Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo/wo Informatiekunde

Het vakgebied informatiekunde brengt mensen, organisaties, technologie en heel veel informatie bij elkaar. Welke gegevens heb je nodig? Waar haal je die vandaan? Hoe sla je ze veilig en efficiënt op? Hoe kun je het later snel terugvinden, en hoe presenteer je die informatie dan? Informatiekundigen bestuderen dergelijke vragen vanuit een fundamenteel perspectief, vanuit de bedrijfs- en organisatiekunde of meer als technisch probleem.

Bekijk volledige afbeelding

   |    Kwaliteitszegel    |    Legenda
De mastervergelijker

Arbeidsmarkt

Na een masteropleiding in de informatiekunde kun je eventueel wetenschappelijk onderzoeker worden aan een universiteit, maar de meeste opleidingen richten zich meer op consultancy of projectmanagement in ICT of gegevensbeheer. Ook kun je als data-analist aan de slag.

Er is behoefte aan informatiekundigen: ze vinden meestal wel een baan. Die is vaak slechts op hbo-niveau, maar toch verdien je er gemiddeld meer dan de gemiddelde afgestudeerde met een bètadiploma. Afgestudeerden prijzen dan ook de aansluiting van de opleiding op de arbeidsmarkt. De vooruitzichten op werk blijven ook de komende jaren goed.

Toelating

Vanzelfsprekend geven bachelors in de informatiekunde toegang tot de masters, maar vanwege de interdisciplinaire opzet van het vakgebied en de daaraan gelieerde masterprogramma’s kun je vaak ook met andere opleidingen terecht. Voorbeelden zijn informatica, gezondheidskunde of bedrijfskunde. Voor hbo-studenten zijn er vaak pre-masters.

Voor een aantal van de commercieel aangeboden opleidingen die in dit artikel beschreven staan, geldt dat een relevante werkplek of werkervaring gewenst is om aan de master te beginnen.

WO-masters

Inhoudelijk kennen de opleidingen grote raakvlakken. Allemaal verbinden ze kennis van informatietechnologie aan het praktisch omgaan met informatie. Soms bestaat het aanbod uit één programma, waarbinnen door keuzevakken accenten gelegd kunnen worden, soms is er sprake van echt verschillende tracks.

Er zijn thema’s die niet overal in dezelfde mate aan de orde komen. In Eindhoven, Twente en Utrecht kun je je verdiepen in datamining (specifieke kennis halen uit enorme hoeveelheden informatie). Nijmegen kijkt ook naar wetgeving op informatiegebied en naar intercultureel datagebruik. Utrecht en de UvA passen informatiekunde ook toe op het maken van games.

De UvA biedt verder een programma dat specifiek over informatiebeheer in de medische wereld gaat. De opleiding vereist enige medische of biomedische kennis. Het Tilburgse TIAS biedt een auditing-opleiding: je leert de efficiëntie, effectiviteit en veiligheid van IT-infrastructuren beoordelen. Ten slotte kent Eindhoven nog de mogelijkheid docent informatica te worden, door extra vakken naast de studie te volgen.

De OU biedt haar opleiding aan in afstandsonderwijs en dus heb je veel vrijheid, hoewel virtuele begeleidingssessies verplicht zijn.

HBO-masters

De hbo-masters richten zich overwegend op professionals, die in hun werkomgeving met kennismanagement, veranderingsprocessen en ICT-beleid te maken hebben. Je betaalt hier een flink collegegeld (tot 20 duizend euro bij NCOI). De studie is meer bedrijfskundige van aard, al heeft de HU in Utrecht ook een technische richting.

Kwaliteit

Veel masters informatiekunde lijken te lijden aan een kwaal die we meer zien bij sterk interdisciplinaire opleidingen: studenten vinden de programma’s inhoudelijk zwak. Bij de wo-masters zijn er echter drie uitzonderingen. De Open Universiteit, Eindhoven en de medische master van de UvA krijgen niet alleen complimenten voor de inhoud, maar krijgen ook bovengemiddelde waardering voor de docenten, de praktijkgerichtheid, wetenschappelijke vorming en de communicatie.

Alle andere universitaire masters in dit vakgebied krijgen een duidelijk lagere waardering voor het onderwijsprogramma en in de meeste gevallen ook voor de docenten. Alleen de faciliteiten (waaronder de ICT-voorzieningen) zijn bijna overal goed of in elk geval in orde.

De Twentse master BIT steekt nog wel iets boven de middenmoot uit, vooral dankzij een gunstig oordeel van experts voor de NVAO. Maar dat rapport is nu al zes jaar oud; binnenkort volgt de nieuwe keuring.

Het minst positief beoordeeld worden de twee opleidingen informatiekunde in Amsterdam. Over zaken als niveau van de stof en deskundigheid van docenten oordelen zij lager dan gemiddeld. De UvA-studenten zijn wel tevreden met het aantal contacturen, en de faciliteiten zijn er oké. De VU wist de experts bij hun bezoek in 2010 nog wel te imponeren, maar de studenten zien dat vandaag de dag alleen terug in degelijke academische vorming.

Van de professionele hbo-masters heeft alleen die in Utrecht meegewerkt aan de beoordeling door studenten, maar die doet het wel heel goed: zowel bij de studenten als bij de experts. Diezelfde experts zijn ook zeer te spreken over het programma ICT-management van NCOI. Deze master is eerder ontwikkeld vanuit een samenwerking tussen enkele hogescholen en maakt pas sinds kort deel uit van het grote NCOI-concern.

Verwante masters

Ons advies

Qua baankansen zijn deze masters aantrekkelijk, maar ze bieden lang niet allemaal toponderwijs. Bij de brede wo-masters komt Eindhoven het beste uit de bus, samen met de Open Universiteit als je in bent voor thuisstudie. Ben je medisch geïnteresseerd, dan is de UvA een aanrader – samen met opnieuw Eindhoven. Bij de hbo-masters is die van de Utrechtse Hogeschool een prima keuze.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org