Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Wo Bouwkunde & Civiele techniek

Wij Nederlanders leven in een klein land en ook nog eens onder zeeniveau. Dat stelt ons voor allerlei uitdagingen. Hoe houden we onze voeten droog en voorzien we Groningers van huizen die tegen een stootje kunnen? Waar laten we al die Randstedelingen en hoe zorgen we ervoor dat ze op hun werk komen zonder dat ze uren in de file staan? Als jij warm wordt van dit soort uitdagingen, dan ben je in dit artikel aan het juiste adres.

Bekijk volledige afbeelding

   |    Kwaliteitszegel    |    Legenda
De mastervergelijker

Arbeidsmarkt

Na een studie bouwkunde of civiele techniek kun je aan de slag bij architecten-, advies- of ingenieursbureaus, aannemersbedrijven, de overheid of bij een universiteit. Maar het zware weer op de huizenmarkt maakt het niet makkelijk om werk te vinden. Je voorgangers kwamen nog behoorlijk eenvoudig aan een baan en hun maandsalaris ligt op het wo-gemiddelde, maar een flink deel werkt onder zijn niveau. Kijk je naar de komend jaren, dan is de baankans matig. Al met al is dat ten opzichte van de studies in bijvoorbeeld elektrotechniek of constructiewetenschappen niet al te best.

Bouwkunde

Masters in de bouwkunde vind je aan de TU’s van Delft (architecture, urbanism and building sciences) en Eindhoven (architecture, building and planning). Ze trekken relatief veel studenten en binnen de opleidingen vind je een breed palet aan tracks dan wel specialisaties. In beide steden kun je kiezen voor architectuur, stedelijke ontwikkeling, vastgoed en slimme technologie die huizen duurzamer maakt. In Delft kun je daarnaast terecht voor landschapsarchitectuur. Binnen de tracks in Delft zijn weer specialisaties te vinden waarmee je de keuze hebt om voor theoretisch dan wel toegepast te kiezen of bijvoorbeeld de managementkant op te gaan. Eindhoven heeft de specialisatie structural design die raakt aan civiele techniek, waar de universiteit geen aparte master in heeft.

Volgens de experts zijn de bouwkundemasters in Delft en Eindhoven in orde. Daar denken de studenten anders over. De wetenschappelijke vorming in Eindhoven en het aantal contacturen in Delft kunnen nog door de beugel, en aan beide instellingen zijn de faciliteiten in orde. Maar verder uiten de studenten kritiek op alle punten. Dat komt overeen met het beeld van massale en chaotisch georganiseerde studies waar docenten aan weinig persoonlijke aandacht toekomen.

Civiele Techniek

Voor een masteropleiding civiele techniek kun je naar Delft (civil engineering) of Enschede civil engineering and management. De opleiding in Delft is met ruim achthonderd studenten vijf keer groter dan die in Enschede en telt zeven tracks: van waterbouwkunde tot constructietechniek en van geowetenschap tot transport en planning. Binnen deze tracks kun je weer specialisaties kiezen. Al met al heb je flink wat opties, maar de insteek is voornamelijk technisch. Dat is anders in Enschede. Naast de technische kant van het vak, is daar ook veel aandacht voor de niet-technische aspecten. Denk bijvoorbeeld aan de politieke, economische en milieuaspecten van civiele projecten en systemen. De studie kent de vakgebieden constructie, transport en water.

De masters civiele techniek komen op een score die net boven het wo-gemiddelde ligt. Daarmee zijn ze de best beoordeelde in dit artikel. De experts zijn behoorlijk positief over beide opleidingen. De studenten weten over beide opleidingen geen uitgesproken positieve of negatieve punten te noemen.

Construction Management and Engineering

Bouw- en infrastructuurprojecten zijn vaak bijzonder ingewikkeld en zelden populair bij de burger. Om ze te kunnen aansturen moet je een stevige technische basis hebben, maar ook verstand van beleid, sociale aspecten, milieu en natuurlijk management. Construction management and engineering, een interdisciplinaire 3TU-master (zie kader op pagina xx) gaat daarover. Op het programma staan vakken uit onder meer de civiele techniek, bouwkunde en architectuur, maar ook onderwerpen uit het beleid, maatschappij en management. Je kunt eraan beginnen met een bachelor bouwkunde, civiele techniek, technische innovatiewetenschappen of verwante opleidingen.

De drie TU’s geven hun eigen invulling aan het programma. Delft richt zich op grootschalige infrastructuur, in Eindhoven draait het om stedelijke ontwikkeling en in Enschede staat het management van het bouwproces centraal.

Hoogvliegers zijn er bij deze studie niet. Experts zijn aardig tevreden, voor de studenten geldt dat allerminst. Zo zijn ze bij de drie studies niet erg enthousiast over hun docenten. Studenten in Eindhoven vinden daarnaast dat ze te weinig contacturen krijgen, dat hun opleiding weinig praktijkgericht is en zijn niet blij met de communicatie. Bron van enige onvrede in Delft vormen inhoudelijke aspecten: het niveau mag omhoog en ook de academische vorming zorgt voor weinig enthousiasme.

Masters voor professionals

Naast de reguliere masteropleidingen vind je in ons land vier postacademische opleidingen gericht op stadsontwikkeling. Deze opleidingen zijn bedoeld voor studenten die al een mastertitel op zak hebben en zich verder willen specialiseren. Je betaalt er aanzienlijk meer voor dan voor een reguliere masteropleiding en soms heb je ook werkervaring nodig.

De european postgraduate masters in urbanism van de TU Delft is gericht op het ontwerp en planning van steden en landschappen. In het programma werkt de universiteit samen met die in Leuven, Barcelona en Venetië. Tijdens de master studeer je ook enige tijd aan een van de partneruniversiteiten. Een andere optie in Delft is de Berlage master in architecture and urban design. Dit programma is bedoeld voor architecten en stedelijk ontwerpers en duurt anderhalf jaar. Beide programma’s zijn fulltime.

Urban management and development is een samenwerking tussen de Erasmusuniversiteit Rotterdam, de TU Delft en de gemeente Rotterdam. Het internationaal georiënteerde voltijdsprogramma van een jaar combineert de economische, sociale, fysieke en politieke aspecten van stedelijk management en ontwikkeling. Ook in de master city developer draait het om stedelijke ontwikkeling, maar de opleiding is bedoeld voor professionals met minimaal vijf jaar werkervaring. Het deeltijdprogramma is grotendeels Nederlandstalig en bestaat uit economie, bouwkunde, bestuurskunde en planologie. De verschillende modules zijn ook los te volgen.

Verwante masters

Ons advies

De positie op de arbeidsmarkt na een studie in bouwkunde of civiele techniek is vergeleken met andere opleidingen in dit hoofdstuk niet al te best. Daarmee is zorgvuldig kiezen extra belangrijk. En al lijkt de keuze beperkt, binnen de opleidingen is voldoende gelegenheid tot variatie. Topopleidingen vind je hier niet, maar de beste zijn die in de civiele techniek. Verder vind je meer kwaliteit bij construction management and engineering dan bij bouwkunde.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org