Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Wo Kunstmatige Intelligentie

Wordt de wereld straks geregeerd door machines? Topwetenschapper Stephen Hawking zei in december 2014 dat volledige kunstmatige intelligentie het einde van de mensheid zou kunnen inluiden. Of je die mening nu deelt of niet, het toont aan dat het vakgebied bezig is met zaken die er toe doen. Kunstmatige intelligentie is veel meer dan een potje robotvoetbal of nieuwe, nog slimmere apps.

Bekijk volledige afbeelding

   |    Kwaliteitszegel    |    Legenda
De mastervergelijker

Arbeidsmarkt

Met je masterdiploma kunstmatige intelligentie op zak kun je een promotieplek zoeken aan een universiteit, maar er zijn ook mogelijkheden bij onderzoeksinstituten en technologiebedrijven. Dat kunnen de grote jongens zijn, maar ook start-ups bieden kansen en zelf ondernemen kan natuurlijk ook. Denk ook aan werk als consultant, IT-specialist, kennismanager of data-analist. Veel werkloze KI’ers zijn er niet en hoewel hun salarissen niet hoog zijn vergeleken met andere bèta’s, liggen ze wel boven het gemiddelde salaris van andere academici. Veel afgestudeerden vinden werk in de ICT en de prognoses voor baankansen in die sector zijn voor de komende jaren goed.

De opleidingen

Kunstmatige intelligentie heeft na twee decennia een vaste plek veroverd aan diverse universiteiten. De meeste KI-masters bieden twee of drie verschillende tracks. Overal kun je je bezighouden met cognitieve processen, soms met een accent op neurowetenschappen, zoals in Nijmegen. Mee bouwen aan robots en andere intelligente systemen kan bijna overal. Data mining, dat interessant is voor marketeers, veiligheidsdiensten, overheden en allerhande onderzoekers, is een specialisatie aan beide Amsterdamse universiteiten en in Maastricht. Utrecht legt traditiegetrouw een sterk accent op de filosofische kant en logisch redeneren.

In Maastricht kun je (of moet je) je eigen pad helemaal samenstellen. Een van de aandachtsvelden is gaming, zowel videogames als bordspellen, bijvoorbeeld schaakcomputers.

Bij de mens-techniek masters is er veel aandacht voor ergonomie: het optimaliseren van de interactie tussen menselijke gebruikers en slimme apparaten en toepassingen om hen heen. Zeker aan de technische universiteiten zit er natuurlijk ook een constructiekant aan, bijvoorbeeld het bouwen van robots.

Toegang

De masterprogramma’s zijn toegankelijk vanuit de bijbehorende bachelors, maar ook vanuit andere vakgebieden, als je maar over een bepaalde basiskennis aan wiskunde, statistiek en logica beschikt. Zo kun je vanuit taalkunde, psychologie, informatica en filosofie ook aan een KI-master beginnen.

De mens-techniek programma’s zijn toegankelijk vanuit verschillende technische studies. Ook hier geldt dat de juiste basiskennis paraat moet zijn: wiskunde, statistiek en kennis over het brein, waarneming en sociale interactie. Er zijn pre-masters voor hbo’ers en studenten die onvoldoende relevante basiskennis hebben.

Kwaliteit

Bij KI vallen de opleidingen in twee kwaliteitscategorieën. Groningen, Nijmegen en Maastricht vormen de kopgroep. Deskundigen zijn zéér enthousiast over de eerste twee universiteiten. Studenten prijzen de inhoud, docenten en het contact met de opleiding in Groningen en Maastricht, terwijl de Nijmegenaren de wetenschappelijke vorming een erg sterk punt van hun master vinden.

Beide Amsterdamse opleidingen en Utrecht vormen de tweede groep. De studenten hebben milde kritiek op de inhoud en de praktijkgerichtheid van de masters en vinden ook de voorzieningen onder de maat. Aan de UvA en de UU moet verder het docentkorps enige kritiek incasseren. De beide Amsterdammers krijgen nog wel wat applaus van de experts, Utrecht niet.

Bij de mens-techniek masters oogst Eindhoven het meeste lof van studenten en deskundigen. Groningen krijgt van de studenten ook complimenten voor de inhoudelijke kant. Enschede blijft daar iets, maar niet noemenswaardig veel, bij achter. Beide opleidingen zouden wel wat praktischer mogen, vinden de studenten.

Verwante masters

Ons advies

Bij kunstmatige intelligentie komen Groningen, Nijmegen en Maastricht naar voren als sterke kandidaten. Voor de Amsterdammers, maar zeker voor de Utrechtse opleiding is er werk aan de winkel om inhoud (en organisatie) van de opleiding naar een hoger peil te tillen.

Mens-techniek interactie kent in Eindhoven een aanrader, maar de andere twee masters doen hier niet veel voor onder.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org