkveld, bijvoorbeeld in de jeugdzorg of als personeelswerker. Flink wat hbo-aanbod vind je ook in het vakgebied van human resource management. De hbo-masters zijn bijna altijd praktische deeltijdprogramma’s die je naast je werk kunt doen, om zo aanvullende kennis of vaardigheden op te doen. Heel vaak moet je een relevante baan hebben om aan de opleiding te mogen beginnen.

Artikelen

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org