Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Wo Industrieel Ontwerpen

Een apparaat kan technisch nog zo goed in elkaar zitten, maar als het niet aansluit bij wat de gebruiker wil, raak je het aan de straatstenen niet kwijt. Als industrieel ontwerper ben je op de hoogte van de nieuwste technische mogelijkheden én weet je hoe je dat kunt vertalen naar producten waar mensen echt op zitten te wachten. Je bent de techneut onder de creatievelingen en de creatieveling onder de techneuten.

Bekijk volledige afbeelding

   |    Kwaliteitszegel    |    Legenda
De mastervergelijker

Arbeidsmarkt

Na een master industrieel ontwerpen kun je werken op de research and development-afdeling van een bedrijf of bij een ontwerpbureau, maar een functie in het management of marketing kan natuurlijk net zo goed. De baankansen zijn in de komende jaren matig. Van alle wo-technici werken industrieel ontwerpers het vaakst onder hun niveau en ze krijgen relatief weinig betaald. Maar vergelijk je het met de creatieve sector, dan doen industrieel ontwerpers het juist weer beter.

De opleidingen

Voor een master industrieel ontwerpen kun je terecht aan de drie TU’s van ons land. De opleiding combineert verschillende vakgebieden en is naast de bachelor industrieel ontwerpen met enig schakelen ook toegankelijk voor bachelors als werktuigbouwkunde, technische informatica of civiele techniek. Een handig overzicht hiervan vind je op doorstroommatrix.nl.

De TU Delft heeft het onderwijs binnen de faculteit industrieel ontwerpen verdeeld over drie masters: integrated product design, design for interaction en strategic product design. Integrated product design is de breedste van de Delftse programma’s. Het richt zich op het hele industriële ontwerpproces: van analyse en concept tot het maken van een prototype. Bij design for interaction staat de relatie tussen gebruiker, context en product centraal. Je leert producten ontwerpen die aansluiten bij de verwachtingen en behoeften van gebruikers. Strategic product design is gericht op de strategische overwegingen die aan de ontwikkeling van een product vooraf gaan. Dat betekent dat je naast een basis in het industrieel ontwerpen ook onderwijs krijgt in onder meer economie, bedrijfskunde en management.

Binnen de programma’s design for interaction and integrated product design kun je de specialisatie medisign kiezen. Hiermee richt je de opleiding op medische toepassingen en krijg je ook medische vakken.

Industrial design in Eindhoven stelt technologie, gebruiker en ontwerp van intelligente producten en diensten centraal. Denk aan intelligente verlichting, technologie die je helpt gezond te leven of speelgoed en games die je helpen bij sociale contacten. Je krijgt onderwijs in onderwerpen uit ICT en elektrotechniek, maar ook vakken gericht op de gebruiker en natuurlijk komen het vormgeven en het ontwerpproces ook aan bod. Bijzondere aandacht krijgt het toepassingsgebied gezondheid en welzijn. Dat is niet geheel toevallig ook een belangrijk speerpunt van stadsgenoot Philips. De master kent geen formele tracks of specialisaties. Maar keuzemodules geven je de ruimte om je eigen pad te kiezen en tijdens projecten breng je de theorie al vanaf het begin van de opleiding in praktijk.

Ook in Enschede bestaat het programma uit ontwerp, techniek en sociale wetenschap. Je kiest er voor een van de drie specialisaties: design & styling, emerging technology design en management of product development. Je kunt je dus specialiseren in het management van het productieproces, het vertalen van nieuwe technologie in nieuwe producten of kiezen voor een bredere, ontwerpgerichte benadering.

Wil je sterker focussen op het creatieve proces, dan kun je eens kijken bij de hbo-masters in de kunst. Aan de technische kant tref je overeenkomsten met constructiewetenschappen of elektrotechniek.

Kwaliteit

Qua kwaliteit ontlopen de ontwerpmasters elkaar weinig. Duidelijk pluspunt is de hoge waardering die studenten in Eindhoven geven voor de praktijkgerichtheid van het onderwijs. De universiteit biedt dan ook competentiegericht onderwijs waarin toepassing van de theorie voorop staat. Studenten van de drie Delftse masters noemen docentkwaliteit en communicatie als verbeterpunten. Daar hebben de studenten in Enschede geen klachten over. Wel mag het niveau omhoog, vinden ze, en kan de opleiding meer aandacht besteden aan het doen van onderzoek.

Verwante masters

Ons advies

Qua positie op de arbeidsmarkt is industrieel ontwerpen niet de beste keuze in dit hoofdstuk. In Eindhoven vind je de beste master, die extra waardering krijgt voor praktijkgerichtheid. Op de andere opleidingen hebben je voorgangers flink wat kritiek. Ligt je interesse aan de technische kant van het vak? Kijk dan ook eens bij elektrotechniek of constructiewetenschappen.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org