Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Wo Elektrotechniek

Onder de motorkap, in huis, tuin en keuken en zelfs in het menselijk lichaam vind je het werk van elektrotechnici. Onderzoek door elektrotechnisch ingenieurs is onmisbaar voor snellere processoren, duurzame energie en zelfstuderende auto’s. Dat maakt je na een studie in de elektrotechniek niet alleen gewild bij toekomstige werkgevers, maar zorgt ook voor uitdagend en relevant werk.

Bekijk volledige afbeelding

   |    Kwaliteitszegel    |    Legenda
De mastervergelijker

Arbeidsmarkt

Of je nu kiest voor een baan in het onderzoek, management of een eigen bedrijf begint, de perspectieven op werk zijn zeer goed na een studie in de elektrotechniek. Je voorgangers vonden gemakkelijk een baan en verdienen meer dan het wo-gemiddelde.

De opleidingen

In de elektrotechniek vind je drie verschillende masters: electrical engineering, embedded systems en sustainable energy technology. Deze opleidingen worden aangeboden door de drie TU’s. Electrical engineering is vooral gericht op studenten die de gelijknamige bachelor hebben afgerond. Embedded systems is daarnaast ook direct toegankelijk voor (technische) informaticastudenten en aan systainable energy technology kun je ook met bachelors als scheikundige technologie, technische natuurkunde of werktuigbouwkunde beginnen.

Electrical Engineering

Voor het onderscheid tussen de brede electrical engineering masters moet je in de tracks en specialisaties duiken. Enschede is weliswaar de kleinste van de drie, maar biedt maar liefst elf verschillende specialisaties binnen vijf categorieën: microsystems, mechatronics, telecom, IC design/computer architecture, biomedical applications en image and signal processing. De master heeft als geheel geen gemeenschappelijke basisvakken, maar binnen een categorie verschilt het aanbod van verplichte en keuzevakken niet veel. Al met al heeft Enschede het breedste aanbod met unieke vakgebieden als neuro- en nano-elektronica.

In Delft kies je een van de vier tracks gericht op duurzame energie, micro-electronica, signalen en systemen, telecommunicatie of milieu-applicaties. Binnen een track kies je vervolgens een specialisatie. Voor excellente studenten heeft deze opleiding een honours programme.

Eindhoven heeft naast een algemeen programma electrical engineering twee speciale masterprogramma’s: broadband telecommunication technology en care and cure. Binnen het algemene programma volg je keuzevakken en kies je twee miniprogramma’s. Dat zijn clusters van gerelateerde vakken waarvan de studie er tien heeft. Naast technische vakken, volg je een ook klein gedeelte over projectmanagement, ondernemerschap en ontwikkeling. Eindhoven biedt als enige de master in deeltijd aan.

Kwalitatief gezien ontlopen de masters in electrical engineering elkaar niet zoveel. Enschede heeft de meest tevreden studenten en staat net als vorig jaar op één. Delft en Eindhoven ontlopen elkaar niet veel, de Delftse studenten zijn alleen over hun faciliteiten (ICT-voorzieningen, maar ook onderwijsruimtes en bilbiotheek) complimenteuzer.

Binnen de tracks en specialisaties raakt electrical engineering aan studies als systems and control, biomedical engineering of automotive technology. Ligt hier je interesse, dan kun je ook even bij deze studies kijken.

Embedded Systems

Een embedded system (geïntegreerd systeem) is een combinatie van software en hardware die je bijvoorbeeld terugvindt in de ABS van een auto, de automatische piloot van een vliegtuig of in een pacemaker. Tijdens de 3TU-master embedded systems volg je onderwijs in zowel elektrotechniek als informatica. Het programma bij de drie TU’s komt grotendeels overeen en de verschillen zitten in details. Een handig overzicht hiervan vind je op de website van de 3TU-Federatie. Zoek je extra uitdaging? Eindhoven en Delft bieden een honours programme. In Eindhoven kun je de studie combineren met de master science education and communication. Met 40 ECTS extra haal je een tweede mastertitel en eerstegraads lesbevoegdheid in de informatica.

Ook bij de embedded systems opleidingen komt Enschede als beste uit de bus. Studenten in Delft zijn minder tevreden over hun docenten en de inhoud van hun studie. Ze wensen bijvoorbeeld meer samenhang in het programma. Dat laatste geldt ook voor Eindhoven, waar studenten over de andere aspecten geen uitgesproken positief of negatief oordeel vellen.

3TU

De drie technische universiteiten in Delft, Eindhoven en Enschede bieden onder de noemer 3TU-Federatie vijf gezamenlijke masteropleidingen aan: construction management & engineering, embedded systems, science education & communication, sustainable energy technology en systems & control. Als je je inschrijft voor een van deze studies bij een van de universiteiten, word je ook gezien als student bij de andere twee universiteiten. Dat betekent dat je er keuzevakken kunt volgen of kunt afstuderen. Trotseer je de extra reistijd, dan kun je profiteren van het beste van de drie instellingen. Meer over deze samenwerking vind je op www.3tu.nl.

Sustainable energy technology

Ook sustainable energy technology is een 3TU-master. De opleiding biedt een interdisciplinair programma met een sociaalwetenschappelijk tintje. Naast vakken uit de techniek en exacte wetenschap, gaat een kwart van het programma over de sociale en milieuaspecten van innovaties in energietechnologie. In de master komen thema’s als zonne- en windenergie, biomassa en waterstof aan bod. Hierbij ligt de nadruk per universiteit op haar eigen energieonderzoek. Zo kun je in Enschede terecht voor productie van waterstof op grote schaal, richt Eindhoven zich juist op de kleinschalige waterstofproductie en focust Delft op de veilige opslag van het explosieve goedje.

De studenten zijn gematigd in hun oordeel over deze masteropleidingen. Enschede en Eindhoven blinken vooral uit in een strakke organisatie: de informatievoorziening verloopt soepel en de faciliteiten krijgen een compliment. Delft moet veel toegeven op inhoud en docenten: de samenhang binnen het programma is ver te zoeken en didactiek is onder docenten geen sterk punt. Dat alles leidt tot een score onder het gemiddelde. Daarom is het goed om te weten dat masters in de werktuigbouwkunde, elektrotechniek en materiaalwetenschappen in Delft aanzienlijk beter worden beoordeeld en ook specialisatiemogelijkheden in de duurzame energie bieden.

Verwante masters

Ons advies

Als je voor baanzekerheid gaat, is een master in de elektrotechniek een uitstekende optie. Valt je keuze op electrical engineering, dan is Enschede de aanrader, al bieden de andere TU’s prima alternatieven. Enschede biedt ook de beste embedded systems master en voor sustainable energy technology kun je het best naar Eindhoven of Enschede.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org