Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo/Wo Landbouw en Voeding

Als je een universitaire master wilt doen in de voeding, landbouw of visserij, dan is er maar één plek waar je in Nederland terecht kunt: Wageningen. Veel van deze studies zijn ook nog eens internationale unica en hebben een voortreffelijke reputatie. Werk je al in de landbouwsector of ontwikkelingssamenwerking? Dan kun je in Velp of Dronten terecht voor hbo-masters.

Bekijk volledige afbeelding

   |    Kwaliteitszegel    |    Legenda
De mastervergelijker

Arbeidsmarkt

Afhankelijk van de opleiding die je kiest kun je terecht in de voedingsindustrie, de visserij of de landbouw. Daar kun je werken als manager, in de kwaliteitscontrole of werken aan nieuwe producten. Natuurlijk zijn de overheid of universiteiten ook mogelijke werkgevers. De baankans in de voedingsindustrie is de komende jaren redelijk en in de landbouw zijn je perspectieven zelfs goed.

De opleidingen

Alle wo-masters in landbouw en visserij vind je in Wageningen. Deze universiteit heeft alleen al op het gebied van voedsel en levensmiddelentechniek drie masters. Bij food technology gaat het om de techniek van voedselbereiding, met negen specialisaties: van biotechnologie tot gastronomie en van productontwerp tot zuivelindustrie. Waar food safety gaat over de technische kant van voedselveiligheid, combineert food quality management de exacte kant met sociaalwetenschappelijke aspecten zoals beleid en management.

Ook zonder een voedselkundige bachelor kun je aan deze masters beginnen. Bijvoorbeeld met een diploma in landbouw, farmacie en scheikunde. Soms wordt er wel een specialisatie in food gevraagd. Voor wie meer interesse heeft voor de gezondheidsaspecten van voeding, biedt Wageningen een aparte master (zie gezondheidswetenschappen in hoofdstuk G).

In de landbouwkundige masters legt Wageningen een sterk accent op duurzaamheid. Zo heb je er de opleiding organic agriculture en speelt in de master aquaculture and marine resource management duurzaam beheer van de visvoorraden een belangrijke rol. En bij animal sciences is er naast fokken, gedrag, gezondheid en welzijn van dieren, ook aandacht voor duurzame ontwikkeling van dierhouderij.

Naast deze landbouwkundige masters, vind je in andere artikelen in deze gids nog een drietal Wageningse masters die er sterk verwant aan zijn. Dat geldt voor plant sciences en plant biotechnology in het voorgaande artikel en biosystems engineering die je bij constructiewetenschappen in hoofdstuk J vindt.

Tot slot zijn er ook drie agrarisch gerichte hbo-masters. Die zijn bedoeld voor professionals in ontwikkelingsorganisaties of de agrarische sector en je betaalt er ruim tienduizend euro voor. Bij Vilentum Hogeschool in Dronten kun je de master agribusiness development volgen. Hierin draait het om verandermanagement in de landbouwsector. De productieketen van landbouw en veeteelt staat centraal in de master product chain management van hogeschool Van Hall Larenstein. management of development aan dezelfde hogeschool richt zich op ontwikkelingssamenwerking.

Kwaliteit

Nergens in deze gids zul je een hoger gehalte aan topopleidingen vinden dan in dit artikel. Vijf van de zes voeding- en landbouwmasters van de Wageningen UR verdienen dit predicaat en geen enkele studie krijgt ook maar één minpunt van de studenten. En dat geldt ook voor de masters van Van Hall Larenstein. Dankzij zeer tevreden studenten krijgt management of development een uitzonderlijk hoge score. Je betaalt er flink voor, maar krijgt wel waar voor je geld.

Verwante masters

Ons advies

Overweeg je een van de studies in dit artikel, dan kun je eigenlijk geen verkeerde keuze maken. Alle studies zijn prima in orde. Kijk dus vooral naar inhoudelijke verschillen. Voor de komende jaren zijn de kansen op werk voor de landbouw iets gunstiger dan voor de voedingsindustrie.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org