Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Wo Farmacie

Met een bachelor farmacie kun je behalve de apothekersopleiding ook een tweejarige master farmaceutische wetenschappen volgen. Hier word je samen met andere biomedische en ­aanverwante studenten opgeleid voor geneesmiddelonderzoek.

Bekijk volledige afbeelding

   |    Kwaliteitszegel    |    Legenda
De mastervergelijker

Arbeidsmarkt

Door het ‘preferentiebeleid’ zijn de openbare apothekers flink minder gaan verdienen en zijn er zelfs apotheken failliet gegaan. Toch is de prognose nog redelijk en ligt het maandsalaris nog altijd hoger dan dat van de gemiddelde universitair afgestudeerde. Ook de farmaceutische industrie verkeert in zwaar weer. Door meer en strengere regels en complexere medicijnen zijn de ontwikkelkosten nauwelijks nog op te brengen. Veel grote farmabedrijven sluiten daarom hun R&D-afdelingen. Die initiële research vindt steeds meer plaats binnen de universiteiten. Toch liggen er volop kansen in het farmaceutisch onderzoek: Nederland telt inmiddels honderden start-ups in de life sciences.

De opleidingen

In Utrecht en Groningen stromen de meeste farmaciebachelors door naar de driejarige apothekersopleiding. Tweederde van de farmaciestudenten kiest voor openbaar apotheker. Het alternatief is ziekenhuisapotheker. In beide gevallen studeer je na je masterdiploma nog verder. Ook een baan als onderzoeker ligt nog open. Maar wie al zeker weet dat hij de research in wil, kan beter overstappen naar een tweejarige master farmaceutische wetenschappen.

Bij alle zes de masters komen de drie fasen van het geneesmiddelonderzoek aan bod: ontwerp, ontwikkeling en gebruik van geneesmiddelen. Alleen de VU wijkt hiervan af: deze master is sterk chemisch gekleurd en zit vooral in de ontwerpfase. De Utrechtse master is ingebed in het brede biomedische onderzoek. De Groningse masters zitten dicht tegen de kliniek aan; de topmaster medical and pharmaceutical drug innovation is zelfs onderdeel van de medische faculteit. Je wordt er klaargestoomd voor een PhD en leert onderzoeksvoorstellen schrijven en verdedigen.

Ook de Rotterdamse master telt veel geneeskundestudenten. Die moeten eerst nog wat lab-uurtjes inhalen, terwijl de bèta’s juist worden bijgespijkerd in ziekteleer. Celbiologie en genetica zijn er belangrijke onderwerpen. De VU en Leiden werken nauw samen. In Leiden kun je je onder meer specialiseren in de industriële farmacie, maar elke student volgt er een op maat gesneden programma.

Sommige masters hebben maatschappij- en communicatievarianten, maar deze vinden weinig weerklank. Nog een punt om op te letten: bij twee Groningse masters en in Leiden is de startdatum flexibel, zodat je geen studievertraging oploopt. Nadeel: je moet wel de discipline en het initiatief hebben om je eigen programma in elkaar te zetten. In Rotterdam is dat juist heel anders. Daar is de studieroute grotendeels voor je uitgestippeld.

Kwaliteit

Net als vorig jaar wordt Groningen van de twee apothekersopleidingen als beste beoordeeld, alleen de communicatie en het praktijkdeel laten te wensen over. Utrecht, dat vóór de numerus fixus kampte met een massale toeloop, lijkt dat nu te bezuren met ontevreden studenten. De docenten, het programma, de communicatie: op veel punten heerst onvrede.

Ook bij de masters farmaceutische wetenschappen doet Groningen het goed. Medical and pharmaceutical drug innovation steekt opnieuw overal bovenuit. De studenten kunnen zich geen betere voorbereiding op de wetenschapspraktijk wensen. De andere Groningse master doet het al bijna net zo goed; hier krijgen de docenten veel lof toegezwaaid. In Utrecht is het programma dik in orde en de stof van hoog niveau, maar goede universitair docenten zijn blijkbaar schaars. Datzelfde geldt voor Leiden: terwijl het farmaceutische onderzoek bij de wereldtop hoort, scoort het onderwijs minder goed. Behalve aan de docenten, ligt dat ook aan de communicatie en de ondermaatse faciliteiten. Bij de VU vallen ook nog eens het wetenschappelijk gehalte en de praktijkgerichtheid tegen.

Verwante masters

Ons advies

Wees voorbereid op een lastiger arbeidsmarkt dan je misschien bij het begin van je bachelor gedacht had. Maak een doordachte keus tussen de apothekers- of onderzoekersrichting. Zoek je daarna de beste opleiding, dan raden we in beide gevallen vooral Groningen aan.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org