Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Social Work

Een stapje hogerop in je carrière, dat is waar bijna alle hbo-masters voor bedoeld zijn. Werkenden in de zorg of het welzijnswerk, die ambitie hebben voor een leidinggevende of beleidsvormende functie, kunnen terecht bij de masters social work. Het zijn brede masters, waarin je te maken krijgt met complexe problematiek en regelgeving.

Bekijk volledige afbeelding

   |    Kwaliteitszegel    |    Legenda
De mastervergelijker

Arbeidsmarkt

Als je aan een master social work begint, heb je waarschijnlijk al een baan. Misschien als groepsbegeleider of therapeut in de psychiatrie of ouderenzorg, of als maatschappelijk werker. Die banen liggen zeker niet voor het oprapen, dus als je eenmaal binnen bent, is doorgroeien zeker een goede optie. Na de master kun je dan meer leidinggevende en coördinerende taken binnen het bedrijf uit gaan voeren.

De opleidingen

Waar sociale bachelors (bijvoorbeeld SPH of MWD) heel praktisch zijn ingericht en vooral focussen op het werken met cliënten, speelt de master social work veel meer op beleidsniveau. Je neemt zelf al veel praktijkervaring mee, die je leert te koppelen aan theorie en beleidsvorming. Daarmee schrijf je vervolgens bijvoorbeeld een visie, beleidsplan of advies. Aan de Hanze Hogeschool (Groningen) kan dat in samenwerking met buitenlandse onderwijsinstellingen, met de European master in social work. De master sociale zekerheid van de particuliere Capabel Hogeschool heeft een meer juridische inslag.

De masters van de CHE, Saxion en Hogeschool Leiden zijn sterker gericht op zorg. Met de CHE-opleiding leer je contextuele therapie in te zetten voor hulpverlening aan gezinnen. Saxion leidt op tot een leidinggevende of verdiepende functie in de zorg en Leiden specialiseert zich in jeugdzorg.

Om toegelaten te worden tot een hbo-master social work heb je naast een relevante sociale opleiding ook een behoorlijke hoeveelheid relevante werkervaring nodig. Bij sommige hogescholen is dit twee jaar, andere vragen vier jaar ervaring in het werkveld.

Kwaliteit

Vanwege de kleine studentenaantallen is het niet mogelijk alle masters te beoordelen. Het algemene beeld dat studenten over de masters social work schetsen ziet er echter heel degelijk uit. Overal zijn de onderzoeksvaardigheden in orde. In Nijmegen oordelen ze daarnaast positief over het relatief hoge aantal contacturen, waarin ze met deskundige docenten te maken hebben. De experts prijzen het niveau van het programma in Amsterdam, en daar zijn studenten inderdaad ook erg enthousiast over. De joint degree van Leeuwarden en Groningen lijkt aan de Hanze wat beter te bevallen, hoewel de communicatie tussen de opleiding en de studenten een gemeenschappelijk knelpunt is.

Studenten van Contextuele hulpverlening weten nauwelijks verbeterpunten te noemen. Zij vinden het onderwijs stimulerend en hun docenten deskundig. Minder uitgesproken, maar toch tevreden zijn de Saxion-studenten van Health care and social work.

Verwante masters

Ons advies

De social workmasters zijn er voor professionals die zich meer willen richten op beleidsniveau. Daarvoor heb je bij de meeste hogescholen al flink wat jaren relevante werkervaring nodig, zodat je weet waar je over praat. Begin je aan de studie, dan kun je in Nijmegen of Amsterdam volgens studenten het beste terecht. Ook de zorggerichtere masters in Ede en Enschede zijn goede keuzes.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org