Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Wo Biomedische Wetenschappen

Vele biomedici leveren, meestal zonder patiënten te zien, in hun laboratoria dagelijks een bijdrage aan de kwaliteit van de huidige en toekomstige gezondheidszorg. Door je bachelor beheers je de biologische en (bio-)chemische basis al. In de master kan je de diepte in. Er is een flinke variatie aan richtingen en ook de onderwijskwaliteit maakt een afgewogen keus de moeite waard.

Bekijk volledige afbeelding

   |    Kwaliteitszegel    |    Legenda
De mastervergelijker

Arbeidsmarkt

De baankansen zijn redelijk. De meeste biomedici gaan het medisch onderzoek in. Vaak is dat een PhD-traject bij een universiteit, ziekenhuis of een onderzoeksinstituut zoals het Nederlands Kanker Instituut. Een kleiner deel gaat naar het bedrijfsleven of vindt een baan als beleidsmedewerker. Analist worden kan ook, al wordt het echte uitvoerende labwerk meestal gedaan door hbo’ers. Met een masterdiploma liggen de wat hogere functies in het lab binnen bereik.

De opleidingen

De masters biomedische wetenschappen bewegen zich op het snijvlak van de biologie en medische wetenschappen, met kleine accentverschillen. In Leiden is er een sterke relatie met het onderzoek van de universitaire kliniek, het LUMC. Ook bij de grote Utrechtse masteropleiding staat de ziekte centraal. Utrecht heeft veel verschillende specialisaties – waaronder spraakmakende nieuwe richtingen als biofabrication (3D) en tissue engineering.

De opleiding in Nijmegen zit dicht tegen de algemene gezondheidswetenschappen aan, met veel nadruk op preventie en epidemiologie. Groningen is wat meer fundamenteel biologisch gekleurd. Het heeft geen eigen bachelor en dat merk je in de master, die vooral bestaat uit vakoverstijgende researchprojecten naar bijvoorbeeld geneesmiddelonderzoek of aging. Het kankeronderzoek is sterk aan de twee Amsterdamse opleidingen; de VU heeft zelfs een aparte master oncologie.

Maastricht is internationaal van opzet en werkt samen met de Belgische universiteit in Hasselt. Die internationale sfeer vind je ook bij cardiovasculair research aan de VU, met veel buitenlandse staf én studenten. In Leiden neemt slechts een handjevol studenten een kijkje over de grens. Ze bereiden zich liever alvast voor op een PhD-plek in het LUMC, zo constateerden deskundigen toen ze de opleiding beoordeelden.

Biomedische wetenschappen is populair bij hbo’ers laboratoriumonderwijs. Zij moeten bijna overal eerst een pittige premaster doorlopen van minstens een half jaar. Tot voor kort kozen veel hbo’ers voor de VU, omdat ze daar een schakelklas tijdens hun eerste masterjaar mochten doen. Maar de NVAO, die de opleidingen beoordeelt, vond dit onwenselijk en de VU heeft dit pad nu verlaten en vervangen door strenge toelatingscriteria en een assessment.

Kwaliteit

Deze masters leiden op voor een onderzoekscarrière en inderdaad bieden de meeste opleidingen volgens hun studenten een degelijke wetenschappelijke voorbereiding. Leiden doet dit zelfs excellent en lijkt de best geoliede PhD-machine. Ook de beroepsvaardigheden komen bij de meeste masters genoeg aan bod tijdens labstages en researchprojecten. De masters BMW in Maastricht en bij de VU blijven op deze beide punten wel wat achter.

Wat minder positief zijn de studenten op veel plaatsen over de opzet van het programma. De opleidingen slagen er niet allemaal in om in dit brede vakgebied een samenhangend programma te bieden. Groningen bijvoorbeeld, waar de studenten elk denkbaar researchpad kunnen bewandelen, maar dat pad wel zelf moeten uitstippelen, krijgt voor dit onderdeel een lagere score.

Nog minder duidelijk is de samenhang bij de VU en vooral in Maastricht. Maar dat is niet het enige zwakkere punt van deze twee masters. Studenten zijn daar ook vrij kritisch over de kwaliteit en betrokkenheid van hun docenten en zouden graag wat aansprekender onderwijs zien. In Maastricht is er bovendien onvrede over de toetsen: ze zouden slecht aansluiten op de behandelde stof en de beoordelingscriteria zijn voor studenten ook niet helder. Daardoor valt de score voor ‘inhoud’ bij deze master extra laag uit.

De master in Leiden steekt juist ver uit boven de middenmoot. Volgens de masterstudenten lopen daar de beste docenten in hun soort rond, zijn de werkvormen zijn uitdagend en is het niveau van de stof bovengemiddeld. Toch een klein puntje van kritiek: de informatievoorziening verloopt wat rommelig, maar die klacht leeft nog sterker bij vier andere masters in dit hoofdstuk. Tijdig informeren over roosters en over de voortgang; de opleidingen vinden het maar wat moeilijk. Misschien komt het omdat de opleidingen vrij grootschalig zijn.

De experts troffen overal degelijke opleidingen aan, wel hadden ze op onderdelen wat verbeterpunten. Over de vele specialisaties bijvoorbeeld. Bij de VU vroegen ze zich af of de opleiding zo’n groot aanbod wel waar kon maken. De master in Nijmegen, die naast hoofdvakken en profielen ook gestructureerde tracks aanbiedt, adviseerden ze de structuur te versimpelen.

Verwante masters

Ons advies

De biomedische masters bieden bijna overal een degelijke voorbereiding op een onderzoeksbaan, maar Leiden is wat dat betreft het meest aan te raden. De brede VU-master en die in Maastricht scoren beduidend lager.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org