Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Wo Culturele Antropologie en Development studies

Duurzaamheid, globalisering, ontwikkeling, cultuur: je hebt inmiddels wel een beeld van het vak antropologie. Met een master in dit vakgebied kun je algemeen antropoloog worden, of je specialiseren in bijvoorbeeld medische of economische antropologie. Je studeert af als Master of Science, maar een baan op het niveau en tegen het salaris dat daarbij hoort, is niet makkelijk te vinden.

Bekijk volledige afbeelding

   |    Kwaliteitszegel    |    Legenda
De mastervergelijker

Arbeidsmarkt

Als antropoloog kun je terecht komen in een scala aan functies: beleidsmedewerker, onderzoeker, adviseur of organisatiedeskundige. Potentiële werkgevers zijn bijvoorbeeld non-gouvernementele organisaties, zoals het Rode Kruis of War Child. Maar binnenkomen in zo’n organisatie blijkt niet altijd makkelijk. Als het afgestudeerde masters antropologen is gelukt, werken ze vaker dan gemiddeld onder hun niveau en tegen een relatief laag salaris.

Antropologie

In de kern bestuderen alle antropologiemasters hetzelfde: de ontwikkeling en cultuur van groepen mensen. Veel masters hebben een algemeen programma dat antropologie en ontwikkelingsstudies combineert. Sommigen richten zich op een specifiek facet van het vak, zoals medical anthropology and sociology aan de Universiteit van Amsterdam en multiculturalisme in vergelijkend perspectief aan de Universiteit Utrecht. Laatstgenoemde universiteit heeft trouwens ook de enige researchmaster antropologie: sociocultural transformation. Ook de VU heeft een sociologische master, met de tracks constructing identities en social transformations. De antropologische tak van de gecombineerde master in Nijmegen richt zich op mobiliteit: van pelgrimstochten tot nomaden en van vluchtelingen tot toerisme.

Veel instellingen hebben een connectie met een land buiten Europa: ze doen er onderzoek of hebben er een samenwerkingsverband. De Radboud Universiteit heeft bijvoorbeeld onder meer expertise in de Pacific en Azië en Leiden heeft samenwerkingen met scholen voor veldwerk in Zuidoost-Azië en Sub-Saharisch Afrika. Dat je bij elke master met veldwerk te maken krijgt, zal je dan ook niet verbazen.

Development Studies

Hoewel de meeste antropologiemasters zich richten op ontwikkeling en globalisering, heeft een zevental masters een eigen studie in dit vakgebied: ontwikkelingsstudies. Er is geen bachelor die hier direct op aansluit: een diploma sociale geografie, economie of sociale wetenschappen geeft vaak toegang, mits je voldoende kennis en vaardigheden hebt opgedaan in het vakgebied van ontwikkelingsstudies. Dat wordt getoetst door een toelatingsprocedure: een bachelor culturele antropologie geeft dus ook geen directe toelating.

De masters in development studies richten zich op veranderingen die invloed hebben op groepen mensen. Denk aan globalisering, honger, armoede en internationale conflicten. Amsterdam spitst zich toe op de consequenties van globalisering en op conflicten. De specialisatie development studies in Nijmegen behandelt vraagstukken van ongelijkheid, armoede, duurzaamheid en internationale samenwerking. In Utrecht is de opleiding meer geografisch gekleurd, met een buitenlandse stage, net als in Wageningen. Daar is plattelandsontwikkeling een centraal thema, maar is er ook veel aandacht voor communicatie, technologie en economie.

Voor professionals

Een commerciële master vind je bij het Haagse Institute of Social Studies, onderdeel van de EUR. Relevante werkervaring is geen harde vereiste, maar geeft je wel een streepje voor. Je hebt er keuze uit vijf hoofdrichtingen en maar liefst zestien specialisaties: van plattelandsontwikkeling tot conflictstudies en mensenrechten. Het programma duurt bijna 16 maanden en kost in totaal 14.500 euro. Studenten hebben zich niet uitgesproken over deze master, maar de experts waren behoorlijk positief over de kwaliteit.

Kwaliteit

Juist het veldwerk, waar je flink veel praktische vaardigheden opdoet, is onderwerp van kritiek bij antropologiestudenten. Ze hebben weinig waardering voor het aanleren van beroepsvaardigheden en rapporteren een gebrek aan contact met de beroepspraktijk. Tegelijkertijd zijn ze enthousiast over hun docenten: die zijn bevlogen en didactisch onderlegd.

Ook met de ‘universitaire’ kant van de studies zit het wel goed: toekomstig antropologen leren kritisch lezen en krijgen voldoende methoden en technieken van onderzoek aangereikt. Met name de UU-onderzoeksmaster (sociocultural transformation) krijgt als verwacht waardering voor dit aspect. Bij de medische master van de UvA loopt de wetenschappelijke vorming wél spaak. Dat is niet het enige knelpunt bij dit programma: inhoudelijk zijn studenten niet tevreden en ook de communicatie binnen de studie laten te wensen over.

Naar de twee toppers in development studies hoeven we niet lang te zoeken: die huizen allebei in Wageningen. Inhoudelijk is de landbouwmaster het sterkst volgens haar studenten, en ook op de communicatie hebben zij niets aan te merken. De deskundigen prijzen het niveau van afgestudeerden van de Wageningse masters. Ben je niet geïnteresseerd in de ontwikkeling van landbouw of wil je elders gaan studeren, dan lijkt Maastricht een degelijk alternatief. Daar krijg je in elk geval te maken met goede docenten, die bovendien zorgen voor een degelijke academische basis, aldus de studenten. Minder waardering is er in Utrecht en Amsterdam, zowel voor inhoud als voor docentkwaliteit.

Verwante masters

Ons advies

Wil je verder in de development studies, dan is Wageningen zonder meer de beste keuze. Zowel inhoudelijk als organisatorisch mag je aan de WUR kwaliteit verwachten. Bij antropologie zijn de verschillen minder groot, maar zijn Nijmegen en Utrecht toch te verkiezen boven de anderen. Omdat de arbeidsmarktperspectieven niet rooskleurig zijn en de concurrentie om een plekje bij een ngo hevig, verdient het aanbeveling een bijzonder afstudeeronderwerp te kiezen of bijvoorbeeld buitenlandse ervaring op te doen.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org