Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo/wo Computer Science

Met smartphones in de hand, laptops op tafel, auto’s die zichzelf kunnen inparkeren voor de deur en onze bankgeheimen en vakantiekiekjes in de cloud is computertechnologie meer dan ooit onderdeel van ons dagelijks leven. Informatica – of: computer science - is dan ook niet zomaar een wetenschap, maar vooral een vak dat gericht is op hoogwaardige toepassing. De masters vallen uiteen in brede informaticaprogramma’s en opleidingen gericht op een specifiek ondrzoeks- of toepassingsgebied.

Bekijk volledige afbeelding

   |    Kwaliteitszegel    |    Legenda
De mastervergelijker

Arbeidsmarkt

De toepassingsgerichtheid van het vakgebied zie je terug in de arbeidsmarktgegevens. Informatici kunnen aan de slag als onderzoeker in het bedrijfsleven, aan een universiteit of onderzoeksinstituut. Andere functies zijn programmeur, informatieanalist, software-engineer, systeemontwerper of adviseur. Verder zijn er managementfuncties, banen in de voorlichting en wetenschapsjournalistiek en het onderwijs. Masters in dit vakgebied komen relatief makkelijk aan werk en hebben banen op wo-niveau. Daarbij ligt hun startsalaris fors boven het gemiddelde.

Toegang

Deze masteropleidingen sluiten aan op een bachelor informatica, maar ze staan soms ook open voor mensen die verwante exacte opleidingen hebben gedaan. Hbo’ers moeten rekening houden met zes tot twaalf maanden pre-master voor ze kunnen starten. De Open Universiteit richt zich met twee deeltijdprogramma’s vooral op werkenden. Ervaring kan daarom een rol spelen bij de toelatingsprocedure. De Leidse opleiding mediatechnology staat behalve voor bèta’s ook open voor studenten kunst en psychologie.

Algemene masters

Thema’s als algoritmiek, programmeren en software-design, verificatie en veiligheid en het bouwen en ontwerpen van netwerken komen in bijna alle opleidingen computer science wel aan de orde. De masters verschillen echter in het aanbod aan tracks waarin echt diep op zulke thema’s wordt ingegaan. Meer informatie vind je in de tabel en bij onze mastervergelijker online. Opmerkelijk zijn de ‘groene’ softwaretrack van de VU, bioinformatics in Leiden, cloud computing in Delft en games in Utrecht.

Verschillende instellingen bieden tracks aan die informatica verbinden met onderwijs en voorlichting. Nijmegen en Leiden doen dat als tracks binnen de master, Groningen en Utrecht hebben er aparte masters voor die je terugvindt bij de wo-lerarenmasters in hoofdstuk A.

Overigens vindt er op masterniveau veel samenwerking plaats, zowel nationaal als internationaal. Zo werken Nijmegen, Twente en Eindhoven in het Kerck­hoffs Institute samen aan computerveiligheid. Eindhoven biedt de mogelijkheid een deel van je master te volgen in Manipal, India en de VU heeft een speciale track global software engineering, met samenwerkingspartners in Italië en Zweden. Twente en Groningen bieden double degree mogelijkheden, zodat je in beperkte tijd twee masters kunt afronden.

Specifieke masters

Bij de specifieke masters spreken de namen meestal voor zich. Specialisaties of tracks kennen deze masters nauwelijks. Het Leidse programma mediatechnologie is een samenwerking met de kunstacademie en legt veel nadruk op artistieke creativiteit. Bij computational sciences werken beide Amsterdamse universiteiten samen. De opleiding omvat veel wiskunde en gebruikt supercomputers voor het maken van modellen die in de biologie, natuurkunde en scheikunde of andere wetenschappen toegepast kunnen worden.

Kwaliteit

De kwaliteit van de opleidingen verschilt. De afstandsopleiding van de OU voert de lijst aan. Op zowel inhoudelijke als organisatorische punten uiten OU-studenten niets dan lof. Daarna volgen de technische universiteiten. De studenten zijn er positief over wetenschappelijke vorming en geboden voorzieningen. Eindhoven voegt daar nog diverse sterke punten aan toe en steekt daardoor boven de rest uit. Delft krijgt van de studenten wat minder waardering, maar compenseert dat voor een deel met gunstig oordelen van de NVAO-experts - uit 2011.

Best of the rest is Groningen, gevolgd door Nijmegen waar de studenten vooral de randvoorwaarden goed vinden. Maar ook Utrecht en Leiden slaan nog een behoorlijk figuur, zonder echt zwakke punten. Leiden is volgens de studenten wel wat minder praktijkgericht, maar daartegenover staat wel goede aandacht voor wetenschappelijke vorming.

De VU-opleiding blijft als enige wat achter in waardering, zowel bij de wetenschappelijke vorming als de praktijkgerichtheid.

Bij de toegepaste en specifieke masters lopen de kwaliteitsoordelen sterk uiteen. Drie masters in Amsterdam worden zowel door de deskundigen als de studenten erg hoog aangeslagen. Inhoudelijk en organisatorisch hebben ze de zaken alle drie prima voor elkaar, maar de absolute uitblinker is de UvA-master system and network engineering.

De Delftse master computer engineering scoort bij de studenten op inhoudelijke aspecten steeds net onder het gemiddelde, maar levert volgens de experts wel goede afstudeerders af. Scherper is de kritiek van de studenten op mediatechnology in Leiden. Deze poging om kunst en computerwetenschap samen te brengen in een master, is nog geen doorslaand succes. Er is flinke onvrede over de faciliteiten, maar ook aan het onderwijs zelf schort hier volgens de studenten nog het nodige.

Verwante masters

Ons advies

De computer science kent heel wat specialisaties. Natuurlijk moet je daar goed naar kijken. Maar let ook op de verschillen in onderwijskwaliteit. Bij de brede informaticamasters hebben de technische universiteiten en Groningen een streep voor. Het VU-programma scoort duidelijk onder de maat. Van de meer specialistische masters zijn drie programma’s in Amsterdam (UvA en VU) aanraders. De Delftse master computer engineering is dat minder; tegelijk heeft mediatechnologie in Leiden de zaken nog niet goed voor elkaar.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org