Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Toelating

Vorig jaar voorspelden we het al: het aantal universiteiten dat extra toelatingseisen stelt, kon wel eens hard gaan stijgen. Inderdaad zijn na het afschaffen van de doorstroommaster de procedures flink strenger geworden. Hoe je de kans op toelating zo groot mogelijk maakt, lees je in dit artikel.

Keuzes in je bachelor

Voorheen had elke bacheloropleiding een specifieke masteropleiding als logisch gevolg. Had je psychologie gestudeerd, dan kon je automatisch doorstromen naar de master psychologie. Maar sinds kort heeft elke masteropleiding het recht om haar studenten zelf te selecteren. Die psychologiestudent is nu dus helemaal niet meer zo zeker van zijn plaats in de master psychologie.

Veel universiteiten maken bij hun selectie onderscheid tussen hun eigen bachelorstudenten en studenten van andere universiteiten. Eerstgenoemden mogen vaak drempelloos doorstromen, studenten van buitenaf moeten aantonen dat ze voldoende ECTS hebben behaald aan specifieke vakken. Regelmatig wordt bovendien om cijferlijsten, cv en motivatiebrief gevraagd.

Hoewel je op de toelatingsprocedure zelf weinig invloed hebt, kun je je kansen op toelating wel aanzienlijk vergroten. Dat doe je door je vroegtijdig te oriënteren op de masters die je zou willen doen en de toelatingseisen daarvoor. Heb je bijvoorbeeld extra kennis nodig, dan kun je al tijdens je bachelor vakken volgen waarmee je die kennis opdoet. Wil je niet op onverwachte barrières stuiten, win dan tijdig informatie in. De toelatingseisen zijn meestal behoorlijk specifiek: leg voor eventuele uitzonderingen jouw situatie voor aan de examencommissie van de opleiding.

Schakelen

Kom je echt uit een ‘ander’ vak of heb je een hbo-vooropleiding, dan valt er meer bij te spijkeren. Ook dat kan soms tijdens de bachelor, maar vaker met een schakelprogramma of pre-master. Die schoten enkele jaren geleden uit paddenstoelen uit de grond, maar veel universiteiten zijn die opties nu toch weer sterk aan het beperken. Premasters kennen bovendien vaak hun eigen toelatingseisen.

De lengte van de schakelprogramma’s verschilt sterk: soms gaat het om een half jaar, soms om anderhalf jaar. Dat heeft ook behoorlijke gevolgen voor het collegegeld: de meeste instellingen vragen voor een pre-master die langer dan een half jaar duurt het hogere instellingscollegegeld. Zie daarvoor het artikel over geldzaken. Zeker is dat het nodige vergelijkingswerk meer dan de moeite waard is, want de universiteiten verschillen vaak in eisen, kosten en in aanpak.

Waar zoeken?

Met een beetje zoeken op de websites van universiteiten kom je al een hoop te weten over voorsorteren, toelatingseisen en premasters. Voor de grootste masters vind je ook info over toelating in onze online mastervergelijker.

Hbo-masters

Ook voor masters op hbo-niveau gelden strenge toelatingseisen. Die eisen betreffen in verreweg de meeste gevallen vooral de werkervaring. In beginsel zijn hbo-masters bedoeld voor werkenden die verdieping zoeken. Een relevante baan is meestal dus een vereiste, soms aangevuld met enkele jaren werkervaring. Tijdens de masters leer je de theorie koppelen aan de praktijk van je werk. Heb je geen relevant werk, dan is in sommige gevallen mogelijk een stage of leerwerkplek genoeg.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org