Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Inleiding

Aarde & Milieu

Als je onze planeet en haar bewoners beter wilt leren begrijpen kun je afdalen naar de diepste aardlagen of opstijgen naar de buitenste atmosfeer. Je kunt de werking van ecosystemen onderzoeken, de cel binnenstebuiten keren of je verdiepen in de menselijke verspreiding. Dat alles kun je doen vanuit een fundamentele nieuwsgierigheid, maar ook om ziekte het hoofd te bieden, de wereldbevolking te voeden of onze steden in te richten. En dat alles op een manier die ook nog wat overlaat voor onze achterkleinkinderen.

Geo-studies en milieu

Eerst gaan we in op studies die zich bezighouden met de ruimtelijke aspecten van ons gedrag. Daarbij gaat het om het begrijpen van waar wij wat doen in de geografie, maar ook om het plannen van onze ruimte door planologen. Ook het maken van de geografische kaarten door de geo-­informatiekunde komt aan bod. Vervolgens passeren de aard- en milieuwetenschappen de revue. Deze studies gaan over aardlagen en het klimaat, maar ook over onze vaak problematische omgang met ons milieu.

Biowetenschap

Hierna behandelen we de studies die gericht zijn op het leven. Hierbij komt de biologie aan bod, waarin het draait om het fundamentele begrip van het leven: van organellen in een cel tot soorten in een ecosysteem. Het DNA staat centraal in de life sciences die kennis hiervan inzetten op zoek naar nieuwe medicijnen of sterkere voedselgewassen. En al dat DNA-onderzoek levert gigantische hoeveelheid data op waarmee de bio-informaticus aan de slag kan.

Wageningen

Met een duidelijk natuur- en milieuprofiel is de Wageningen UR een constante factor in dit hele hoofdstuk. Daarbij scoort de WUR steeds opvallend hoog in de kwaliteitsoordelen. Dat geldt al helemaal in het laatste artikel, waar het over voedsel, landbouw en visserij gaat.

Artikelen

  • Geografie en Planologie
  • Aardwetenschappen en Mileu
  • Biologie en Life Sciences
  • Landbouw en Voeding
Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org