Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Een master mag geen 'moetje' zijn

Het blijft een barre arbeidsmarkt voor pas afgestudeerden. In steeds minder vakgebieden ben je met je diploma zeker van interessant en goed betaald werk. Het hangt er voor werkgevers maar net vanaf of jij die ‘unieke’ combinatie van kennis en ervaring meebrengt die ze nodig hebben. Wat betekent dat nou praktisch als je een master moet kiezen?

Zo zou het voorwoord van deze Keuzegids Masters beginnen. En dan volgden er natuurlijk verstandige antwoorden. Maar HO! Er was al iets belangrijks fout gegaan. Lees het eind van de intro nog maar eens na: “…. Als je een master moet kiezen”. Dat ‘moet’ was een grove denkfout. Want de keus van een master, dat mag absoluut geen ‘moetje’ zijn!

Van 16- en 17-jarigen vinden we het al normaal dat ze nog niet goed weten wat ze willen; dat ze bij hun eerste studiekeuze massaal de plank misslaan; dat ze heel vaak nog switchen naar een andere studie of met tegenzin hun bachelor afronden. Het is allemaal jammer van de verspilde tijd en energie, maar het lijkt haast onvermijdelijk. Gaan studeren is voor veel middelbare scholieren nog een soort automatisme: je begint eraan en daarna ga je nog eens nadenken over wat je ermee wilt. Jammer, maar gelukkig geeft elke goede bacheloropleiding je wel een basis om verder te bouwen.

In de masterfase ligt het echt anders. Hier krijg je kans om je te specialiseren in een richting waar je jezelf in kwijt kunt, waar je goed in bent – en waar je straks mee aan het werk kunt. Die keus moet je zowel met je hart als je volle verstand maken. En als je daar nog niet aan toe bent, als je denkt dat een master gewoon een verlenging van je studentenleventje is waarna je straks wel weer verder ziet, denk dan nog maar eens drie keer na. Want een master kiezen “omdat het nu eenmaal moet”, is pas echt verspilling van je tijd, geld en talent.

In Engeland pakken ze het daarom anders aan. In veel vakgebieden ga je na je bachelor eerst maar eens een paar jaar werken. Als de tijd rijp is, je weet wat je verder wilt, en je genoeg gespaard hebt, dan pas begin je aan een master. In Nederland wordt deze volgorde alleen voor hbo’ers normaal gevonden, maar er is ook een groeiende groep universitaire bachelors die nog even wacht met de master. Dat kan voor veel meer mensen een verstandig idee zijn.

Maar als je wél heldere ideeën hebt, ga dan vooral je gang. We weten zeker dat je deze gids dan in je voordeel kunt gebruiken.

Frank Steenkamp
Hoofdredacteur

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org