Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Collegegeld

Bij de keuze van een master kijk je waarschijnlijk niet alleen naar de kwaliteit en de aangeboden specialisaties, maar je wil vast ook weten wat de opleiding kost. Zolang het een ‘bekostigde’ master is, en jouw eerste, betaal je een wettelijk vastgesteld bedrag. Maar in andere gevallen krijg je te maken met verouderde informatie, veel verschillende tarieven, regels, stroomschema’s, uitzonderingen… De belangrijkste info zetten we daarom hier voor je op een rij.

Wettelijk collegegeld

Veel bachelors en masters worden gesubsidieerd door de overheid. Dat houdt in dat jij het collegegeld betaalt, en de overheid de rest. Het wettelijk collegegeld voor 2015-2016 bedraagt 1.951 euro, voor alle bekostigde studies. Maar als je een tweede master wil volgen, kom je terecht in het zeer onoverzichtelijke landschap van het instellingscollegegeld, ook wel het ‘tarief tweede studie’of ‘tarief tweede graad’ genoemd.

Instellingscollegegeld

Het bedrag van het instellingscollegegeld wordt niet bepaald door de overheid maar door universiteiten en hogescholen zelf. Je betaalt dit hogere bedrag als je een tweede opleiding op hetzelfde niveau wil doen, dus een tweede bachelor of een tweede master. De meeste universiteiten maken onderscheid tussen de instellingstarieven voor alfa-, gamma-, leraren-, bèta- en medische studies. Bij veel afdelingen vind je ook onderling verschil. Een tweede master rechten kost in Nijmegen bijvoorbeeld 9.685 euro, terwijl je er in Utrecht 15.330 euro voor neertelt. Hbo-masters zijn vaak voor professionals en variëren enorm in hun collegegeld. Daarom vind je alleen de instellingstarieven van de universiteiten in de tabel bij dit artikel.

Uitzonderingen

Als je het diploma van je eerste master al op zak hebt en je start daarna een tweede master, dan betaal je dus in principe het hoge collegegeld. Daar zijn wel uitzonderingen op. Zo geldt de regel niet voor studenten die hun tweede master in de zorg of in het onderwijs doen, mits de eerste master niet ook al in deze sectoren viel. Ook voor hbo’ers die een schakeljaar willen doen voordat ze aan een universitaire master beginnen, geldt deze regel niet. Voor pre-masters en schakeltrajecten zijn de tarieven verschillend: bij een omvang van dertig studiepunten betaal je meestal het wettelijk collegegeld, bij meer vragen universiteiten vaak (één van de) instellingstarieven.

Je kunt het hoge collegegeld ook omzeilen door je tweede master te starten terwijl je nog met je eerste master bezig bent. Als je dan je eerste master afrondt, betaal je voor je tweede master nog altijd het wettelijke collegegeld. Wil je meer weten over het instellingscollegegeld en de uitzonderingen daarop, ga dan naar www.studie-kosten.nl.

Deeltijd en particulier

Veel hbo-masters en ‘postacademische’ masters worden aangeboden in deeltijd, zodat je ze naast je baan kunt volgen. De meeste opleidingen hebben hierdoor een lager jaarlijks tarief, maar bedenk dat de master wel langer duurt. Een andere categorie zijn de masters van particuliere instellingen, die niet (mede-)bekostigd worden door de overheid. Omdat deze instellingen zelf voor hun financiering moeten zorgen, liggen de tarieven er vaak een stuk hoger.

Keuzegids Masters 2015 Online | www.keuzegids.org