Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Wo Sociologie

Kunnen we radicalisering bij Nederlandse moslimjongeren voorkomen? Hoe groot is de sociale onrust voor toekomstige aardbevingen bij Groningers? Hoe kun je met minder geld zorg beter inzetten? Dit is slechts een greep uit de talloze afstudeeronderwerpen waar masterstudenten sociologie uit kunnen kiezen. Deze thema’s roepen brandende vragen op als we het dagelijks nieuws horen. Maar als masterstudent sociologie kan je ook echt actief met deze actuele zaken aan de slag. Bovendien kan je van je maatschap­pelijke betrokkenheid je dagelijkse werk maken.

Bekijk volledige afbeelding

   |    Kwaliteitszegel    |    Legenda
De mastervergelijker

Arbeidsmarkt

Ook al is de werkloosheid onder sociologen niet hoger dan gemiddeld, het is voor starters wel moeilijk om werk op WO-niveau te vinden. Afgestudeerden vinden na hun master sociologie vaak eerst een baan op hbo-niveau bij organisatie- en adviesbureaus, de overheid, non-profitorganisaties en de zorg.

De opleidingen

Het werkgebied van een socioloog sluit vaak aan op de aandachtsgebieden beleid en advies, die veel universiteiten aanbieden. Zo hebben sociologen bij gemeenten onlangs beleid gemaakt voor de nieuwe Jeugdwet, zodat kinderen met psychische problemen de juiste hulp krijgen en niet tussen wal en schip vallen. Zulke beleidsmakers zijn jaren daarna nog bezig met de zorg voor een goede uitvoering van het beleid: een beleidscyclus is een continue proces. 

Dat geldt ook voor sociologen die onderzoek doen, bijvoorbeeld naar pesten, sociale media, of radicalisering; dynamische maatschappelijke ontwikkelingen worden langdurig gevolgd om te komen tot beleidsaanbevelingen. De RU Nijmegen is sterk gericht op dergelijk beleidsonderzoek.

Een belangrijk onderscheid in het studieaanbod van de verschillende universiteiten is die tussen een algemeen, breed interdisciplinair programma en een programma met een specialisatie. Zo biedt de UvA verschillende specialisaties, waarbinnen de keuzeruimte beperkt is omdat je trackgebonden vakken volgt, maar ook een algemeen programma waarbinnen je zelf je pakket samenstelt. In de tabel in deze gids zie je aan welke thema’s de opleidingen aandacht bieden. In de online mastervergelijker vind je ook de precieze track­namen. Veelvoorkomende specialisaties zijn gericht op arbeid/organisatie en grote steden.

Wil je je nog dieper specialiseren in onderzoek en ben je een excellente bachelorstudent, dan kan je bij sommige universiteiten een tweejarige, Engelstalige researchmaster doen. De plaatsen hiervoor zijn echter wel beperkt en je bent vaak alleen toelaatbaar onder strikte voorwaarden.

In deeltijd studeren is mogelijk voor beleidsmakers in de sociale sector of zorg, bij het particuliere Landelijke Expertisecentrum Sociale Interventies (LESI) dat gespecialiseerd is in interventies bij maatschappelijke problemen. 

Kwaliteit

De prestaties van de reguliere sociologiemasters zijn niet opvallend goed of slecht. In Nijmegen vind je de enige eenjarige master die bovengemiddeld scoort. Daarbij zijn de verschillen tussen de universiteiten ook niet groot. Wat het meest opvalt is hoe de universiteiten zich profileren versus de ervaring van studenten zelf. Zo zijn de studenten van Algemene Sociale Wetenschappen in Utrecht wat minder tevreden over hun docenten, met name op didactiek, deskundigheid en begeleiding, terwijl deze studie juist pretendeert zeer goed gekwalificeerde docenten te leveren in een intellectueel stimulerende leeromgeving. Commentaar is er ook op de reguliere masters in Tilburg en Amsterdam (UvA), met name voor de koppeling tussen kennis en praktijk. 

Veel meer waardering is er over het algemeen bij de researchmasters. Met inhoud en wetenschappelijk vorming zijn hier meestal dik in orde. Uitzondering is de researchmaster van de UvA. Studenten zijn niet erg tevreden over de samenhang van het programma, die juist een perfecte mix van theorie, methodes en een specialisatie zou moeten zijn.

Studenten van de master Leisure, Tourism and Environment in Wageningen zijn over het algemeen zeer tevreden over hun opleiding. Alleen het puntje praktijkgerichtheid blijft wat achter bij alle andere hoge scores. Veel lof is er voor de docenten, met name voor hun feedback. 

Verwante masters

Ons advies

Als bachelor op het gebied van sociologie ben je hoogstwaarschijnlijk al bovengemiddeld ‘maatschappelijk sensitief’, dus is het wijs om die master te kiezen die het dichtst bij jouw interesses ligt. Vind je kwaliteit het allerbelangrijkst, dan zijn Nijmegen en Utrecht je beste opties. De researchmaster kies je voor een loopbaan in het onderzoek. Veel universiteiten bieden goede researchmasters, alleen de UvA scoort relatief laag. 

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org