Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Zeven tips voor masterkiezers

Als je je bachelor in the pocket hebt, gaat er een volgende wereld voor je open. Aan welke universiteit of hogeschool wil je je master gaan volgen, welke programma’s, tracks en specialisaties zijn er, kun je een stage inbouwen en hoe zit het eigenlijk met je kansen op de arbeidsmarkt? De boodschap is duidelijk: oriënteer je al tijdens je bachelor op het enorme aanbod en stippel op die manier zorgvuldig je eigen pad uit. Onderstaande tips kun je gebruiken bij je keuze.

1. Begin op tijd

Als je pas tegen het einde van je bachelor aan je masterkeuze gaat beginnen, zijn de mogelijkheden al flink beperkt. Het buitenland, selectieve masters, overstap naar een aangrenzend vak? Alles kan, maar dan moet je voorbereiding wel ruim een jaar tevoren beginnen. Extra vakken volgen, je inschrijven voor een minor of afstudeerstage: als je weet welke richting je op wilt met je master, is het handig daar in je bachelor al rekening mee te houden. Een tweede master volgen als de eerste niet naar verwachting was, kan namelijk erg prijzig zijn.

2. Kies slim je accenten

Praktisch elke masterstudie biedt de mogelijkheid om je eigen interesse te volgen, door middel van keuzevakken, specialisaties of minors. De mogelijkheden zijn eindeloos; het is dus zaak om je daar tijdig in te verdiepen. Zoek daarvoor niet alleen binnen je vakgebied, maar ook breder. Studeer je bijvoorbeeld economie en ben je geboeid door belastingfraude? Kijk dan eens bij rechten of criminologie. Of studeer je geschiedenis en heb je interesse in oude kunst, oriënteer je dan ook op de kunst- of erfgoedstudies. Veel masters hebben zulke vakkenpakketten al voor je samengesteld. Je kunt dan kiezen uit verschillende specialisaties, die elk een of meerdere facetten van het bredere masterprogramma aanbieden. In de tabellen in deze gids vind je een overzicht van de accenten per opleiding.

3. Verdiep je in de arbeidsmarkt

Dat specialiseren heeft een groot voordeel: je kunt meer invloed uitoefenen op je kansen op de arbeidsmarkt. En je kansen vergroten kan, zeker in deze tijden, geen kwaad. Je leest in het artikel over de arbeidsmarkt welke vakgebieden nu of straks de beste kansen bieden, en in welke vakgebieden het salaris of het perspectief niet al te rooskleurig is. Door die vooruitzichten hoef je je trouwens niet af te laten schrikken: sommige studies doe je nu eenmaal meer voor de voldoening die je eruit haalt, dan voor het salaris.

4. Kijk over de heg

Na je bachelor doorstuderen aan dezelfde universiteit is een veilige keuze. Maar neem ook andere universiteiten mee in je vergelijking: wie weet hebben zij net dat specialistische programma waar jij naar op zoek bent. Ben je avontuurlijk ingesteld, dan zijn er ook mogelijkheden buiten de Nederlandse grenzen, voor veldwerk, onderzoek of om een volledig masterprogramma te volgen. Bedenk bij dat per se wel dat je alleen kunt lenen bij DUO als je aan een erkende universiteit of hogeschool studeert (zie ook de website van DUO).

5. Hoe heet die master echt?

Masters, programma’s specialisaties, richtingen, tracks, uitstroomprofielen: je kunt gemakkelijk de weg kwijt raken in masterland. In deze gids vind je de officiële namen van de opleidingen, zoals ze staan geregistreerd in het landelijke centraal register opleidingen hoger onderwijs (CROHO). Alle studenten- en expertoordelen gaan namelijk over de opleidingen op CROHO-niveau, en uiteindelijk is het ook die officiële naam die je op je diploma terugvindt. Een voorbeeld: het masterprogramma communicatie, beleid en management (UU) vind je niet terug in onze gids. De officiële naam is, zo zal ook blijken als je er goed naar zoekt op de UU-website, namelijk bestuurs-& organisatiewetenschap: het genoemde programma valt, samen met zes andere, onder deze opleiding. De opleiding vind je wél in de gids. Het is dus belangrijk om de termen goed uit elkaar te houden: een masteropleiding is iets anders dan een masterprogramma, -specialisatie of –track – hoewel de voorlichtingssites je vaak iets anders willen doen geloven. Als je het zeker wilt weten kun je het CROHO via DUO raadplegen.

6. Weet hoe je binnenkomt

Alle masters mogen sinds kort toelatingseisen stellen aan hun studenten, en veel instellingen doen dat dan ook naar hartenlust. Bij veel faculteiten heb je als afgestudeerde van dezelfde hogeschool of universiteit een streepje voor; kom je van een andere instelling, dan worden er vaak extra eisen gesteld aan de vakken die je gevolgd hebt, of moet je cijferlijsten, cv en motivatie inleveren. Er is ook een voordeel: keuzevakken of competenties die je gaandeweg hebt opgedaan gaan harder tellen, en soms kun je dan ook binnenkomen bij een master terwijl je niet de meest voor de hand liggende bachelor hebt gedaan.

Hbo’ers komen steeds moelijker binnen bij een universitaire master: soms is een pre-master vereist, maar vaak moeten studenten van een hogeschool eerst een (deel van een) universitaire bachelor afronden. Verdiep je om verrassingen te voorkomen dus goed in de toelatingseisen en lees ook het artikel over toelating verderop.

Let op: leenstelsel

Voor aankomende studenten is het al over en uit met de studiefinanciering, de lezers van deze gids hebben waarschijnlijk nog net geluk gehad. Maar ook als je nominaal studeert en dus oorspronkelijk nog een jaar recht had op studiefinanciering, krijg je in je masterfase geen basisbeurs meer. Wel kun je nog voordelig lenen bij DUO. Kijk voor uitgebreide info op de website van DUO en op www.studie-kosten.nl.

7. Vergelijk de kwaliteit

Weet je welke richting je op wilt, maar twijfel je nog tussen enkele masters? Dan wordt het tijd je te verdiepen in de kwaliteit van die masterprogramma’s. Wij hebben voor deze gids alle beschikbare oordelen verzameld en ze per studie vergeleken. Verkijk je niet op de nummer één; misschien heeft een master met een minder hoge score wel precies de specialisatie die je zoekt. Laat je ook niet te snel afschrikken door lage scores op bepaalde onderdelen van de opleiding. Is de master van je keuze organisatorisch niet sterk, maar zoek jij vooral inhoudelijke uitdaging, dan is dat niet laatste een mismatch. Bedenk vooral goed welke onderdelen jij belangrijk vindt aan een studie.

Succes met je masterkeuze!

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org