Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo/wo Human Resource Management

Bedrijfskundig, maar met een sterk sociaal aspect: zo is de master human resource management het beste te omschrijven. Net als in de bachelors zijn de meeste studies HRM op hbo-niveau en in deeltijd, voor werkende personeelsmanagers. Wil jij verantwoordelijk zijn voor goede arbeidsomstandigheden en een sluitend personeelsbeleid? Kijk dan verder in dit artikel.

Bekijk volledige afbeelding

   |    Kwaliteitszegel    |    Legenda
De mastervergelijker

Arbeidsmarkt

Afgestudeerde human resource managers vinden werk als personeelsfunctionaris, recruiter of opleidingsadviseur bij de overheid, bedrijven of als zelfstandige. Het aantal universitair afgestudeerden is te weinig om conclusies te trekken over het arbeidsmarktperspectief. Wel weten we dat afgestudeerde hbo-bachelors het de afgelopen jaren redelijk afging, met weinig werkloosheid en prima loon. De verwachting is dat er de komende jaren weinig vacatures komen voor HRM-medewerkers, maar relatief veel voor HRM-leidinggevenden. Dan is een master (zeker een hbo-master na werkervaring) dus een goede stap.

De opleidingen

In weinig andere vakgebieden liggen de studies op wo- en hbo-niveau inhoudelijk zo dicht bij elkaar als in het vak van human resource management (HRM). Een universitaire bachelor HRM bestaat nergens, wel vind je een studie personeelswetenschappen in Tilburg. De universitaire masters zijn dan ook bedoeld voor studenten die bedrijfskunde, bedrijfseconomie, psychologie of een andere sociale of bedrijfskundige bachelor op zak hebben.

De toelating verschilt per instelling, meestal is een minor of vakkenpakket in de richting van HRM wel een vereiste en telt ook je cijfergemiddelde mee. Om aan een hbo-master te mogen beginnen, heb je flink veel werkervaring nodig, meestal een aantal jaar. Je richt je dan ook vooral op de verbeteringen van het personeelsmanagement binnen jouw eigen organisatie. Wil je als hbo-er op universitair niveau een master volgen, dan volg je eerst een schakelprogramma.

De studies kennen een praktische kant, maar ook een sterk theoretische. Zo verdiep je je in theorieën rondom het managen van mensen in een organisatie, leiderschap en strategie. Je doet kennis op van de nieuwste inzichten over personeelsmanagement vanuit onderzoeken en brengt deze in de praktijk. Daarnaast verdiep je je in onderwerpen van je eigen interesse door middel van keuzevakken. Alleen in Zaltbommel kies je echt een specialisatie: bijvoorbeeld organisatieontwikkeling of arbeid en gezondheid.

Kwaliteit

De masters die wij hebben kunnen beoordelen, geven een redelijk positief tot goed beeld. Het aantal contacturen zou met name volgens de universitaire studenten wel wat uitgebreid mogen worden, maar het programma dat ze aangeboden krijgen voldoet aan de verwachtingen. Aan de Erasmus Universiteit komen daar bevlogen en betrokken docenten bij, die volgens de experts afgestudeerden op hoog niveau afleveren. Ook over Groningen zijn die deskundigen trouwens te spreken, waar de studenten na Rotterdam juist Tilburg prijzen.

Bij de hbo-masters krijgt Hogeschool Arnhem Nijmegen complimenten voor het ambitieuze programma en de goede docenten. Volgens de studenten begeleidingskunde schort het aan samenhang binnen het programma en een eenduidige manier van toetsen. Ook verloopt het contact tussen hen en de opleiding (over roosters, toetsresultaten, begeleiding etc) niet best.

Verwante masters

Ons advies

Ga je voor een universitaire master, dan is de EUR volgens je voorgangers een aanrader. Op hbo-niveau hebben we weinig vergelijkingsmateriaal, maar blijkt de hrm-master van de HAN in elk geval een goede keuze. Houd voor hbo-masters in je achterhoofd dat je flink wat werkervaring nodig hebt en een hoger collegegeld betaalt.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org