Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo/Wo Biologie & Life Sciences

Als bioloog kun je natuurlijk met een schepnetje achter vlinders aanrennen of met je verrekijker de savanne op. Want ecologie, evolutie en gedrag zijn nog steeds springlevende disciplines in de biologie. Maar waarschijnlijker zit je met je pipet en microscoop in het lab. Want dankzij snellere en goedkopere DNA-technieken, is de weg naar de diepste geheimen van het leven korter dan ooit. En daar liggen aangrijpingspunten voor nieuwe medicijnen, gezondere voedselgewassen en een schonere industrie.

Bekijk volledige afbeelding

   |    Kwaliteitszegel    |    Legenda
De mastervergelijker

Arbeidsmarkt

Na een studie biologie of life sciences kun je het onderzoek in. Dat kan bij een universiteit, maar ook bij een onderzoeksinstituut of een onderzoeksafdeling binnen een bedrijf. Ook is het denkbaar dat je bij de overheid gaat werken in het beleid, als docent voor de klas komt te staan of een eigen bedrijf begint. De baankansen zijn aan de moleculaire kant van de biologie en in de biotechnologie aanzienlijk groter dan in bijvoorbeeld ecologie of evolutie. Afgestudeerden in de life sciences vonden vaker een baan, verdienden meer en werkten vaker op niveau. Het perspectief op werk in de komende jaren is voor biologen matig, terwijl dat voor de life sciences redelijk is.

Biologie

Ons land telt zes brede biologiemasters. Je vindt ze in Wageningen, Leiden, Nijmegen, Utrecht, Amsterdam (UvA) en Groningen. Echt breed is de master in Wageningen. De studie heeft negen specialisaties van evolutie en biodiversiteit tot gezondheid en ziekte en van marine biologie tot moleculaire ecologie. Ook de Leidse master heeft een brede insteek. Je kunt er terecht voor een aantal unieke specialisaties in onder meer dierwetenschappen, natuurlijke producten en microbiologie. Op het gebied van biodiversiteit werkt de opleiding samen met Naturalis.

Ook de andere brede masters hebben zo hun specialiteiten. Bij de UvA kun je naast een algemene biologietrack kiezen voor ecologie en evolutie, planten of limnologie en oceanografie. Nijmegen biedt eveneens tracks over ecologie en water, maar daarnaast kun je er terecht voor microbiologie en moleculaire en fysiologische adaptatie door organismen. De biologiemaster in Utrecht is opgedeeld in de programma’s molecular and cellular life sciences en environmental biology. Het programma in Groningen geeft je de keuze uit een specialisatie in gedrags- en neurowetenschappen en een algemene, zelf samen te stellen onderzoekstrack. Hiervoor kun je onder meer shoppen bij de andere Groningse biologiemasters.

Naast deze brede masters, vind je op verschillende plekken wat meer toegespitste opleidingen. Zo heeft Wagengingen de masters plant sciences en plant biotechnology. In beide studies staat de plant centraal, maar de eerste focust zich op alle aspecten van de productieketen. Specialisaties richten zich bijvoorbeeld op veredeling, kastuinbouw of gewassen. De tweede master beperkt zich tot moleculaire biologie en biotechnologie in planten. Groningen en de VU hebben allebei een master gericht op ecologie. In Groningen kun je onder meer terecht voor bescherming en gedragsecologie en aan de VU vind je specialisaties in bijvoorbeeld ecotoxicologie en limnologie/oceanografie.

Van het grootste deel van de biologiemasters kun je zeggen dat ze elkaar qua kwaliteit niet veel ontlopen. Ze hebben studenten die middelmatig tevreden zijn, die hier en daar een kritiekpuntje hebben of juist een pluspunt zien. Daarmee komen ze op of net boven het wo-gemiddelde uit. De brede biologiemaster en de beide op planten gerichte studies in Wageningen steken hier flink bovenuit. Vooral plant sciences krijgt een uitstekende beoordeling. In Groningen en Nijmegen vind je aardige alternatieven voor respectievelijk ecologie en evolutie en medische biologie.

