Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Hbo Bouwkunst

Voor het ontwerpen van een gebouw, stad of landschap heb je technisch inzicht nodig, maar ook creativiteit en kennis van cultuur. Want een gebouw is veel meer dan een stevig fundament, vier muren en een dak. Het gaat ook om de beleving. Of, in architectenjargon, om de relatie tussen mens en ruimte. Die artistieke kant staat centraal in de hbo-bouwkundemasters.

Bekijk volledige afbeelding

   |    Kwaliteitszegel    |    Legenda
De mastervergelijker

Arbeidsmarkt

Als je aan een van deze masters wilt beginnen, moet je naast een relevant bachelordiploma al een baan hebben bij bijvoorbeeld een architectuurbureau, woningcorporatie of gemeente. Met een master op zak kun je beter de concurrentie aan met universitair geschoolde bouwkundigen. En dat is gezien de toestand van de arbeidsmarkt voor afgestudeerde bouwkundigen geen overbodige luxe. In de komende jaren gaat dat niet veel verbeteren.

De opleidingen

De opleidingen gaan ervan uit dat je alle technische kennis al hebt opgedaan in je vooropleiding, die veelal een hbo- of wo-bachelor bouwkunde zal zijn. Ook met een kunstbachelor kun je worden toegelaten tot architectuur, maar dan is die vereiste technische kennis wel een voorwaarde – daarvoor moet je dan een minor, cursus of examen hebben gedaan. Datzelfde geldt als je met een bachelor ruimtelijke ordening, planologie, verkeerskunde of tuin en landschap de master stedenbouw wilt volgen.

Deze hbo-masters duren vier jaar en je volgt ze in deeltijd. Ze bieden het zogenaamde concurrent onderwijsmodel. Dat betekent dat je naast je studie vier dagen werkt bij bijvoorbeeld een architectenbureau of woningcorporatie. In de collegebanken werk je aan je vakkennis en ontwerpvaardigheid, binnen het bedrijf aan je professionele vorming. Een aantal opleidingen voorziet in werkplaatsen waarbinnen je het praktijkgedeelte kunt doen als je geen baan hebt.

Het grootste verschil tussen architectuur en stedenbouw zit in de mate van ruimtelijkheid, al zul je je in beide gevallen op meerdere niveaus ontwikkelen. Denk bij architectuur dan aan de details van een woonhuis tot complete gebouwencomplexen, bij stedenbouw aan het ontwerp van straat tot regio, en bij de unieke hbo-master landschapsarchitectuur van de AHK aan de inrichting van tuin tot landsdeel. Er wordt aandacht besteed aan alle onderdelen van het ontwerpproces: ook theorie, kennis van stijlen in de architectuur en stedenbouw en je eigen positiebepaling komen aan bod, net als alle andere partijen waar je in de praktijk mee te maken krijgt.

Kwaliteit

Een foute keuze kun je binnen de hbo-masters in de bouwkunst niet maken, want de opleidingen scoren allemaal gemiddeld of bovengemiddeld. De meeste opleidingen scoren goed op de praktijkgerichtheid, en dat mag ook wel gezien het type onderwijs. Zowel de architectuur- als de stedenbouwmaster van de Hogeschool Rotterdam zijn topopleidingen en de beste in hun soort. De architectuurmaster krijgt extra waardering voor haar faciliteiten en bij stedenbouw geldt dat voor de praktijkgerichtheid, de wetenschappelijke vorming, de docenten en de inhoud. Maar zoals gezegd, elders vind je goede alternatieven.

Verwante masters

Ons advies

Als je een bachelor in bijvoorbeeld de bouwkunde op zak hebt en al werkt, kan een hbo-master een goede manier zijn om je verder te ontwikkelen in je vak. Waar de massale universitaire bouwkundemasters onder het gemiddelde scoren, doen de kleinschalige hbo-masters het juist beter dan gemiddeld. Echte topopleidingen zijn architectuur en stedenbouw bij Hogeschool Rotterdam. Maar elders vind je uitstekende alternatieven.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org