Een baan buiten het onderzoek

Diverse masters bieden naast onderzoek­gerichte tracks ook tracks die zich richten op een baan buiten de wetenschap. Als je eerstegraads biologiedocent wilt worden, kun je een track of major kiezen in Leiden, Nijmegen, Utrecht of Amsterdam (UvA). Ligt je passie in het uitleggen van wetenschap? Dan kun je je aan dezelfde universiteiten specialiseren in wetenschapscommunicatie. In Leiden en Nijmegen vindt je een track of specialisatie gericht op een loopbaan in het bedrijfsleven. Voor al deze opties geldt dat je gewoon een MSc behaalt en dus ook aan een wetenschappelijke carrière kunt beginnen.

Life Sciences

Het vakgebied van de life sciences is volop in ontwikkeling en dat zie je in het grote aantal studies in die richting. Een aantal hiervan zijn meer gericht op het begrijpen van moleculaire processen, andere juist op de toepassing van deze kennis.

Aan de fundamentele kant van het spectrum vind je bijvoorbeeld molecular life sciences in Wageningen. De studie combineert biologie, chemie en fysica. Focus hierbij zijn de moleculaire mechanismen in voeding, gezondheid, natuur en het milieu. In de gelijknamige Nijmeegse master ligt de nadruk op medische toepassingen. Je vindt er onder meer de unieke specialisatie in neurowetenschap die wordt gedeeld met de researchmaster molecular mechanisms of disease. Daarnaast heeft Nijmegen medical biology. Biomolecular sciences aan de VU biedt specialisaties in biologische chemie en celbiologie en aan dezelfde universiteit kun je terecht voor medical natural sciences.

Wanneer je de genetische code afleest, resulteert dat in nogal grote datasets. Deze data zijn het terrein van de bioinformatica. Bioinformatics in Wageningen combineert informatica, statistiek en moleculaire biologie. Je leert hoe je grote biologische datasets analyseert en hoe je daar nieuwe technieken voor ontwikkelt. Een vergelijkbare opzet heeft de master life sciences van de UvA waarvan het programma overlapt met dat van bioinformatics and systems biology aan de VU. Je kiest uit twee tracks die gaan over bioinformatica of systeembiologie.

In Wageningen kun je terecht voor de studie biotechnology. Hierbinnen kun je kiezen voor toepassingen in onder meer de voedselindustrie, de medische wereld en biobased technology. Ook life science and technology, een samenwerkingsverband tussen Leiden en Delft, richt zich op technologische toepassing. In het Leidse deel van de opleiding ligt de nadruk op fundamenteel onderzoek en de Delftse component is meer toepassingsgericht. De Groningse master molecular biology and biotechnology biedt eveneens een combinatie tussen moleculaire biologie en toepassing ervan in de industrie.

Verder biedt de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen een deeltijdmaster voor professionals die al enige jaren na een bachelor hoger laboratorium onderwijs aan het werk zijn. Je werkt er aan je inhoudelijke kennis, maar ook professionele vaardigheden. De opleiding heeft flink tevreden studenten die extra lovend zijn over de communicatie.

Absolute topper in de life sciences is biotechnology in Wageningen. Studenten zijn over de volle breedte tevreden met hun opleiding. Ook molecular life sciences in dezelfde stad en molecular mechanisms of disease in Nijmegen scoren goed. En op diverse plekken vind je uitstekende alternatieven. Met medical natural sciences en biomolecular sciences krijgt de VU als enige in dit artikel scores onder het wo-gemiddelde.

Verwante masters

Ons advies

Omdat je het leven vanuit veel verschillende invalshoeken kunt benaderen, is de diversiteit aan masters in de biologie en life sciences groot. En wat de een als aparte master presenteert, is bij de ander ondergebracht in een specialisatie of track. Dat maakt bij je zoektocht naar de perfecte match een gedegen inhoudelijke vergelijking extra zinvol. Kijk je naar kwaliteit, dan is het eenvoudiger. Voor de beste brede en toegespitste biologiemasters en de beste onder de life sciences moet je in Wageningen zijn. Plant sciences, plant biotechnologie en biotechnology zijn bovendien echte topopleidingen. Elders in het land zijn goede alternatieven te vinden. Molecular life science van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is ook een topper en een aanrader als je naast je je naast je werk verder wilt ontwikkelen.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org